Europarlamentarul Monica Macovei cere demisia lui Martin Schulz atat de la sefia Grupului Socialistilor si Democratilor din PE, cat si din Parlamentul European. Fostul ministru al Justitiei il acuza pe politicianul german ca ar fi blocat cererea Directiei Nationale Anticoruptie de ridicare a imunitatii fostului europarlamentar roman Ovidiu Silaghi, suspectat de fapte de coruptie."Schulz si-a incalcat atributiile de Presedinte al Parlamentului European prin blocarea cererii procurorilor romani", sustine Macovei. Monica Macovei subliniaza si ca "In timp ce ancheta DNA a fost blocata in Parlamentul European, Ovidiu Silaghi a candidat si a dobandit o noua imunitate, in Parlamentul Romaniei."

Monica MacoveiFoto: Hotnews

Redam integral comunicatul europarlamentarului Monica Macovei:

Pe 4 septembrie 2013, Ovidiu Silaghi a devenit membru al Parlamentului European din partea PNL. Cu putin timp inainte, Parlamentul Romaniei a primit o cerere de ridicare a imunitatii lui Silaghi, dar nu a decis asupra acestei cereri, pentru ca Ovidiu Silaghi a demisionat imediat si a fost trimis de PNL in Parlamentul European. Cu noul mandat de europarlamentar, Ovidiu Silaghi a primit, de asemenea, o noua imunitate, pe care doar PE i-o putea ridica.

Pe 13 decembrie 2013, Parlamentul European a primit o solicitare din partea DNA sa ii fie ridicata imunitatea lui Ovidiu Silaghi pentru a fi urmarit penal pentru acuzatia de trafic de influenta.

Pana la demisia sa din data de 19 iunie 2014, Martin Schulz, fostul presedinte al Parlamentului European (1) nu a anuntat in Plen primirea cererii DNA de ridicare a imunitatii de deputat a lui Ovidiu Silaghi si trimiterea acesteia la Comisia pentru afaceri juridice (JURI) si (2) nu a trimis cererea la Comisia pentru Afaceri Juridice a PE. Martin Schulz era obligat sa transmita Comisiei JURI "orice cerere adresata Presedintelui de catre o autoritate competenta a unui stat membru in vederea ridicarii imunitatii unui deputat", potrivit articolului 7 al Regulamentului de procedura al PE.

Deoarece Martin Schulz nu si-a respectat obligatiile procedurale, Comisia JURI nu a putut elabora, inainte de ultima sa reuniune din 10 aprilie 2014, un raport, iar solicitarea DNA nu a fost votata in Plenul PE, ca si cum aceasta cerere nu a existat niciodata.

Ofiterul de presa al lui Martin Schulz a transmis presei din Romania (vezi Gandul.info), la inceputul lunii iunie 2014, ca Martin Schulz ar fi cerut Comisiei de Afaceri Juridice (JURI) "un punct de vedere" si ca nu ar fi primit vreun raspuns.

Secretariatul Comisiei JURI a precizat insa ca "(1) acest caz nu a fost niciodata anuntat in sesiunea plenara" (de presedintele PE, Martin Schulz, n.n) si, prin urmare, "(2) nu a fost trimis Comisiei JURI" pana la ultima sedinta a JURI din aceasta legislatura. Tot Comisia JURI precizeaza ca "nu ar fi putut lua nicio masura cu privire la cererea de ridicare a imunitatii, intrucat acest caz nu a fost anuntat in Plen, in conformitate cu Regulamentul". Si asta pentru ca socialistul Martin Schulz nu si-a respectat obligatiile de presedintele al Parlamentului European.

I-am trimis lui Martin Schulz o scrisoare deschisa in luna mai 2014 in care i-am cerut sa spuna opiniei publice ce a facut cu solicitarea DNA in cazul Silaghi (aici). Nu a raspuns, pentru ca in realitate a tinut cererea DNA la sertar. Astfel, Martin Schulz, prin incalcarea atributiilor de presedinte al PE, l-a protejat pe europarlamentarul roman Ovidiu Silaghi si a blocat timp de 5 luni de zile ancheta DNA. Martin Schulz a procedat in Parlamentul European, asa cum procedeaza Ponta si PSD in Parlamentul Romaniei: ii protejeaza pe politicienii corupti de justitie.

In joc este si increderea cetatenilor europeni in Parlamentul European. Este important sa fim rigurosi, integri si sa nu facem exceptii de la reguli, pentru ca altfel nu consolidam increderea cetatenilor europeni in institutiile europene. Martin Schulz a actionat exact invers si a subminat aceasta incredere.

De aceea, consider ca solutiile minime sunt urmatoarele:

(1) Martin Schulz sa demisioneze din functia de presedinte al Grupului Socialistilor si Democratilor.

(2) Grupul Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European sa il excluda pe Martin Schulz.

(3) Martin Schulz sa demisioneze din Parlamentul European.

In timp ce ancheta DNA a fost blocata in Parlamentul European, Ovidiu Silaghi a candidat si a dobandit o noua imunitate, in Parlamentul Romaniei.

Si inca ceva: Ovidiu Silaghi a candidat pentru Parlamentul Romaniei din partea socialistilor, a Partidului Social Democrat, in care a intrat dupa ce si-a dat demisia din Partidul National Liberal chiar la inceputul campaniei electorale din Romania. Las opinia publica sa decida daca traseismul lui Silaghi de la liberali la socialisti a avut vreo legatura cu "tinerea la sertar" de catre socialistul Martin Schulz a cererii DNA de ridicare a imunitatii pentru fapte de coruptie si blocarea anchetei in Romania, pentru acuzatii de coruptie, a lui Ovidiu Silaghi.