Premierul Victor Ponta a declarat ca a primit, luni, de la presedinteleTraian Basescu o scrisoare in care acesta ii transmite ca nominalizarea comisarului european din partea Romaniei o face seful statului. "Astazi mi-a trimis o scrisoare ca nominalizarea comisarului european o face presedintele sau, ma rog, ceva de genul asta, ca e Romania si el e Romania", a spus Ponta la Romania TV, potrivit Mediafax.

Victor Ponta considera ca presedintele are o anumita tendinta "patologica" de a strange pe ultimele luni de mandat cat mai multa putere.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca s-a inteles cu premierul Victor Ponta pe acelasi nume si acelasi portofoliu de comisar european, respectiv portofoliul Agriculturii, seful statului precizand ca doreste sa incerce sa obtina pentru Romania un post de vicepresedinte al Comisiei Europene.

"E o problema pe care am stabilit-o cu premierul. Avem acelasi punct de vedere. Premierul trebuie sa aiba grija prin Ministerul de Externe sa se faca toate demersurile catre ministerele de externe ale statelor membre, iar eu am obligatia sa sustin aceste lucru in discutiile cu viitorul presedinte al Comisiei si in Consiliul European", a afirmat Basescu.

Seful statului a spus in continuare ca Romania doreste sa mentina portofoliul agriculturii, detinut in prezent de Dacian Ciolos.

Presedintele a mentionat si ca nu stie de ce premierul Victor Ponta a spus ca nu va sustine propunerea de comisar european facuta de el.

Premierul Victor Ponta a mers, miercuri, la Curtea Constitutionala pentru a-si sustine punctul de vedere in cazul sesizarii privind conflictul juridic de natura constitutionala dintre Executiv si Presedintie, referitor la reprezentarea Romaniei la Consiliul European din iunie.

"Eu, inainte de a propune comisarul european, voi merge in Parlament. Daca presedintele merge si propune la Consiliul European sa luam portofoliul X pentru Ion Ionescu, eu nu o sa implementez acea decizie, ca nu imi este opozabila. Deci, daca eu sunt cel care trebuie sa desemnez comisarul, mi se pare normal sa fiu cel care participa la negocieri, ca altfel negociaza presedintele ceva ce trebuie sa fac eu, ceea ce sigur ca nu functioneaza", a spus Ponta la plecarea de la CC.

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, cu unanimitate, ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Presedintie, referitor la reprezentarea Romaniei la Consiliul European din iunie.