Senatul a adoptat marti cu 109 voturi pentru si o abtinere proiectul de lege ce prevede reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, acesta urmand sa fie inaintat Camerei Deputatilor, care este for decizional, anunta Agerpres. Initiatorul proiectului de lege pentru modificarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal este Guvernul, iar Senatul este prima Camera sesizata.

Comisia de de buget-finante din Senat avut luni o sedinta in care a dat raport favorabil proiectului Guvernului, unde invitat a fost si liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Comisia nu a aprobat propunerea presedintelui Cartel Alfa de reducere a CAS la angajat si i-a sugerat acestuia sa mearga la Camera Deputatilor pentru a-si sustine amendamentul. "Masa salariala in PIB a scazut sistematic. A crescut valoric, dar procentul ei in PIB a scazut. Asta inseamna ca puterea de cumparare a cetatenilor a scazut legat de acest lucru. Modul de distribuire a cresterii economice nu s-a reflectat in puterea de cumparare. Noi propunem sa se faca reducerea CAS la angajat si atunci am in mod implicit ridicarea puterii de cumparare si cresterea consumului pe piata interna ori, daca ramane la angajator, sa se faca o crestere de cel putin 25-30% a salariului minim, ca sa se poata echilibra", a argumentat Hossu.

Potrivit acestuia, FMI si UE ar merge pe varianta reducerii la angajat: "Distributia pe Revisal din suta in suta, toate aceste date au speriat FMI. Arata nu numai o polarizare sociala, dar o proasta distributie a veniturilor salariale, care sunt de fapt factorul determinant in consumul intern. De aceea FMI cu Uniunea Europeana au mers pe varianta noastra, ca CAS, daca e sa se reduca, sa se faca asta la salariat. Rugamintea este sa votati, dar cu modificarea sa se faca la salariat, nu la angajator", a mai afirmat liderul Cartel Alfa.

Hossu a precizat ca proiectul de reducere a CAS, in varianta Guvernului, este bun, dar nu au fost discutate toate aspectele din punctul de vedere economic si social. "Masura este buna, ca principiu, dar efectele ei n-au fost discutate sub toate aspectele din punct de vedere economic si social. Din punct de vedere tehnic, evident ca reducerea cu 5 puncte procentuale inseamna 19% reducere la CAS, deci la fondul de pensii, ceea ce inseamna, in bani, daca calculam la ceea ce este bugetul actual pentru pensii, o scadere cu peste 1,1% din PIB-ul actual", a mai afirmat Hossu.

Presedintele Comisiei de buget-finante, senatorul PSD Cosmin Nicula, i-a spus lui Hossu ca votul asupra acestui proiect trebuie dat luni, urmand ca marti sa intre in plen iar saptamana viitoare sa poata fi dezbatut la Camera Deputatilor: "Ca aceasta ordonanta sa intre in vigoare la 1 octombrie, noi va trebui sa dam astazi un vot, ca maine sa o bagam in plen iar saptamana viitoare, cand va fi sesiune extraordinara la Camera Deputatilor, colegii din camera sa poata sa o dezbata atat in comisii, cat si in plen. Solicitarile pe care dumneavoastra le-ati facut ar fi bine sa le discutati la nivelul Biroului permanent al Camerei Deputatilor sa le puteti prinde ca amendamente si sa fie adoptate in sedinta de saptamana viitoare", i-a spus Nicula lui Hossu.