Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa intalnirea cu premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor, pentru discutii pe tema reducerii CAS, ca cei doi sunt "o echipa foarte nepregatita", care nu a fost in masura sa ii dea solutiile de care avea nevoie pentru a fi linistit in privinta reducerii CAS. Presedintele considera ca masura este una electorala, iar abordarea premierului si a ministrului Finantelor "strict politica". El a aratat ca in urma reducerii CAS va trebui acoperit, in bugetul pe 2015, cu tot cu angajamentele fata de Bruxelles si Tratatul fiscal, un deficit total de 11 miliarde lei, care in opinia sefului statului nu va face decat sa aduca taxe suplimentare pentru populatie. "Incerc sa conving la prudenta deocamdata, daca nu era o masura electorala puteau vota legea dupa alegerile prezidentiale, e evident ca e o masura electorala, dar va avea costuri", a subliniat seful statului.

Traian BasescuFoto: HotNews / DP

Declaratia completa a presedintelui Traian Basescu (sursa: Presidency.ro):

Buna ziua. Nu prea am avut succes, trebuie sa recunosc, dar asta din ceea ce imi pare a fi incompetenta Guvernului, care nu a reusit sa-mi prezinte niste cifre si de unde ar veni ele, pentru ca deficitul crescut la fondul de pensii cu circa cinci miliarde, dupa calculele Presedintiei, 5,5 miliarde dupa calculele Consiliului Fiscal, deci nu am avut argumente cifrice care sa ma faca sa fiu mai linistit. S-a venit doar cu o afirmatie: reducerea CAS-ului va scoate la suprafata munca la negru, reducerea CAS-ului stimuleaza infiintarea de noi locuri de munca, sigur, argumente extrem de volatile si nu stiu cum se poate spune ca reducerea CAS-ului creeaza noi locuri de munca atat timp cat ai atatia bani europeni, nu-i tragi pentru a crea locuri de munca.

Va pot spune, daca va uitati pe site-ul Eurostat veti constata ca in ultimele doua luni masurate somajul in Romania a crescut de la 7,1 la 7,3. Am intrebat care-s cifrele legate de cresterea locurilor de munca. Mi s-a putut raspunde doar ca a crescut numarul locurilor de munca cu 78 de mii, dar nu mi s-a putut spune cate locuri de munca s-au pierdut. Deci, o echipa foarte nepregatita si pentru mine a fost clar ca singura abordare pe care o are si premierul, si ministrul Finantelor este politica.

Chiar am fost intrebat daca, fiind om de dreapta, nu agreez masura. Sigur ca o agreez in mod automat, orice roman ar vrea sa se reduca CAS-ul, chiar daca nu se reduce la salariati si se reduce la companii, oricine ar vrea sa se reduca CAS-ul. Dar problema mea este ca, fiind presedintele Romaniei, sunt om de Romania, nici de stanga, nici de dreapta. Iar eu am mai trecut prin experienta unui prim-ministru iresponsabil care a dublat pensiile, a marit salariile, a facut tot soiul de cadouri electorale si ne-am trezit cu situatia din 2009 si 2010.

Argumentul pe care l-a adus premierul zilele trecute sa discut cu Parlamentul, sigur, legea este promovata de Guvern si in ceea ce priveste Parlamentul am mai avut o experienta cu Parlamentul care a votat cresterea cu 50% a salariilor profesorilor si s-a votat tot in unanimitate, ca si acum, la reducerea CAS-ului. Cert este ca reprezentantii Guvernului n-au fost in masura astazi sa-mi dea solutiile de care aveam nevoie sau explicatiile de care aveam nevoie. Ma asteptam ca macar doamna ministru sa vina cu o foaie A4 pe care sa spuna: un miliard va veni de aici, doua miliarde de aici, o jumatate de miliard de dincolo si cu asta acoperim deficitul suplimentar pe care l-am creat fondului de pensii prin aceasta masura.

De altfel, daca priviti expunerea de motive a legii, veti constata ca insasi analiza Guvernului arata deficitul neacoperit al celor cinci miliarde. Veti putea observa in expunerea de motive unde se constata ca impactul de bugetul asigurarilor de stat va fi minus 6,5 miliarde, iar reducerea de cheltuieli va fi de 1,6 miliarde. Deci, una peste alta, ramanem la acele cinci miliarde pe care le-am constatat si noi a fi deficit suplimentar la fondul de pensii. N-as vrea sa fac o declaratie de presa sau o conferinta de presa neplacuta, pentru ca stiu ca nu sunt placute nici ziaristilor, nici telespectatorilor argumentele cu cifre. Enunturile sunt mai bune. Insa, tema este extrem de complicata.

