Mihai Razvan Ungureanu se afla in negoceri cu PDL iar Forta Civica ar urma sa se topeasca in partidul lui Vasile Blaga, sustine jurnalistul Robert Turcescu. Acesta scrie pe pagina de Facebook ca MRU si Vasile Blaga s-au intalnit, luni, la un restaurant din Capitala. Primarul Aradului, Gheorghe Falca, a confirmat, luni seara, la B1TV informatia ca exista discutii cu MRU pentru a veni in partid si ca a existat o intalnire luni in acest sens. Pe de alta parte, si liberalii si-ar fi dorit o fuziune cu Forta Civica si cooptarea lui Mihai Razvan Ungureanu in partid, fostul premier avand discutii si cu acestia.

Potrivit unor surse din PDL consultate de HotNews.ro, MRU va avea o problema de acceptare in interiorul partidului deoarece dupa caderea guvernului Ungureanu fostul premier a ales sa-si formeze propriul partid. "Apoi, PDL-istii nu uita ca au pierdut puterea pe mana lui", au mai declarat pentru HotNews.ro sursele citate. Nu e clar ce se va intampla cu candidatul PDL la prezidentiale, Catalin Predoiu, in caz ca Ungureanu va intra in PDL. Potrivit unor surse, acesta ar urma sa aiba o discutie cu Vasile Blaga chiar in cursul zilei de astazi, insa putin probabil ca va renunta la candidatura.

Pe de alta parte, PDL negociaza cu PNL fuziunea celor doua partide. Vasile Blaga a declarat, luni: "Suntem intr-un plin proces de fuziune PDL-PNL si eu privesc spre viitor. Probabil astazi, maine cel tarziu va fi stabilita si data congreselor", a sustinut Blaga, inaintea sedintei Biroului Permanent National al PDL, potrivit Agerpres.

Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat, luni, ca congresul comun de fuziune PNL-PDL ar putea sa aiba loc pe 26 iulie, documentele comune sa fie finalizate pana pe 15 iulie, el mentionand ca sondajul PNL pentru stabilirea candidatului liberal la prezidentiale ar putea fi finalizat in 7-10 zile

"In ceea ce priveste calendarul de fuziune, s-au pastrat aceleasi termene, practic pana in data de 15 (iulie - n.r.) vor fi finalizate documentele, proiectul de statut, proiectul de program politic, proiectul de tara si protocolul de fuziune intre cele doua formatiuni politice, urmand ca cele doua structuri ale celor doua partide sa ratifice aceste documente, ma refer la Conventia Nationala Extraordinara a PDL si la Congresul PNL", a declarat Orban, potrivit Mediafax. El a precizat ca este posibil ca 26 iulie sa fie data congresului comun PNL-PDL pentru fuziune.

De asemenea, vicepresedintele PNL a mentionat ca sondajul comandat de liberali va "intra in teren" astazi, cel tarziu marti, iar in baza cercetarii sociologice Delegatia Permanenta va decide ulterior candidatul din partea liberalilor la prezidentiale, care sa intre in analizele comune cu candidatul PDL.

Orban a mentionat ca sondajul PNL va dura intre 7 si 10 zile. El a precizat ca pana in jurul datei de 1 august urmeaza sa fie desemnat candidatul comun al PNL-PDL la prezidentiale.

Romania TV noteaza ca fostul lider PNL, Crin Antonescu, a pierdut, luni, în faţa lui Klaus Iohannis pe tema sondajelor de opinie pentru desemnarea candidatului PNL la prezidenţiale. Antonescu a propus în şedinţa conducerii liberale să se renunţe la sondaje, însă ideea sa a fost respinsă. Astfel, liberalii vor merge pe varianta comandării unor sondaje în care vor intra Crin Antonescu şi Klaus Iohannis, urmând ca decizia finală să fie luată prin vot.

Intrebat la Romania TV daca Iohannis are sanse sa castige lupta pentru candidatura, Antonescu a raspuns: "Cred chiar ca este usor favorit! Si in fata mea, de ce nu? Are toate sansele in partid si in competitia de mai departe".

Situatia desemnarii viitorului candidat al dreptei se complica in cazul intrarii lui Mihai Razvan Ungureanu in PDL, plasat in sondaje la capitolul incredere dupa Klaus Iohannis si in cazul in care Catalin Predoiu va dori, la randul sau, sa-si mentina candidatura. Astfel, cel putin pana la 1 august, PNL si PDL vor defila inainte de fuziune cu patru potential candidati.

Lucrurile vor deveni si mai complicate pe dreapta mai ales ca PMP are propriul candidat, pe Cristian Diaconescu. Premierul Victor Ponta declara luni seara la B1 TV ca Elena Udrea va candida in cele din urma la presedintie, nu Cristian Diaconescu. MRU a criticat-o luni in termeni duri pe Elena Udrea, aceasta replicandu-i ca "incearca sa intre in proiectul unificarii dreptei atacandu-i pe ea si pe Traian Basescu".

Victor Ponta a mai declarat, luni seara, ca spera ca si Tariceanu sa candideze din partea Partidului Liberal Reformist (PLR). Inainte de a-si forma propriul partid, Calin Popescu Tariceanu a anuntat, intr-o scrisoare deschisa adresata liberalilor, ca doreste sa candideze la presedintie.