UDMR clocoteste la Centru si in teritoriu, intre parerile liderilor pro si contra iesirii de la guvernare, inainte de o decizie a Consiliul Permanent al Uniunii, care se reuneste vineri la Cluj-Napoca. Maghiarii s-au ridicat impotriva Guvernului Ponta III, din care fac parte, care isi mentine interventia la Tribunalul de Justitie al UE impotriva initiativei cetatenesti privind statutul minoritatilor autohtone din Uniunea Europeana, care are si UDMR printre semnatari. Decizia de vineri se anunta dificila, liderii UDMR cautand o majoritate cat mai larga pentru o hotarare.

Victor Ponta, intre Kelemen Hunor si Titus CorlateanFoto: Hotnews

Cei 34 de membri ai Consiliului Permament al Uniunii vor analiza, vineri, la Cluj-Napoca, posibilitatea iesirii UDMR de la guvernare, dupa esecul de miercuri al discutiilor dintre presedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, si presedintele PSD, premierul Victor Ponta, privind o eventuala retragere a interventiei Ministerului roman al Afacerilor Externe formulate la Tribunalul de la Luxemburg impotriva initiativei cetatenesti Minority Safe Pack.

Decizia de vineri se anunta dificila - desi statutar este nevoie doar de o majoritate simpla, liderii UDMR vor cauta o majoritate cat mai larga in Consiliul Permanent de la Cluj-Napoca in favoarea iesirii sau ramanerii in Guvernul Ponta III.

"Cred ca maine o sa incercam sa formam o opinie majoritara larga, deci sa nu votam cu 50%+1, ci sa incercam sa gasim o majoritate cat mai mare", a declarat joi, pentru HotNews.ro, secretarul general al UDMR, Kovacs Peter.

Daca propunerea Consiliului Permanent va fi de iesire de la guvernare, aceasta va fi inaintata Consiliului Reprezentantilor Unionali, care va lua decizia finala in privinta guvernarii alaturi de PSD, UNPR si PC, insa, de regula, CRU a confirmat hotararea forului inferior.

"In baza statutului UDMR, decizia finala va trebui luata de catre Consiliul Reprezentantilor Unionali. Iesirea sau ramanerea la guvernare se decide in CRU. Maine putem sa luam o decizie cu majoritate simpla, dar din punct de vedere formal, trebuie validata de CRU. De fiecare data in istoria UDMR aceste decizii ale Cosiliului Permanent au fost validate de CRU", a mai aratat secretarul general al UDMR.

Potrivit Rozaliei Biro, presedinta CRU, in cazul in care Consiliul Permanent propune iesirea de la guvernare, presedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, ar urma sa convoace Consiliul Reprezentantilor Unionali probabil sambata viitoare, pentru decizia finala.

Daca insa Consiliul Permanent va decide ramanerea la guvernare, aceasta hotarare nu va mai fi supusa Consiliului Reprezentantilor Unionali, care are atributii in privinta intrarii sau iesirii UDMR de la guvernare, a precizat presedinta CRU.

O alta varianta luata in calcul este doar iesirea lui Kelemen Hunor din Guvern, unde el ocupa functiile de viceprim-ministru si ministru al Culturii, au declarat, pentru HotNews.ro, surse din Consiliul Permanent al UDMR. "Este si aceasta varianta in lucru. Practic, se va discuta orice posibilitate".

Kelemen este cel care a semnat MInority Safe Pack, in calitatea sa de vicepresedinte al Uniunii Federale al Nationalitatilor Europene (FUEN), un for transeuropean al organizatiilor minoritatilor etnice, care a initiat controversatul deja Minority Safe Pack.

Liderii UDMR din teritoriu si de la Centru au opinii impartite in privinta iesirii de la guvernare.

Lideri UDMR pentru iesirea din Guvernul Ponta III

  • Fostul presedinte al UDMR Marko Bela, care va avea drept de vot vineri la Cluj-Napoca, este de parere ca ramanerea la guvernare este posibila doar daca Uniunea are un "minim consens" cu PSD pe "subiectele importante".  

"Nu putem sa fim intr-un guvern care promoveaza pasi impotriva noastra. Putem sa colaboram la guvernare doar daca realizam un consens minim in subiectele importante. Pentru noi este importanta situatia minoritatilor etnice istoric. Daca pe acest subiect putem sa obtinem o alta pozitie, diferita de cea actula a MAE, atunci din punctul meu de vedere ar trebui sa ramanem in continuare la guvernare. Daca nu se reuseste, atunci este o problema, pentru ca, totusi, nu putem sa fim intr-un guvern care intreprinde pasi impotirva noastra", a declarat, miercuri, Marko, citat de Transindex.ro.

