Victor Ponta este cotat ca favorit pentru castigarea alegerilor prezidentiale din aceasta toamna, potrivit unui sondaj INSCOP comandat de cotidianul Adevarul, care arata ca primul ministru ar avea cele mai mari probleme in turul doi in fata liberalului Klaus Iohannis.

Potrivit unui articol publicat de Adevarul, in ceea ce priveste propunerile de candidati ai partidelor politice, 62,9% dintre respondenti il prefera pe Victor Ponta ca prezidentiabil al PSD, in conditiile in care Mircea Geoana e preferat de 37,1%.

In ceea ce priveste liberalii, 66,1% dintre respondenti il prefera drept candidat din partea PNL pe Klaus Iohannis, in timp ce Crin Antonescu ar fi preferat de 33,9% dintre cei chestionati.

Intr-o lista cu variante predefinite, Victor Ponta ar fi votat de 43,6% dintre respondentii care au o optiune clara de raspuns, adica 68,1% dintre respondentii care au ales un nume de candidat (cifrele rezulta din eliminarea optiunilor de raspuns "altcineva", "nu sunt hotarat", "nu voi vota", "nu stiu/nu raspund"). El este urmat de Klaus Iohannis cu 31,2% si de Mihai Razvan Ungureanu - 9,6%.

Calin Popescu Tariceanu ar obtine 4,5%, Kelemen Hunor (UDMR) 3,5%, Corneliu Vadim Tudor 2,8%, Cristian Diaconescu (PMP) 2,6% iar Dan Diaconescu (PPDD) 2,2%.

Adevarul noteaza ca 5,2% din totalul populatiei aleg varianta "altcineva", 16,2% nu sunt hotarati, 6,5% nu ar vota, in timp ce 4% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

Daca duminica viitoare ar avea loc turul doi al alegerilor prezidentiale, cu o finala Victor Ponta - Klaus Iohannis, candidatul stangii ar obtine 52,8% iar cel al dreptei 47,2%.

Raportat la populatia care declara ca se va prezenta la vot (65,9% din esantion), Victor Ponta ar obtine in turul al II-lea 54,8%, in timp ce Klaus Iohannis ar fi votat doar de 45,2%, precizeaza sursa citata.

"Datele sugereaza ca nehotaratii si cei care vin la vot doar la alegerile prezidentiale vor fi miza principala a bataliei prezidentiale", spune Remus Stefureac, director INSCOP.

In fata lui Mihai Razvan Ungureanu, Victor Ponta ar obtine 58,3% iar in fata lui Crin Antonescu 60,7%.

Premierul ar castiga cu 66,7% in fata lui Catalin Predoiu si cu 67,5% intr-o finala cu Cristian Diaconescu.

Sondajul a fost realizat de INSCOP la comanda "Adevarul" in perioada 1 - 6 iulie 2014, pe un esantion de 1.055 de persoane. Eroarea maxima admisa a datelor este de +/- 3%, la un grad de incredere de 95%. Chestionarele au fost aplicate in 38 de judete si Municipiul Bucuresti, intr-un total de 75 de localitati (orase mari, orase medii, orase mici, comune, sate).