Moţiunea simplă depusă de PNL şi PDL "Guvernul Ponta este incapabil să scrie după dictare" va fi dezbătută în plenul Senatului de luni. PNL şi PDL solicită în moţiune demisia ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, şi somează Executivul să prezinte Comisiei Europene un proiect "serios" de Acord de Parteneriat privind fondurile europene pentru perioada 2014-2020.

De asemenea, liberalii şi democrat-liberalii critică întârzierea nepermisă a semnării Acordului de Parteneriat privind fondurile UE pentru perioada 2014-2020 şi invocă "amatorismul evident"în redactarea drafturilor de Acord de Parteneriat, despre care arată că au fost respinse succesiv şi lipsa de coordonare şi incapacitatea ministrului responsabil de a prezenta o strategie coerentă a României pentru fondurile UE.

"Suntem în luna iunie a anului 2014, iar Acordul de Parteneriat pentru fondurile UE, perioada 2014-2020, este în continuare la stadiul de ciornă, criticată dur de Comisia Europeană. Datorită incompetenţei Guvernului Ponta, România nu va putea accesa cele 38,9 miliarde euro decât din 2015. În ciuda asigurărilor date de-a lungul timpului de domnul Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, iată că şi ultima variantă a Acordului, trimisă de Guvernul Ponta, a fost pusă la colţ de experţii Comisiei Europene", se arată în textul moţiunii simple.

Semnatarii arată că acest proiect a primit după un an şi jumătate de lucru nu mai puţin de 250 de observaţii. 'Remarcăm cu stupoare că Guvernul Ponta nu numai că nu a învăţat nimic din lecţiile guvernelor anterioare, dar refuză cu obstinaţie să înveţe ceva inclusiv din propriile şi repetatele greşeli. În continuare alocarea este dezechilibrată, prost planificată şi insuficient explicată', susţin iniţiatorii moţiunii, adăugând că în continuare România este pasibilă de amenzi şi blocarea fondurilor pe motiv de conflicte de interese şi achiziţii publice dubioase, pentru că Guvernul refuză să pună lucrurile la punct.

PNL şi PDL precizează că guvernanţii ar trebui să scoată capitolul "fonduri europene" din logica alocărilor electorale, pentru ca România să aibă acces cât mai rapid la cele 38,9 miliarde euro pe care le are la dispoziţie.

"Nu putem decât să acuzăm Guvernul Ponta de rea-intenţie la adresa românilor, pentru că este greu de crezut că specialiştii care au lucrat la acest proiect nu pot pricepe (după atâtea explicaţii şi recomandări primite deja de la Comisia Europeană) ce înseamnă alocare corectă, care sunt domeniile predilecte, cum poate fi combătut conflictul de interese şi corupţia implicită şi toate celelalte condiţii necesare semnării acestui Acord", mai arată semnatarii moţiunii simple.