Va mai dau un argument de ce sunt ingrijorat de crearea acestui deficit suplimentar, de cinci milioane la fondul de pensii. Prin Tratatul Fiscal si prin angajamentele transmise la Bruxelles de Romania pentru 2015 bugetul trebuie sa fie un buget cu un deficit structural de 1%, ceea ce inseamna reducerea deficitului bugetului de stat cu 0,8% - 0,9%, undeva aici. Deci si asta mai inseamna circa sase miliarde. Ca atare, fata de cele deja angajate sase miliarde, cu care trebuie sa reducem deficitul bugetar si implicit deficitul structural, am mai adaugat cinci miliarde de la pensie, asta inseamna 11 miliarde in total. Scuze, este foarte arid subiectul. Cele sase miliarde se refera la MTO - Medium Term Objectives, iar acest parlament a votat Tratatul Fiscal prin care suntem obligati ca in 2015 sa ajungem la un deficit structural de 1%. N-am vrut sa complic lucrurile in conferinta de presa trecuta, dar acum trebuie sa stiti ca discutam despre 11 miliarde in total si insistentele mele de a afla ceva de la domnul prim-ministru si de la doamna ministru de Finante au fost un esec.

Cam acesta rezulatul intalnirii de astazi. Repet, ma astepam ca doamna ministru sa vina cu un desfasurator, cu o foaie A4, sa-mi dea argumente. N-au fost. Este, in opinia mea, o masura electorala pripita, care va aduce taxe suplimentare la populatie. Ca sa nu fie nicio confuzie, eu nu discut despre anul 2014. Acesta este in derulare, nu avem nicio problema. Se introduce pentru ultimele trei luni, daca se introduce octombrie ¬ noiembrie - decembrie, toate cifrele pe care eu vi le dau sunt pentru anul 2015. Cam asta in cateva cuvinte. As pleca de la premisa ca ideea legii este sa acorde niste facilitati companiilor, lucru pe care eu il sustin, dar ele vor fi recuperate bugetar de la populatie, intr-o forma sau alta, indiferent ce forma va gasi Guvernul, taxe directe, indirecte, dar in mod categoric nu vor putea trece la intocmirea bugetului anului 2015 fara sa adauge niste venituri suplimentare, repet, din taxe directe sau indirecte.

Tentativa cu Codul fiscal s-a vazut. Si-au dat seama ca este o problema electorala, l-au retras. Probabil vor reveni cu el imediat dupa alegerile prezidentiale. Dar in mod cert, in mod cert nu va putea fi mentinut acordul cu Fondul Monetar International, cu Uniunea Europeana si cu Banca Mondiala fara a se prezenta surse atat pentru obiectivul pe termen mediu, MTO de care v-am spus, sase miliarde si acoperirea deficitului suplimentar la fondul de pensii, deficit care ajunge la 18 miliarde de lei prin introducerea CAS redus. Daca aveti intrebari legate de acest subiect.

Intrebare: Buna seara, domnule presedinte. Voiam sa va intreb ce veti face acum cu aceasta lege? O veti retrimite la Parlament si daca intentionati sa o atacati si la Curtea Constitutionala?

Traian Basescu: Ramane de vazut. Imi propun sa am o discutie si cu mediul de afaceri in perioda urmatoare, pentru ca data promulgarii este 24 iulie. Am timp sa largesc sfera consultarilor. Sigur, vreau sa ne intelegem foarte bine. Eu nu am pretentia ca semnului meu de intrebare sa i se dea raspuns pozitiv la televizor. Si televiziunile au salariati de platit. Parlamentarii care vin la televizor sunt in general oameni care au o mai mica sau mai mare afacere. Deci eu doar atentionez ca riscam un derapaj consistent.

Intrebare: O sa mai aveti si o alta discutie cu premierul Victor Ponta pe acest subiect? Mai asteptati?

Traian Basescu: Pai ce discutie sa mai am? Mai ales ca inteleg ca spune ca discutiile au fost foarte nepoliticoase, foarte dure. Este interesant cum reuseste sa minta.

Intrebare: Dar cu oficialii...

Traian Basescu: O intrebare, stiti regula, da?

Intrebare: Buna seara, domnule presedinte. Cu reprezentantii Fondului Monetar International ati reusit sa stati de vorba, pentru ca va veti...?

Traian Basescu: Pai asteptam solutii de la premier intai.

Intrebare: Cand intentionati sa ii contactati?

Traian Basescu: Dupa ce ma dumiresc ce o sa fie de facut cu aceasta lege.

Intrebare: Ati vorbit inclusiv astazi despre o ingrijorare si tot comparati situatia cu cea din timpul premierului Tariceanu. Ce riscuri sunt ca in 2015 sa ajungem la situatia din 2009 - 2010?