El a trasat sarcina UDMR de a "demola abordarea statelor nationale" ca parti componente ale Uniunii Europene. "Inca nu s-a decis daca Uniunea Europeana va oferi o grupare de state in care nationalitatile, culturile, limbile vor putea sa respire libere sau daca va deveni o Europa a statelor nationale. Aceasta ultima varianta este inacceptabila pentru magharii din Romania. Sarcina noastra este sa demolam abordarea statelor nationale pentru a putea sa convigem Guvernul roman si Uniunea Europeana despre dreptatea noastra", a mai spus senatorul UDMR.

  • Presedintele UDMR Mures, Brassai Zsombor: "Daca analizez din punctul de vedere al judetului Mures, trebuie sa spun ca nu prea am avut o colaborare foarte buna cu PSD. Daca in unele cazuri era in regula, cum ar fi la deconcentrate, la subiecte mai sensibile, care tin de maghiarime, precum infiintarea Colegiului Romano-catolic de la Colegiul Unirea, redenumirea Scolii Gimnaziale numarul 2 din Targu Mures dupa primarul Bernady (Gyorgy - n.r.) s.a.m.d., acolo am observat ca nu aveam nicio colaborare, nu puteam conta pe sprijinul PSD, era clar ca nu ne sprijina. Deci, din punctul de vedere al judetului Mures, nu avem ce pierde" (Agerpres).
  • Presedintele UDMR Satu Mare, senatorul Pataki Csaba: "Aceasta guvernare nu este cea la care ne-am asteptat, in an electoral este foarte greu de obtinut rezultate, si la capitolele care au prioritate pentru noi si pe alte planuri. Noi am incercat sa fim prezenti, dar jocul de a decide singur nu face bine coalitiei. Trebuie gasite solutii pentru deblocarea acestei crize, daca nu se gaseste, sa se discute etapele pentru retragerea de la guvernare", a declarat Pataki, joi, pentru AGERPRES.

Lideri UDMR care vor ramanerea la guvernare, dar iesirea lui Kelemen dn Cabinetul Ponta III

  • Szekely Istvan membru al Consiliului Permanent al UDMR, politolog, merge pe varianta ca numai presedintele UDMR, Kelemen Hunor, sa se retraga din functiile de vicepremeir si ministru al Culturii, urmand ca Uniunea sa ramana mai departe la guvernare. "Cred ca ar trebui sa ne gandim la alternativa in care presedintele Uniunii se retrage din Guvern si UDMR, la un anumit nivel, ramane in functiile administrative - guvernamentale centrale. Eu percep faptul ca presedintele Kelemen Hunor nu vede compatibila propria sa persoana cu acest guvern, pentru ca el personal a fost initiatorul Minority SafePack. Avand in vedere obligatiile asumate fata de parteneri, consider ca el nu poate sa ramane intr-un guvern, care s-a intors impotriva Minority SafePack. Poate sa traga concluzia ca el personal nu poate sa faca parte din guvern", a declarat el vineri pentru Transindex.

In schimb, UDMR are nevoie cu orice pret de cateva posturi-cheie in aparatul guvernamental: la Departamentul pentru Relatii Interetnice, la Ministerul Educatiei si Ministerul Culturii. "Acestea sunt atat de importante, incat trebuie pastrate, chiar si atunci cand UDMR este in cea mai dura opozitie", a sustinut Szekely.

  • Halasz Ferenc, presedintele UDMR Timis, membru al CPU: "Avand in vedere faptul ca discutiile care au fost purtate intre cei doi presedinti de partid, pana in momentul de fata, nu au dus la niciun rezultat, probabil ca maine va aduce mai multe argumente in favoarea unui fel de iesire din guvernare. Cum va arata acest lucru, ramane de vazut dupa sedinta de vineri", a afirmat Halasz. Sintagma "un fel de iesire de la guvernare" presupune renuntarea la functiile politice, incepand de la functia de vicepremier al Romaniei pana la reprezentanti in institutiile deconcentrate, existand mai multe posibilitati de a da un semnal cu privire la nemultumirile Uniunii vizavi de actuala coalitie, relateaza Agerpres.

