Premierul Ponta a afirmat, dupa difuzarea de catre Presedintie a inregistarii discutiei de luni de la Cotroceni, ca nu este normal ca decizia prezentarii publice a unor astfel de convorbiri sa fie lasata la latitudinea toanelor unei persoane si ca e nevoie de un protocol clar stabilit in acest sens, potrivit Mediafax.

"Cred ca, dupa Basescu, trebuie sa avem niste reguli foarte clare. Ideea asta ca Basescu zice ca are chef sa dea filmarile sau nu are chef este o chestie absolut neserioasa si anormala. Eu cred ca trebuie sa adoptam o procedura foarte clara si legata de consultarile politice, in care de la inceput se stie foarte clar ca se face o minuta, o stenograma, la final o semneaza un consilier prezidential, se pune la dispozitie. Ideea este ca trebuie sa ai o procedura si un protocol", a spus Ponta la Romania TV, potrivit Mediafax.

El a aratat ca stia ca toate discutiile de la Cotroceni sunt inregistrate si ca probabil era hotarat sa le prezinte public inainte de inceperea intalnirii de luni, pentru a distrage atentia opiniei publice de la inregistrarile cu Mircea Basescu.

Ponta a precizat totodata ca normal era sa fie si el intrebat daca este de acord inainte de prezentarea publica a discutiei.

"L-am vazut nervos, transpirat, rosu la fata. Poate era nervos si de aia le-a dat, poate maine nu e nervos si nu le mai da, ori lucrurile astea nu se pot desfasura asa intr-o tara civilizata. Trebuie sa spui foarte clar de la inceput, nu poti lasa la latitudinea toanelor unei persoane", a adaugat Ponta, afirmand in continuare ca lui i s-a parut ca presedintele a avut un ton badaranesc la adresa ministrului.

Presedintele Traian Basescu a intrebat-o, luni, in consultarile de la Cotroceni, pe Ioana Petrescu, ministrul de Finante, unde a terminat studiile, precizand ca se astepta de la aceasta la argumente gen Roubini, un economist care a terminat Harvardul, la fel ca si ea.

"Doamna ministru, se colecteaza suplimentar, din cresterea economica, atat? Dar banuiesc ca ati observat ca Germania, Franta, Italia, au intrat in declin si asta ne va afecta¬, a spus Basescu.

Replica Ioanei Petrescu a venit imediat: "Un motiv in plus sa relaxam fiscal si sa incurajam firmele sa angajeze si sa investeaza mai mult", a spus aceasta, vizibil emotionata.

"Doamna, am zis ca... Unde ati zis ca ati terminat? La Harvard, la Oxford?", i s-a adresat Basescu.

"La Harvard", a raspuns Petrescu.

"Roubini, economist de Harvard. Ma asteptam la argumente de genul lui", i-a spus presedintele ministrului de Finante.

Presedintele Basescu i-a mai spus ministrului Finantelor, Ioana Petrescu, ca argumentele acesteia in favoarea reducerii CAS sunt cele pe care le aduce orice parlamentar care nu stie despre ce este vorba.

Inca de la inceputul discutiei de la Cotroceni, seful statului le-a reprosat premierului Victor Ponta si ministrului Finantelor ca nu au prevazute surse din care sa acopere "gaura" produsa de scaderea CAS cu 5% si a spus ca vazute "tentativa de punere in dezbatere publica a noului Cod Fiscal", care prevedea taxe suplimentare.

De asemenea, seful statului a tinut sa precizeze: "Nu tin sa-l retrimit Parlamentului, ca e o masura buna pentru agentii economici".

La randul sau, ministrul Finantelor a sustinut ca "masura CAS este extraordinar de buna si pentru mediul de afaceri, si pentru angajatori" si a trecut si prin Parlament.

"O sustin din tot sufletul. Nu va pune in pericol tintele bugetare de anul acesta", a declarat Petrescu, invocand si existenta unui studiu in acest sens. Cand acesta i-a fost solicitat de seful statului, nu l-a putut prezenta.

"Discutam ca intre oameni care stiu despre ce vorbesc ... sau...", a replicat Traian Basescu, adaugand: "Argumentele pe care mi le aduceti dumneavoastra sunt argumentele pe care le aduce orice parlamentar care nu stie despre ce este vorba". El a tinut sa precizeze ca nu se adreseaza premierului.

Ministrul i-a dat asigurari ca la elaborarea bugetului pe 2015, sursele de finantare vor fi foarte clare.

Presedintia a facut publica luni inregistrarea discutiei cu premierul si cu ministrul Finantelor pe tema reducerii CAS, dupa ce Victor Ponta a spus ca s-au certat, iar tonul sefului statului la adresa Ioanei Petrescu a fost "badaranesc".

Premierul Victor Ponta a declarat ca presedintele Traian Basescu va face foarte bine daca va publica inregistrarea discutiei de luni, de la Cotroceni, adaugand ca un presedinte poate fi "un pic mai politicos" atunci cand vorbeste cu o doamna, respectiv ministrul Finantelor, Ioana Petrescu.

"Eu cred ca presedintele tarii, in general, cand discuta nu neaparat cu primul-ministru, ci cu ministrul de Finante, cu o doamna, poate sa fie un pic mai politicos", a spus Ponta.