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Pai sunt destul de consistente. Daca va uitati, cresterea economica a incetinit si in Germania, si in Franta, si in Italia. Spania inca este in recesiune. Deci piata careia noi ne adresam, in linii mari, nu-i foarte consolidata dupa criza din 2008 - 2010 si riscurile sunt sa ajungem din nou, sa devenim din nou necredibili, sa ne creasca dobanzile la imprumuturi pentru ca Romania trebuie sa imprumute continuu cat timp are...

Intrebare: Si sa taiem pensii si salarii?

Traian Basescu: Sunt bani la investitii. Atunci nu erau bani nici la investitii. Se vor taia de la investitii.

Intrebare: As vrea sa va rog pe dumneavoastra sa ne lamuriti...

Traian Basescu: Nu, dar e interviul deja. Poftiti?

Intrebare: ...pentru ca spuneti ca premierul minte cand spune ca au fost niste discutii aprinse. Ati facut referire dumneavoastra in discutii la studiile doamnei Petrescu, ati avut discutii aprinse cu premierul in aceasta intalnire?

Traian Basescu: Doamna, cred ca am sa fac altceva. O sa fie prima data cand fac publice inregistrarile discutiilor, ca sa vedem cine minte: RTV, eu, cineva minte aici si...

Intrebare: Sau sursele, pentru ca o televiziune nu...

Traian Basescu: Poftiti?

Intrebare: Sau cei care spun o informatie, pentru ca nu si asuma o televiziune informatia, ci primeste de la dumneavoastra sau de la...

Traian Basescu: Sunt convins ca, vedeti, ca Ghita a avut multe contracte cu EADS. Nu are o ingrijorare?

Intrebare: Domnule presedinte, nu stiu, discutati mai des cu Sebastian Ghita decat mine. Nu ma intrebati pe mine.

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Cu mine nu discuta, cu dumneavoastra discuta.

Intrebare: Va inselati.

Traian Basescu: Deci doamna, in concluzie, televiziunea dumneavoastra minte si ca atare voi face publice inregistrarile discutiilor.

Intrebare: Asteptam. Sa vedem.

Traian Basescu: Da, bine.

Intrebare: In situatia actuala, spuneati ca inca nu v-ati hotarat ce veti face in continuare, daca o retrimiteti in Parlament, la Curtea Constitutionala, cert este ca orice ati face puteti doar sa intarziati aceasta masura. Oricum, ati prezentat situatia ca fiind destul de grava. Sunt cinci miliarde, sase miliarde, 11 miliarde, totusi, ce se va intampla, adica pana la urma situatia...

Traian Basescu: Uitati ce se intampla, eu imi termin mandatul pe 21 decembrie si din acest punct de vedere ar trebui sa nu ma intereseze. Exact cum am vazut declaratia primului-ministru Victor-Viorel Ponta in Evenimentul Zilei ca efectele reducerii CAS-ului nu sunt problema lui, sunt problema Guvernului care vine. Or, daca as gandi la fel ca premierul as spune: nu-i problema mea, eu n-o sa mai fiu presedinte in 2015, este treaba lor. Ce nu vreau, am vazut in 2008 cum si-a batut joc un guvern de banul public si pe urma costul bataii de joc l-a platit tot populatia. N-as vrea sa se mai repete in 2015, dar nici n-am mijloace sa impiedic la nesfarsit promulgarea legii, pentru ca ma obliga Constitutia s-o fac. Deci nu voi trece la o tactica de tergiversare. Nu stiu daca o voi ataca la Curtea Constitutionala.

Pana la urma este o majoritate care a votat in unanimitate si va asigur ca cei care au votat in unanimitate vor fi in Parlament si la anul, si poate cand vor veni taxele suplimentare pe cetateni in timp ce beneficiul reducerii CAS-ului este numai la companii, poate atunci ii veti intreba. Deocamdata toata lumea ma intreaba pe mine de ce nu promulg legea.

Va repet: sunt un adept al reducerii fiscalitatii. Dar mi se pare ca avem doua mari probleme la anul pe care anul acesta nu le avem: obligatia sa ajungem la un deficit structural de 1%, ceea ce inseamna o reducere a deficitului nostru bugetar de 0,8% - 0,9%, care inseamna circa sase miliarde de roni si deficitul suplimentar creat de reducerea CAS-ului, care inseamna alte cinci miliarde. Impreuna sunt 11 miliarde. Va dau un exemplu. Pentru a se compensa patru miliarde deficit in buget fata de nevoia de finantare a bugetului s-a introdus acciza de sapte centi si s-a introdus o taxare suplimentara cu 60% la gaze, care e tot in factura cetatenilor. Cum vom compensa 11 miliarde este intrebarea pe care eu o pun? Sase plus cinci la pensii. Daca ramaneam numai cu cele sase, cu cat trebuie sa reducem deficitul bugetar, era cum era. Dar mai vin si alte cinci la fondul de pensii. Va asigur ca se vor plati pensiile. Dar se vor reduce investitiile dramatic, ceea ce va insemna cresterea somajului si implicit reducerea incasarilor, inclusiv la fondul de pensii fata de cele estimate.

