Viitoarea formatiune rezultata din procesul de fuziune dintre PNL si PDL va avea o conducere bicefala atat locala cat si la centru pentru a elimina tensiunile in perioada electorala, au declarat pentru Hotnews.ro surse apropiate negocierilor dintre cele doua partide. Cel mai probabil, pana la alegerile prezidentiale, va functiona ca o alianta electorala au precizat sursele citate. Si fostul presedinte PDL, Emil Boc, a declarat, miercuri, ca fuziunea PDL si PNL ar trebui sa aiba loc abia dupa alegeri, in 2015, nu pe 26 iulie asa cum e programat. Boc a sustinut public nevoia unei aliante electorale.

Vasile Blaga si Klaus IohannisFoto: AGERPRES

"Va fi o alianta electorala intre PDL si PNL in perspectiva alegerilor prezidentiale, dupa care cred ca ramane timp in 2015 sa discutam despre modalitatea in care se va face fuziunea, cu privire la nume si alte detalii. Daca suntem realisti, anul acesta ar trebui sa ne concentram pe ceea ce inseamna alianta si castigarea alegerilor prezidentiale si chestiunea numelui sa fie lasata pe anul viitor", a spus Boc, citat de Agerpres.

Potrivit surselor HotNews.ro, cel mai probabil se va ajunge la alianta electorala deoarece nu mai exista timp fizic pentru fuziune, motiv invocat public si de fostul presedinte PDL. Infiintarea unei noi formatiuni presupune inscrierea la tribunal plus o procedura de contestatie. Aceasta se poate intinde pe luni de zile si ar exista riscul ca noua formatiune sa nu reuseasca inscrierea legala in cele cateva luni ramase pana la prezidentiale. Pe de alta parte, s-ar elimina si disputele referitoare la numele viitorului partid si oricum n-ar fi suficient timp pentru a-l impune pe piata in timpul ramas pana la alegeri, au mai declarat sursele citate.

Delicat de gestionat se anunta si procesul de selectie al viitorului candidat la presedintie. PNL ar fi demerat deja sondajul intern anuntat la Congresul din 28 iunie pentru a stabili cine dintre Klaus Iohannis si Crin Antonescu este mai bine plasat. Potrivit unor surse HotNews.ro, chiar daca sondajul se realizeaza, cel mai probabil candidatul va fi desemnat pe 20 iulie prin vot politic in conducerea PNL pentru a-i oferi lui Antonescu o iesire onorabila. Chiar fostul presedinte liberal, Crin Antonescu, a propus, luni, conducerii partidului sa renunte la sondaj iar viitorul candidat sa fie votat in Delegatia Permanenta invocand "calendarul strans". Sondajul INSCOP, care ar urma sa fie dat publicitatii luni, de ziarul Adevarul, ar indica o diferenta majora intre Iohannis si Antonescu.

In ce priveste candidatul PDL la prezidentiale, Catalin Predoiu pare decis sa-si joace sansele pana la capat, chiar daca Vasile Blaga a admis public sa se afla in negocieri avansate cu Mihai Razvan Ungureanu pentru fuziunea prin absorbtie cu partidul acestuia. Presa a speculat ca Blaga a renuntat deja la candidatura lui Predoiu in favoarea lui MRU, dar sursele HotNews.ro sustin ca nu i-a oferit fostului premier decat functia de vicepresedinte al PDL.

Cei mai multi pedelisti sustin ca MRU se va confrunta cu probleme de acceptare in partid, din cauza ca pedelistii au pierdut puterea pe mana lui dupa care Ungureanu preferat sa-si faca propria formatiune. Pe de alta parte, liberalii il vad mai degrava pe MRU sustinut pentru functia de premier, intr-un viitor tandem alaturi de Klaus Iohannis si sustin ca in toate sondajele lor Predoiu este ultimul plasat in sondaje. Acestia cred ca Blaga va merge pana la urma pe varianta MRU pentru un eventual tandem cu Iohannis.

"Suntem in discutii avansate cu Forta Civica si cu Mihai Razvan Ungureanu, rezultatele le vom anunta luni, cand lucrurile vor fi foarte clare", a afirmat, marti seara, Vasile Blaga, la Realitatea TV, citata Agerpres. Presedintele PDL a mentionat ca in data de 26 iulie vor avea loc congresele de fuziune ale PDL si PNL.

"Candidatul cu cele mai mari sanse il veti sti in jurul datei de 3-4 august. Noi il sustinem pe Catalin Predoiu pana in ultimul moment, ultimul moment insemnand rezultatul sondajelor comune PNL-PDL, care se vor finaliza in jurul datei de 3-4 august. Oricare dintre cei trei, Catalin Predoiu, Klaus Iohannis sau Crin Antonescu il poate bate si avem convingerea ca il va bate pe Victor Ponta la prezidentiale", a mai spus liderul PDL.