Parlamentul a adoptat cu 344 voturi pentru, 17 abtineri si niciun vot impotriva Declaratia prin care se solicita demisia presedintelui Traian Basescu, anunta Agerpres. Votul a fost deschis, prin ridicare de mana. Propunerea a apartinut presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu. Adoptarea declaratiei de catre Parlament nu are consecinte juridice.

Declaratia politica a fost citita in plen de catre senatorul PSD Gabriela Firea:

"Avand in vedere atingerea grava si iremediabila adusa institutiei prezidentiale prin implicarea fratelui presedintelui in fapte de coruptie extrem de grave, precum si relatia acestuia cu persoane care apartin unor grupuri de crima organizata foarte periculoase care au fost folosite in interes electoral si de catre presedintele Romaniei, lunand in considerare implicarea aflarii adevarului si infaptuirii actului de justitie prin invocarea imunitatii presedintelui Romaniei in mai multe cazuri aflate in cercetare, in scopul garantarii prestigiului si independentei justitiei in fata cetatenilor Romaniei prin eliminarea oricarei suspiciuni de influentare sau favorizare a apropiatilor de catre paresedintele tarii, persoana a carui atributie constitutionala este numirea sau revocarea din functie a magistratilor, precum si a conducatorilor parchetelor si instantelor de judecata, tinand cont de realitatea politica la nivel regional si european si ingrijorati de impactul imens pe care scandalul legat de implicarea presedintelui Romaniei il are in planul credibilitatii statului roman, al capacitatii de a fi un partener solid de dezbatere, negociere si decizie a participarii Romaniei menite sa contribuie la stabilitatea si securitatea tarii noastre in regiune, caz in care este imperios necesar ca reprezentarea statului roman sa se bazeze pe institutii puternice asupra carora sa nu planeze suspiciuni din zona combaterii crimei organizate, Parlamentul Romaniei, institutia fundamentala a democratiei, ce are principala atributie constitutionala reprezentarea intereselor cetatenilor Romaniei, in conformitate cu textul Constitutiei Romaniei si cu Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, adopta prezenta declaratie politica: Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, nu mai este indreptatit sa asigure prestigiul, independenta si legitimitatea functiei prezidentiuale, motiv pentru care sa-si asume de indata demisia din functia de presedinte al Romaniei".

Desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor de miercuri din Parlament:

Ora 19.15Declaratia adoptata miercuri de Parlament a fost publicata in Monitorul Oficial.

Ora 15.20 Parlamentul a trimis declaratia privind demisia lui Traian Basescu membrilor Consiliului European

Ora 11.35: 236 de parlamentari au lipsit de la vot, potrivit B1.

Ora 11.05 Victor Ponta: "Eu vreau ca toata lumea sa inteleaga semnificatia acestui vot - 344. o majoritate covarsitoare, niciun vot impotriva, nimeni nu a vrut sa se soldarizeze cu dl presedinte cu exceptia dnei Udrea si dlui Blaga. In situatia in care se afla in acest moment, puneti-va in situaita unui procuror care trebuie sa mearga la presedinte sa fie numit in functie. (..) Presedintele Basescu probabil ca va sfida si acest rezultat convarsitor. Eu inca mai cred ca va pune interesul Romaniei mai presus. Astazi s-au stabilit niste standarde politice si morale pe care viitorul presedinte va trebui sa le respecte."

Ora 10.45 Calin Popescu Tariceanu: Este greu de crezut afirmatia presedintelui ca nu a fost informat de SRI in legatura cu legaturile fratelui sau cu lumea interlopa. nu are nicio scuza ca prestigiul institutiei prezidentiale a avut de suferit. Trebuie sa faca singurul gest acceptabil si sa isi depuna demisia de onoare. Presedintele Senatului a declarat ca orice abtinere sau vot impotriva se va traduce in acceptarea acestei situatii care are impact si pe plan international.

Ora 10.15 PDL si PMP boicoteaza sedinta. Presedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat ca fiecare membru va vota potrivit propriei constiinte, amintind ca nu trebuie sa se faca un scandal politic inainte de terminarea mandatului.

Ora 10.10 Birourile permanente ale celor doua Camere au decis, miercuri, sa modifice textul declaratiei politice care va fi supusa votului plenului comun, in sensul de a nu mai cere 'demisia de onoare' a sefului statului, cum se preciza in textul initial, ci demisia efectiva.

