Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru Agerpres ca in discutia de luni, de la Palatul Victoria, cu premierul Victor Ponta l-a informat pe acesta ca Uniunea va face dupa 1 august nominalizarea pentru Ministerul Culturii, pana la acea data urmand ca el sa duca mai departe treburile curente ale institutiei.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

"Am avut o intalnire cu premierul, am spus ca de la 1 august ma retrag din Executiv. Pana atunci duc treburile curente ale ministerului mai departe si pregatim rectificarea bugetara. Dupa 1 august vom avea o nominalizare pentru functia de vicepremier si ministru al Culturii", a afirmat Kelemen, care a anuntat vineri ca va demisiona din functiile din Guvern.

El a adaugat ca l-a informat pe seful Guvernului si ca el va continua sa participe la sedintele coalitiei de guvernare, alaturi de ceilalti reprezentanti ai conducerii UDMR - vicepresedintele politic Laszlo Borbely, liderul grupului de la Senat, Marko Bela, si liderul grupului de la Camera, Mate Andras.

"Aceasta este echipa noastra, in continuare cand apar discutii in coalitie legate de Executiv, legate de Parlament, aceasta este echipa", a mai spus Kelemen.

Mediafax informa luni dimineata ca presedintele UDMR, care la sfarsitul saptamanii trecute a anuntat ca va demisiona din functia de vicepremier si din cea de ministru al Culturii, a venit in prima parte a zilei la sediul Guvernului, pentru o discutie cu premierul Victor Ponta. Surse oficiale au declarat ulterior pentru agentia de presa citata ca liderul UDMR Kelemen Hunor, l-a anuntat pe premierul Victor Ponta ca va demisiona din functia de vicepremier si din cea de ministru al Culturii la 1 august, fara sa ii propuna, la acest moment, un inlocuitor.

Kelemen Hunor a anuntat, vineri, ca UDMR va ramane la guvernare, dar el se va retrage din functia de vicepremier si din cea de ministru al Culturii.

El preciza ca luni dimineata se va intalni cu premierul Victor Ponta pentru a stabili cand este momentul oportun sa demisioneze, pentru ca exista aspecte administrative care trebuie rezolvate.

"Voi discuta cu premierul, lucrurile trebuie facute la timp, nu trebuie acum sa avansam nume. Portofoliul Culturii ramane la UDMR", afirma Kelemen Hunor.

Decizia de a demisiona din Guvern a fost luata in Consiliul Permanent al UDMR, care a fost convocat in contextul in care Executivul s-a alaturat CE intr-un proces privind o initiativa cetateneasca sustinuta de UDMR.

Kelemen Hunor a anuntat, totodata, ca a ajuns la un compromis cu premierul Victor Ponta, astfel ca initiativa cetateneasca privind minoritatile sa fie dezbatuta in comisiile parlamentare, in toamna, iar pana la finalizarea dezbaterilor Romania sa nu trimita noi documente la CJUE.

Liderul UDMR preciza ca miercurea trecuta a avut mai multe discutii cu premierul Victor Ponta, ajungand inca de atunci la "o solutie, la un compromis".

In opinia lui Kelemen, acest compromis este "un pas important atat in ceea ce priveste pozitia premierului, cat si posibilitatea de a purta un dialog constructiv, corect".