Deci deocamdata incerc sa conving la prudenta. Daca nu era o masura electorala, majoritatea putea sa voteze aceasta lege dupa alegerile prezidentiale, s-o puna de la 1 ianuarie. Este evident ca e o masura electorala, dar va avea costuri. Si va mai aduc aminte un lucru, in 2008 s-a redus CAS si in 2009 s-a reintrodus, acelasi nivel de CAS. Deci, important ar fi sustenabilitatea unei astfel de masuri. Va multumesc.

Intrebare: In acest moment Parlamentul este, practic, la fel de responsabil ca si Guvernul de aceasta masura. Ati avut vreo discutie cu vreo formatiune parlamentara?

Traian Basescu: Imi pare rau, Parlamentul a fost inselat de expunerea de motive, de altfel semnata de doamna ministru, pe care si eu am rugat-o sa-mi transmita maine, poimaine, o foaie, atat, sub semnatura domniei sale de unde vor veni veniturile suplimentare. Sper sa o faca, daca astazi nu erau decat declaratii. Deci, Parlamentului i s-a spus ca se va imbunatati colectarea si asa mai departe. Parlamentul nu are cum sa verifice argumentele Guvernului, decat trebuie sa creada. Bine, va multumesc.

Intrebare: Buna seara domnule presedinte. Voiam sa va intreb daca in calculele pe care le-ati facut dumneavoastra, impreuna cu consilierii pentru bugetul de anul viitor, ati luat in calcul si cresterea economica de anul acesta?

Traian Basescu: Categoric da. Si este introdusa si in calculul Guvernului din expunerea de motive.

Intrebare: Si as mai dori doua precizari, daca se poate. Spuneati, saptamana trecuta, intr-un interviu ca ati luat in calcul varianta demisiei si ca v-ati consultat cu cateva institutii ale statului, daca ne puteti spune care sunt acestea?

Traian Basescu: Nu va pot spune, dar in orice caz toate cele care aveau responsabilitati pe stabilitate politica, pe analiza situatiei din regiune. Probabil stiti ca era si este situatia din Ucraina, instabilitate in Bulgaria, un mare scandal cu inregistrari in Polonia, deci cu mai multe institutii m-am consultat.

Intrebare: Si in ce relatii sunteti dumneavoastra, daca il cunoasteti pe domnul Marian Capatana care afirma in niste inregistrari pe care noi le-am facut publice aseara ca aveti o putere deosebita?

Traian Basescu: Doamna are nevoie Voiculescu de asta? Vedeti ca e vai de steaua lui cu pamanturile. Inteleg ca era nemultumit...

Intrebare: Nu e vorba de Voiculescu domnule presedintele, e vorba de informare corecta a cetatenilor.

Traian Basescu: O clipa. Deci mi-ati pus o intrebare, va dau un raspuns, da?

Intrebare: Va ascult, va rog.

Traian Basescu: Va aduceti aminte televiziunea dumneavoastra cat s-a suparat ca familia mea a cumparat cu bani imprumutati de la banca un teren? Acum m-am lamurit de ce era suparat Voiculescu. Pusese ochii si pe acest teren si voia probabil sa-l arendeze cumva, nu numai cele doua mii de hectare pe care le are chiar langa terenul meu. M-am indumirit acum ca Voiculescu avea...

Intrebare: Le are complet legal, domnule presedinte.

Traian Basescu: ...avea interese acolo. Va multumesc mult.

Intrebare: Arenda de la Giurgiu este legala.

Traian Basescu: Va multumesc mult.

La discutiile de la Palatul Cotroceni a participat si ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, potrivit Agerpres. De asemenea, au fost prezenti consilierii prezidentiali Bogdan Dragoi si Claudiu Dinu si purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea.

Traian Basescu declara miercurea trecuta ca nu va promulga legea privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale pana cand Guvernul nu va indica surse convingatoare de compensare a deficitului, informand ca va chema Executivul la consultari. Seful statului mentiona ca, potrivit estimarilor, prin reducerea CAS se va crea un deficit cuprins intre 5 si 5,5 miliarde de lei iar masura de compensare prin imbunatatirea colectarii de catre ANAF nu este suficienta.