Ora 16:46: Intalnirea dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta pe tema legii privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale s-a incheiat. La discutiile de la Palatul Cotroceni a participat si ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, anunta Agerpres. De asemenea, au fost prezenti consilierii prezidentiali Bogdan Dragoi si Claudiu Dinu si purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea.

Traian Basescu declara miercurea trecuta ca nu va promulga legea privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale pana cand Guvernul nu va indica surse convingatoare de compensare a deficitului, informand ca va chema Executivul la consultari. Seful statului mentiona ca, potrivit estimarilor, prin reducerea CAS se va crea un deficit cuprins intre 5 si 5,5 miliarde de lei iar masura de compensare prin imbunatatirea colectarii de catre ANAF nu este suficienta.

Ulterior, Ponta preciza ca Guvernul nu va merge la Cotroceni, iar el, ca prim-ministru, nu e persoana potrivita pentru asemenea discutii, intrucat reducerea CAS nu este o masura a Guvernului, ci o lege adoptata de Parlament.

"Eu am avut intotdeauna si cat voi fi prim-ministru o sa am aceeasi atitudine: n-a fost niciodata si nu va merge niciodata cat sunt eu prim-ministru Guvernul la Cotroceni. Guvernul e la Piata Victoriei. Daca vrea domnul presedinte sa avem tot felul de invitati pe acolo, poate sa treaca. Daca vrea sa aiba un dialog cu mine, sigur, ma voi duce, m-am mai dus si cu alte ocazii, nu ca m-ar fi ascultat prea mult, dar macar ca sa pastram respectul pentru textele constitutionale si pentru institutii. Insa, in aceasta situatie concreta, daca vrea sa se consulte cu mine, pe tema reducerii CAS, nu se consulta cu persoana potrivita pentru ca nu este o masura a Guvernului, ci este o masura care tocmai a fost adoptata de Parlamentul Romaniei", a explicat premierul.

El sublinia ca legea privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale va intra in vigoare, indiferent de opozitia presedintelui Traian Basescu.

Potrivit Constitutiei, legea se va intoarce la Parlament si va fi votata, cel mai probabil, in septembrie, adauga premierul.