Tensiunile din coalitia de guvernare se intentesc, presedintele UDMR Kelemen Hunor amenintand explicit cu retragerea maghiarilor din coalitia de guvernare daca Ministerul Afacerilor Externe nu-si retrage interventia din procesul de la Tribunalul Uniunii Europene, in care Romania se pozitioneaza de partea Comisiei Europene, impotriva unei initiative legislative cetatenesti, Minority Safe Pack, care are printre initiatori si pe UDMR. Declaratia, facuta pentru publicatia on-line de limba maghiara TransIndex.ro, este cel mai apasat avertisment dat de UDMR, in cea mai grava criza a guvernarii Ponta III de pana acum. Miercuri, vicepremierul Kelemen Hunor vrea sa se intalneasca cu presedintele PSD, premierul Victor Ponta, pentru a discuta despre o retragere a MAE din procesul european.

Victor Ponta, intre Kelemen Hunor si Titus CorlateanFoto: Hotnews

"Prim-ministrul cunoaste pozitia mea clara si hotarata si vom vedea cum va proceda. Decizia mea va fi luata in functie de cea a premierului. Eu nu amenint pe nimeni, dar daca Romania nu se retrage din proces eu vad imposibila asumarea rolului guvernamental. Nu astept explicatii, ci solutii in aceasta problema"- a declarat Kelemen Hunor, sambata, citat de transindex.ro.

"Nu pot sa traiesc intr-o stare de schizofrenie. Este imposibil ca UDMR, in calitate de initator sa se afle in proces cu UDMR-ul, in calitatea sa de membru al coalitiei de guvernare", a mai spus el.

HotNews a relatat inca de martea trecuta despre relatiile tensionate dintre UDMR si PSD la guvernare, din cauza litigiului de la Tribunalul Uniunii Europene. Comisia Europeana a respins anul trecut un proiect de initiativa cetateneasca sustinut de UDMR, care prevede autonomie lingvistica si culturala pentru minoritatile autohtone. Comisia a aratat ca un astfel de proiect incalca Tratatul de la Lisabona, care arata ca astfel de chestiuni tin de competenta statelor membre, nu de competenta europeana. Ca atare, nu se poate impune o directiva europeana in acest sens, ci legi nationale (principiul subsidiaritatii).

Initiativa cetateneasca sustinuta de UDMR a strans semnaturi de la austriecii din Italia (Tiroul de Sud), germanii din Danemarca, Germanii din Belgia, italienii din Slovenia, ungurii din Slovacia, ungurii din Romania.

Initiatorii au atacat decizia Comisiei la Tribunalul UE (Curtea de Justitie a Uniunii Europene). Guvernele nationale au dreptul sa se constituie parte in proces (fie de partea Comisie, fie de partea initiatorilor).

UDMR este nemultumit deoarece Guvernul Ponta, prin MAE, a luat apararea Comisiei in acest proces. Potrivit surselor HotNews.ro, Kelemen Hunor ar fi avut discutii aprinse pe aceasta tema cu ministrul de externe, Titus Corlatean pentru a incerca sa schimbe pozitia guvernului in procesul cu Comisia, insa fara rezultat.

Sambata, ministrul de Externe, Titus Corlatean (PSD), i-a atras atentia colegului sau de Guvern, vicepremierul Kelemen Hunor, ca si Ungaria a facut interventie in procesul dintre initiatorii de legislatie europeana si Comisia Europeana, insa Budapesta s-a pozitionat de partea inititorilor, impotriva Comisiei.

"Ungaria - parte intervenienta in proces - doreste sa isi atinga, prin intermediul Uniunii Europene, dezideratul de a deveni un tutore transnational al minoritatilor etnice maghiare din state membre ale UE", a acuzat Corlatean.

Ministrul de Exterbe a mai subliniat ca "aceasta dezbatere nu poate fi tratata intr-o cheie de politica interna, ci este o problema de stat, care impune o abordare consecventa si ferma de pe pozitia promovarii interesului national si a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene".

In replica, presedintele UDMR si-a acuzat colegul din Guvernul Ponta III de "gandire nu prea potrivita cu secului XXI".

"Eu am cerut retragerea Romaniei din acest proces. Am vazut reactia Ministrului Titus Corlatean. Imi pare rau ca el amesteca statul ungar in aceasta poveste. Printre initiatori, si nu vorbesc doar de initiativa noastra, ci de ambele, nu exista niciun cetatean ungar, deci nu are Ungaria nicio legatura cu aceasta initiativa. Amestecand Ungaria in aceasta poveste denota o gandire nu prea potrivita pentru secolul al XXI-lea sau o dorinta de manipulare. De aceea eu cred ca acea reactie nu trebuia sa aiba loc, sau trebuia sa fie o alta reactie decat ce am citit eu astazi", a declarat pentru HotNews.ro Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a spus ca a discutat de trei ori cu presedintele PSD, premierul Victor Ponta, despre aceasta chestiune si va mai avea o discutie cu acesta miercuri, cel mai probabil.

"Premierul cunoaste pozitia mea si singura discutie este deocamdata cea din coalitie si ramane in coalitie pana cand el va lua o decizie", a mai spus Kelemen Hunor.

De partea cealalta, duminica, Titus Corlatean a insistat pe importanta protejarii intereselor statului roman, in conditiile in care guvernele si coalitiile "vin si pleaca".

"Cred ca a fost neinspirat comentariul public facut de catre liderii UDMR pe chestiuni pe care puteam sa le discutam asa cum am stabilit anterior, intr-un format firesc. Cred ca nimeni nu are dreptul sa fie suparat pe o institutie a statului roman care promoveaza pozitia statului", a declarat Corlatean, citat de Agerpres.