Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la Bruxelles, ca l-a "impresionat" faptul ca premierul moldovean Iurie Leanca si-a sustinut discursul de la semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeana in "limba oficiala a tarii lui, romana".

"Ce m-a impresionat azi, la premierul Leanca m-a impresionat faptul ca si-a tinut o jumatate de discurs in limba franceza, dupa care a anuntat ca va vorbi in limba oficiala a tarii lui si intr-o limba oficiala a UE, romana. Ceea ce pentru mine a fost un lucru extrem de important", a spus seful statului intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul reuniunii Consiliului European.

Republica Moldova, alaturi de Georgia si Ucraina, a semnat vineri dimineata, la Bruxelles, acordurile de cooperare politica si liber-schimb cu Uniunea Europeana. Iurie Leanca si-a inceput discursul in limba franceza: "Stim cat este de exigent acest drum (catre UE), insa nu avem niciun dubiu legat de determinarea noastra. Multumim pentru solidaritate si ajutor". Apoi a continuat adresandu-se in limba romana: "Cred cu tarie ca vom merge inainte, si nu inapoi. Integrarea europeana ne vor face mai puternici. In toamna trebuie sa aratam ca ne-am rupt de trecut si am ales viitorul".

La sfarsitul anului trecut, dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca urmatorul proiect important pentru Romania, dupa intrarea in NATO si Uniunea Europeana, trebuie sa fie unirea cu Republica Moldova, premierul moldovean Iurie Leanca a afirmat ca "declaratia lui Basescu despre unire ne creeaza probleme".

"Declaratia domnului Basescu nu ne ajuta, ci ne creeaza doar probleme cruciale. Salut declaratia premierului Ponta. Nu as vrea sa fac divizari, separari. Noi avem nevoie de altceva. Avem nevoie de o tara vecina Romania. Sa aiba o voce credibila in cadrul Uniunii Europene, sa poate sa ne ajute in realizarea acestui obiectiv, acestui parcurs european. Parcursul european nu inseamna pierderea suveranitatii, sub nicio forma a statului Republica Moldova, ci doar faptul ca urmeaza sa fim un stat functional. Urmeaza sa ancoram Republica Moldova intr-un spatiu al prosperitatii, al stabilitatii, cu un sistem functional, fara frontiere, cu reglementari comune. Acesta este scopul cel mai importat al Guvernului de la Chisinau", a sustinut Leanca.

Intrebat intr-o emisiune televizata, la inceputul acestui an, despre reactia lui Leanca, Basescu a spus despre premierul moldovean ca "are scoala diplomatica facuta la Moscova". "Nu as vrea sa discut despre Leanca, el are scoala diplomatica facuta la Moscova, a fost in Ambasada Uniunii Sovietice de la Bucuresti, nu discut despre persoane, insa hai sa venim putin la complexitatea situatiei din R. Moldova (...)", declara Basescu.

Ulterior, intr-o conferinta sustinuta la Cotroceni, in care isi exprima ingrijorarile cu privire la situatia din Ucraina, Traian Basescu il sfatuia pe premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, sa fie prudent in relatia pe care o are cu Federatia Rusa si sa lase plimbarile la Bucuresti alaturi de Victor Ponta.

"Am vazut o activitate febrila in ultima perioada. Am vazut chiar schimbari la nivelul unor ministere, incercarea de a face fata... Dar sa stiti ca nu va folosi nimanui daca premierul Leanca mai face cateva plimbari pe la Bucuresti si impreuna cu Victor Ponta ataca presedintele. Leanca ar fi bine sa aiba grija care-i este relatia cu Federatia Rusa", a spus Traian Basescu.

Presedintele a mai declarat ca Romania va continua sa sprijine toate actiunile autoritatilor de la Chisinau, in procesul de aderare la Uniunea Europeana si in asigurarea unui spatiu de stabilitate si securitate in Republica Moldova.