Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a venit la Guvern, pentru o discutie cu premierul Victor Ponta, informeaza Mediafax.

Luni seara, premierul Victor Ponta a declarat ca a discutat atat cu ministrul de Externe, cat si cu liderul UDMR despre nemultumirile Uniunii si ca va incerca sa gaseasca orice solutie posibila pentru ca relatia de cooperare corecta cu UDMR sa continue, precizand insa ca o problema de stat nu poate fi negociata.

Ponta a afirmat ca a fost deranjat de faptul ca dialogul dintre cei doi a fost unul public si ca nu isi doreste ca UDMR sa iasa din coalitia de guvernare, adaugand insa ca, in acest caz, nu ar exista o problema de majoritate parlamentara.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat demersul MAE legat de initiativa cetateneasca a minoritatilor, spunand ca este vorba despre o "gandire depasita", si a afirmat ca a fost pus intr-o situatie "neplacuta", aceea de a fi "ignorat si umilit", adaugand ca miercuri va discuta cu Victor Ponta.

Kelemen Hunor a declarat, sambata, ca MAE a gresit amestecand Ungaria in problema initiativei cetatenesti sustinuta de UDMR, in conditiile in care nu este niciun cetatean ungar printre initiatori.

Intrebat cum se poate repara situatia, presedintele UDMR a raspuns ca, procedural, "este foarte simplu".

"Agentul guvernamental, asa cum a depus solicitarea de interventie, poate depune o notificare prin care spune ca Romania se retrage din acest proces. Asta am propus eu, in 4 iunie, fiindca Romania a depus in 2 iunie aceasta solicitare de interventie, am avut atunci o discutie cu premierul Ponta. A trecut o luna si eu nu am iesit in presa, cred ca discutia pe aceasta tema se poarta in coalitie, dar sigur, nu avem la dispozitie tot anul si tot ciclul electoral. Se poate rezolva totul foarte repede, nu am dat un termen, dar lucrurile se precipita si noi consideram ca in cateva zile putem inchide acest subiect, in functie de decizia premierului. Miercuri voi fi la sedinta de Guvern si avem ocazia de a discuta", a mai aratat liderul Uniunii.

Intrebat, in continuare, cat de departe este dispusa sa mearga UDMR in sustinerea punctului sau de vedere privind initiativa cetateneasca si daca se poate ajunge pana la iesirea de la guvernare, Kelemen a spus ca este deranjat cand cineva nu il ia in serios.

"Aveam impresia ca unii nu m-au luat in serios, am spus de la inceput ca este o chestiune foarte serioasa. Eu am respectat cuvantul dat de fiecare data fata de partener, am fost un partener loial, indiferent despre cine a fost vorba. Pe mine ma deranjeaza cand cineva nu ma ia in serios si crede ca isi poate permite orice si poate sa ia o decizie fara sa ne consulte. Nu vreau sa raspund la aceasta intrebare deoarece consider ca nu trebuie purtata o asfel de discutie sub presiuni. Ce a aparut in presa cu amenitari cu iesirea de la guvernare sunt aprecierile ziaristilor si analistilor politici. Premierul cunoaste foarte bine si exact pozitia mea, si va lua o decizie analizand toate datele", a mai afirmat Kelemen Hunor.

Presedintele Uniunii a precizat ca, vineri, va avea loc si o sedinta a Consiliul Permanent al UDMR in care se va aborda si aceasta tema a initiativei cetatenesti, "in functie de decizia premierului".

"Gandul" a relatat ca UDMR ia in calcul iesirea de la guvernare, motivul fiind interventia MAE in procesul de la Curtea Europeana de Justitie.

Conform sursei citate, tensiunile ar fi fost generate de interventia MAE in procesul in care UDMR a contestat respingerea de catre Comisia Europeana a Initiativei Cetatenesti Europene (ICE) privind protectia minoritatilor nationale - Minority SafePack, initiata de Uniune si sustinuta de Uniunea Federala a Nationalitatilor din Europa (FUEN), al carei vicepresedinte este Kelemen Hunor.

MAE a transmis, sambata, o serie de precizari ale ministrului Titus Corlatean cu privire la pozitia Romaniei referitoare la procedurile juridice in curs la Tribunalul Uniunii Europene pe marginea Initiativelor cetatenesti "Minority SafePack".

"Cele doua initiative cetatenesti privind minoritatile etnice/lingvistice in Uniunea Europeana si statutul acestora au fost respinse anterior de catre Comisia Europeana. Aceasta respingere a tinut cont de prevederile Tratatului Uniunii Europene cu privire la competentele nationale ale statelor membre. Decizia de respingere a celor doua Initiative cetatenesti a fost contestata la Tribunalul Uniunii Europene de catre semnatarii lor. Decizia procedurala a statului roman de a interveni in aceste cauze la Tribunalul UE vizeaza prevenirea extinderii pe cale jurisprudentiala a competentelor UE in domenii care tin de suveranitatea statelor membre, precum domeniul protectiei drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale. Romania sustine pozitia principial corecta a Comisiei Europene, potrivit careia, in acest domeniu, Uniunea Europeana nu are competente atribuite in baza dispozitiilor tratatelor fundamentale", mentiona Titus Corlatean, conform comunicatului.

Potrivit ministrului de Externe, Romania a trimis cerere de interventie in ambele cauze, iar intr-una dintre ele a participat si la faza scrisa prin transmiterea observatiilor.

Ministrul Titus Corlatean a declarat, duminica, referindu-se la declaratii ale liderilor UDMR privind demersul MAE legat de initiativa cetateneasca a minoritatilor, ca nu considera corect sa se ceara o derogare de la pozitia constanta a statului roman, iar comentariul public a fost "neinspirat".