"Textul a suferit o modificare. S-a facut o propunere in Birourile permanente in sensul ca nu putem sa vorbim de o demisie de onoare, si pur si simplu sa se ceara demisia, pentru ca s-a apreciat ca o demisie de onoare nu ar fi trebuit solicitata. Demisia de onoare e un act unilateral care protejeaza onoarea celui care este in aceasta situatie. S-a apreciat ca cererea de demisie e suficienta pentru a se produce acest lucru", a precizat secretarul Camerei Niculae Mircovici, potrivit Digi 24.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu mai este indreptatit sa asigure prestigiul, integritatea morala si legitimitatea functiei prezidentiale, motiv pentru care trebuie sa-si asume de indata demisia din functie, se arata in declaratia comuna a Parlamentului care urmeaza sa fie dezbatuta si votata in sedinta de miercuri.

In document deputatii si senatorii fac referire la "atingerea grava si iremediabila adusa prestigiului functiei prezidentiale prin implicarea fratelui presedintelui Romaniei in fapte de coruptie extrem de grave, precum si relatiile acestuia cu persoane care apartin unor grupuri de crima organizata foarte periculoase, grupuri care au fost folosite in interes electoral si de Presedintele Romaniei", transmite Agerpres.

"Luand in considerare impiedicarea aflarii adevarului si infaptuirii actului de justitie prin invocarea imunitatii presedintelui Romaniei in mai multe cazuri aflate in cercetare, in scopul garantarii prestigiului si independentei justitiei in fata cetatenilor romani, prin eliminarea oricaror suspiciuni de influentare sau favorizare a apropiatilor de catre presedintele tarii - persoana care are ca atributie constitutionala numirea, promovarea sau revocarea din functie a magistratilor precum si a conducatorilor Parchetelor si Instantelor de judecata, tinand cont de realitatea politica la nivel regional si european si ingrijorati de impactul masiv pe care scandalul legat de implicarea familiei presedintelui Romaniei il are in planul credibilitatii statului roman, a capacitatii de a fi un partener solid in formule de dezbatere, negociere si decizie a participarii Romaniei in actiuni menite sa contribuie la stabilitatea si securitatea tarii noastre in regiune, caz in care este imperios necesar ca reprezentarea statului roman sa se bazeze pe institutii puternice, asupra carora sa nu planeze suspiciuni circumscrise criminalitatii organizate, Parlamentul Romaniei, institutia fundamentala a democratiei, care are ca principala atributie constitutionala reprezentarea suprema si legitima a intereselor tuturor cetatenilor Romaniei, in conformitate cu Constitutia Romaniei, adopta prezenta declaratie: Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, nu mai este indreptatit sa asigure prestigiul, integritatea morala si legitimitatea functiei prezidentiale, motiv pentru care trebuie sa-si asume de indata demisia din functia de Presedinte al Romaniei", se subliniaza in textul declaratiei.

UPDATE ORA 09.50 Miercuri dimineata, parlamentarii Partidului Miscarea Populara au organizat un protest cu biletele roz. Elena Udrea a declarat ca "acesta este biletul pe care Calin Popescu Tariceanu l-a scris in 2005 (presedintelui Traian Basescu) intr-un gest nemaintalnit, in care incearca sa faca trafic de influenta" pentru "prietenul sau" Dinu Patriciu.

***

Presedintele PSD Victor Ponta a declarat ca parlamentarii PSD-UNPR vor vota, miercuri, in cadrul sedintei comune a plenului Parlamentului, in favoarea declaratiei politice prin care presedintii celor doua Camere ii vor solicita presedintelui Traian Basescu demisia de onoare.

Si presedintele PC Daniel Constantin a spus ca parlamentarii conservatori vor fi prezenti si vor vota in favoarea declaratiei politice a Parlamentului.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat ca reprezentantii acestei formatiuni vor lua, miercuri dimineata, o decizie cu privire la votul pe care il vor exprima in timpul sedintei comune a Parlamentului dupa ce vor vedea varianta finala a textului.

Grupurile reunite ale PDL din Camera Deputatilor si Senat au hotarat sa nu participe miercuri la plenul comun pentru adoptarea declaratiei politice a Parlamentului privind solicitarea adresata presedintelui Traian Basescu de a-si prezenta demisia de onoare, iar parlamentarii PMP vor vota impotriva.

Deputatii si senatorii PP-DD vor vota pentru declaratia privind demisia presedintelui Traian Basescu.

PNL a anuntat ca va propune o declaratie proprie in care cere demisia de onoare a presedintelui Traian Basescu.

"Va fi o declaratie politica pe care o vom sustine, doar declaratie politica fara intrebari", a spus liderul senatorilor PNL Puiu Hasotti, aratand ca acest document a fost adoptat de parlamentarii PNL in unanimitate.