Lideri UDMR care vor ramanea la guvernare

  • Presedinta Consiliului Reprezentantilor Regionali (CRU) al UDMR, Rozalia Biro, care a "luat pulsul" Uniunii in teritoriu, a declarat ca liderii de filiale sunt mai degraba pentru ramanerea la guvernare. "Daca vorbim despre presedintii de filiale, cei care lucreaza in practica, sunt de parare ca trebuie sa ramanem la guvernare. Reprezentarea eficienta a intereselor minoritatii pentru care suntem acolo se poate face eficient daca suntem la guvernare. Acestea sunt parerile presedintilor cu care am mai discutat in filiale", a declarat, pentru HotNews.ro, senatoarea UDMR.
  • Verestoy Attila, senator de Harghita: "Problema se poate rezolva printr-o continua negociere care poate dura pana la alegerile din acest an. Probabil ca unii considera ca e o solutie (iesirea de la guvernare n.r.). Eu cred, in continuare, ca UDMR-ul are niste obligatiuni fata de electorat in primul rand si ne vom apleca asupra problemelor reale care cer solutii reale. Pledez pentru dialog. Sunt un practician al negocierii si al dialogului si al cautarii unor compromisuri din care fiecare parte are un castig" (Agerpres).

Ponta a discutat cu Kelemen, Guvernul isi mentine pozitia contra Minority Safe Pack

Miercuri, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a avut o discutie cu premierul Victor Ponta privind initiativa cetateneasca pentru statutul minoritatilor autohtone din UE, dar nu s-a ajuns la niciun compromis.

Luni seara, premierul Victor Ponta a declarat ca a discutat atat cu ministrul de Externe, cat si cu liderul UDMR despre nemultumirile Uniunii si ca urma ca miercuri sa incerce sa gaseasca orice solutie posibila pentru ca relatia de cooperare corecta cu UDMR sa continue, precizand insa ca o problema de stat nu poate fi negociata.

Ponta s-a declarat deranjat de faptul ca dialogul dintre cei doi a fost unul public, insa a sustinut ca nu isi doreste ca UDMR sa iasa din coalitia de guvernare, dar oricum PSD nu ar avea o problema de majoritate parlamentara.

Escaladarea tensiunii in coalitai de guvernare. Kelemen: "Nu pot trai in schizofrenie"

Tensiunile s-au intetit in coalitia de guvernare, presedintele UDMR Kelemen Hunor amenintand sambata explicit cu retragerea maghiarilor din coalitia de guvernare daca Ministerul Afacerilor Externe nu-si retrage interventia din procesul de la Tribunalul Uniunii Europene, in care Romania se pozitioneaza de partea Comisiei Europene, impotriva unei initiative legislative cetatenesti, Minority Safe Pack, care are printre initiatori si pe UDMR.

Declaratia, facuta sambata pentru publicatia on-line de limba maghiara TransIndex.ro, este cel mai apasat avertisment dat de UDMR, in cea mai grava criza a guvernarii Ponta III de pana acum. Miercuri, vicepremierul Kelemen Hunor vrea sa se intalneasca cu presedintele PSD, premierul Victor Ponta, pentru a discuta despre o retragere a MAE din procesul european.

"Prim-ministrul cunoaste pozitia mea clara si hotarata si vom vedea cum va proceda. Decizia mea va fi luata in functie de cea a premierului. Eu nu amenint pe nimeni, dar daca Romania nu se retrage din proces eu vad imposibila asumarea rolului guvernamental. Nu astept explicatii, ci solutii in aceasta problema"- a declarat Kelemen Hunor, sambata, citat de transindex.ro.

"Nu pot sa traiesc intr-o stare de schizofrenie. Este imposibil ca UDMR, in calitate de initator sa se afle in proces cu UDMR-ul, in calitatea sa de membru al coalitiei de guvernare", a mai spus el.

In Secuime, liderii locali se declara si mai iritati de decizia Guvernului din care face parte si UDMR, presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, reclamand faptul ca PSD ar fi incalacat protocolul de colaitie cu maghiarii. "In acordul guvernamental UDMR - USD (PSD) a fost reglementat clar faptul ca in privinta tematicilor minoritare, partenerul de coalitie nu va instrumenta nimic fara acordul UDMR. In momentul actual, in aceasta privinta acest acord este incalcat de catre PSD. Nu suntem la gradinita, cuvantul dat trebuie sa fie respectat", a scris liderul UDMR-ist harghitean pe blogul lui.

FUEN: Guvernul Romaniei are o abordare rigida

Si organiatia transeuropeana care a initiat statutul minoritatilor autohtone din UE, Uniunea Federala al Nationalitatilor Europene (FUEN) a intervenit in disputa din Guvernul Ponta III, acuzand Palatul Victoria de "abordare rigida" in cazul actiunii Ministerului Afacerilor Externe in justitia europeana impotriva Minority Safe Pack.

