Cristian Hrituc, consilier de stat al presedintelui Traian Basescu si membru fondator al Fundatiei Miscarea Populara, i-a raspuns vineri lui Mihai Razvan Ungureanu la scrisoarea deschisa adresata de catre acesta sefului statului. In scrisoarea-raspuns trimisa cotidianului Adevarul, Hrituc ii transmite lui MRU ca, desi se autointituleaza `basist`, este convins ca "daca ar fi rost de o noua functie, la nevoie ai fi chiar si `udrist`". "Razvane, sunt sigur ca de la domnul presedinte nu ai primi certificat de `basist`, ci, mai degraba, un certificat de `fripturist`", spune consilierul sefului statului.

Reamintim ca, intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui si publicata vineri de Adevarul, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu ii sfatuieste pe Traian Basescu sa nu mai intervina in viata politica, daca doreste sa evite "catastrofa Victor Ponta presedinte", si ii transmite sefului statului ca "izolarea" sa politica a fost cauzata de Elena Udrea.

In replica, Cristian Hrituc ii transmite lui Ungureanu ca a citit ultima sa "scrisoare deschisa din seria epistolara cu care vrei sa castigi alegerile prezidentiale. Ai gresit din nou destinatarul. Daca, intr-adevar, ai fi avut bun-simt, i-ai fi trimis domnului presedinte Traian Basescu o scrisoare direct, nu una deschisa cautatoare de voturi (inteleg acum scopul: Vasile Blaga, cel pe care-l acuzai ca ti-a dat jos guvernul, te vrea prezidentiabil din parte PDL)".

"Ii transmiti domnului presedinte ca ceea ce trebuie sa faca este sa nu mai faca nimic. Din pacate, pentru ca voi aveti comportament slugarnic fata de Victor Ponta si Dan Voiculescu, de foarte multe ori domnul presedinte a trebuit sa va tina si sa faca opozitie. Convingerea domnului presedinte este ca menirea unui om politic este sa faca, nu sa nu faca nimic. Daca tu crezi ca asa trebuie sa fie un presedinte, te asigur ca romanii nu te vor vota. Ii ceri domnului presedinte sa taca pentru a nu-i da munitie lui Victor Ponta, Razvane, dar tu, desi ai vorbit, ai luat 2% in alegerile europarlamentare...!", afirma Hrituc.

"Privind de pe uscat, iti descoperi calitati de comandant de nava. Draga Razvane, cred ca ar fi bine sa-l lasi pe unul care a trecut cu nava prin incendii la bord, zone de razboi si prin furtuni sa dea lectii despre cum se pune nava la cheu in port sigur. Te cocoti in corcodus si dai indicatii unui comandant de nava... Iti fac o recomandare, urca mai intai pe puntea de comanda - vezi ca-ti trebuie brevet de la alegatori -, asuma-ti raspunderea si, pe urma, vezi unde poti tu sa duci nava", mai spune consilierul presedintelui.

Alte fragmente din raspunsul dat de consilierul de stat Cristian Hrituc lui Mihai Razvan Ungureanu:

  • "Spui ca "Victor Ponta nu exista (...) este doar o holograma". Tu chiar crezi asa ceva? Iti spun eu, el exista si este la fel de periculos ca si Crin Antonescu, Dan Voiculescu si partenerii lor.
  • Te incurca infiintarea Partidului Miscarea Populara. Pana una alta, in timp ce tu candidai ca varf de lance si ai luat 2% in alegeri, PMP a luat de trei ori mai mult si a intrat in Parlamentul European. Si asta in ciuda faptului ca, la PMP, in prim-plan era stii tu cine... Partidul Miscarea Populara a fost creat ca raspuns la nevoia unui proiect politic nou. Europarlamentarele au aratat ca PMP a facut in trei luni ceea ce tu nu ai putut sa faci in doi ani.
  • Incerci sa cauti vinovati pentru caderea guvernului condus de tine. Trebuie sa stii ca vinovatul esti chiar tu, ai fost arogant si nu ti-ai gasit timp sa discuti cu parlamentarii. Asa ai intrat in istorie ca "premierul de trei... luni".
  • Ii transmiti domnului presedinte "opriti campania antiPNL"". Ca istoric, ar trebui sa beneficiezi de o mai buna cunoastere a istoriei recente, asa ca ti-o reamintesc eu daca memoria nu te mai ajuta (...) Si, atunci, draga Razvane, ce-ai vrea sa spuna un om politic responsabil despre PNL? Pentru ca te erijezi in aparator al statului de drept, crezi ca statul de drept a fost consolidat de PNL prin toate aceste actiuni? Si, atunci, te intreb: ce garantii ai tu ca PNL nu va recidiva cat de curand?"
  • Pari a avea doua mari obsesii, Antena 3 si Victor Ponta. Domnul presedinte si-a asumat sa lupte cu ele pana la 21 decembrie. Vad ca tu nu vrei sa te lupti cu ei, ci cu domnul presedinte.
  • In ultimul timp, domnul presedinte a atras atentia public legat de cateva probleme de interes national, noile modificari aduse Legii educatiei nationale, efectele reducerii CAS, absortia fondurilor europene, crearea de locuri de munca, disfunctionalitatile in activitatea avocatului poporului etc. Ce zici, Razvane, in urmatoarea scrisoare ne spui ceva pe temele acestea?"