"Interventia Guvernului Romaniei la Curtea Europeana de Justitie si declaratiile privind motivatia sa reflecta o abordare rigida, tipica pentru inceputul secolului XX, si un reflex de natiune-stat depasit, necompatibil cu eforturile, interesul si perspectiva globala a unui stat european modern al secolului XXI. Speram ca Guvernul roman, condus de prim-ministrul Victor Ponta, va avea intelepciunea sa abordeze aceasta chestiune prin retragerea interventie sale", a declarat in 7 iulie presedintele FUEN, Hans Heinrich Hansen, lider al minoritatii gremane din Danemarca.

Kelemen, despre colegul Corlatean: Are o gandire nu prea potrivita cu secului XXI

HotNews a relatat inca de martea trecuta despre relatiile tensionate dintre UDMR si PSD la guvernare, din cauza litigiului de la Tribunalul Uniunii Europene. Comisia Europeana a respins anul trecut un proiect de initiativa cetateneasca sustinut de UDMR, care prevede autonomie lingvistica si culturala pentru minoritatile autohtone. Comisia a aratat ca un astfel de proiect incalca Tratatul de la Lisabona, care arata ca astfel de chestiuni tin de competenta statelor membre, nu de competenta europeana. Ca atare, nu se poate impune o directiva europeana in acest sens, ci legi nationale (principiul subsidiaritatii).

Initiativa cetateneasca sustinuta de UDMR a strans semnaturi de la austriecii din Italia (Tiroul de Sud), germanii din Danemarca, Germanii din Belgia, italienii din Slovenia, ungurii din Slovacia, ungurii din Romania.

Initiatorii au atacat decizia Comisiei la Tribunalul UE (Curtea de Justitie a Uniunii Europene). Guvernele nationale au dreptul sa se constituie parte in proces (fie de partea Comisie, fie de partea initiatorilor).

UDMR este nemultumit deoarece Guvernul Ponta, prin MAE, a luat apararea Comisiei in acest proces. Potrivit surselor HotNews.ro, Kelemen Hunor ar fi avut discutii aprinse pe aceasta tema cu ministrul de externe, Titus Corlatean pentru a incerca sa schimbe pozitia guvernului in procesul cu Comisia, insa fara rezultat.

Sambata, ministrul de Externe, Titus Corlatean (PSD), i-a atras atentia colegului sau de Guvern, vicepremierul Kelemen Hunor, ca si Ungaria a facut interventie in procesul dintre initiatorii de legislatie europeana si Comisia Europeana, insa Budapesta s-a pozitionat de partea inititorilor, impotriva Comisiei.

"Ungaria - parte intervenienta in proces - doreste sa isi atinga, prin intermediul Uniunii Europene, dezideratul de a deveni un tutore transnational al minoritatilor etnice maghiare din state membre ale UE", a acuzat Corlatean.

Ministrul de Exterbe a mai subliniat ca "aceasta dezbatere nu poate fi tratata intr-o cheie de politica interna, ci este o problema de stat, care impune o abordare consecventa si ferma de pe pozitia promovarii interesului national si a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene".

In replica, presedintele UDMR si-a acuzat colegul din Guvernul Ponta III de "gandire nu prea potrivita cu secului XXI".

"Eu am cerut retragerea Romaniei din acest proces. Am vazut reactia Ministrului Titus Corlatean. Imi pare rau ca el amesteca statul ungar in aceasta poveste. Printre initiatori, si nu vorbesc doar de initiativa noastra, ci de ambele, nu exista niciun cetatean ungar, deci nu are Ungaria nicio legatura cu aceasta initiativa. Amestecand Ungaria in aceasta poveste denota o gandire nu prea potrivita pentru secolul al XXI-lea sau o dorinta de manipulare. De aceea eu cred ca acea reactie nu trebuia sa aiba loc, sau trebuia sa fie o alta reactie decat ce am citit eu astazi", a declarat pentru HotNews.ro Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a spus ca a discutat de trei ori cu presedintele PSD, premierul Victor Ponta, despre aceasta chestiune si va mai avea o discutie cu acesta miercuri, cel mai probabil.

"Premierul cunoaste pozitia mea si singura discutie este deocamdata cea din coalitie si ramane in coalitie pana cand el va lua o decizie", a mai spus Kelemen Hunor.

De partea cealalta, duminica, Titus Corlatean a insistat pe importanta protejarii intereselor statului roman, in conditiile in care guvernele si coalitiile "vin si pleaca".

"Cred ca a fost neinspirat comentariul public facut de catre liderii UDMR pe chestiuni pe care puteam sa le discutam asa cum am stabilit anterior, intr-un format firesc. Cred ca nimeni nu are dreptul sa fie suparat pe o institutie a statului roman care promoveaza pozitia statului", a declarat Corlatean, citat de Agerpres.