Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat sambata, la Targu Mures, ca in momentul de fata o demisie a presedintelui Traian Basescu nu ar rezolva nimic si ca este ingrijorator faptul ca zilnic scena politica este dominata de scandal.

"Eu cred ca in momentul de fata o demisie in primul rand nu ar rezolva nimic si suntem in perioada in care fiecare trebuie sa fie implicat in pregatirea alegerilor prezidentiale, nu cred ca acest lucru ar rezolva ceva. Din pacate ceea ce ma ingrijoreaza este aceasta atmosfera care aproape a devenit cotidiana, scandal peste scandal, in fiecare zi avem catre un scandal, in loc sa ne ocupam de ceea ce ar trebui sa ne ocupam si de ceea ce asteapta cetatenii de la noi. Deci sa guvernam, sa cream o stabilitate economica, eu cred ca in Romania in ultimii ani de fapt s-a incetatenit acest stil de a ne ocupa de lucruri care evident pot fi foarte atractive pentru presa, poate si pentru o parte dintre cetateni, dar nu cred ca aceste lucruri sunt cele mai importante. Sincer", a declarat, pentru Agerpres, Laszlo Borbely.

Politicianul a sustinut ca in momentul de fata o demisie a presedintelui ar genera instabilitate politica si ca atentia ar trebui sa se indrepte catre situatia economica si politica a tarii, mai ales ca, din punct de vedere constitutional, presedintele statului nu poate influenta justitia, nici macar atunci cand e vorba despre fratele sau: "In acest moment nu cred ca ar rezolva ceva (demisia, n.red.), ar fi iarasi un factor de instabilitate, nu cred ca acum neaparat avem nevoie de demisii. E altceva speta, nu comentez, dar in momentul acesta toata lumea ar trebui sa se concentreze pe ceea ce avem in fata in ultimele luni. Din punct de vedere constitutional si legal, presedintele nu poate influenta justitia", a subliniat Laszlo Borbely.

Laszlo Borbely a mai anuntat sambata, la Targu Mures, ca Uniunea face demersuri pentru reluarea dialogului la nivel inalt dintre Romania si Ungaria si implicit pentru reluarea sedintelor comune de guvern intre cele doua tari. Vicepresedintele politic al UDMR a subliniat ca deocamdata au fost discutii informale, pentru ca s-a asteptat formarea guvernului in Ungaria, dar crede ca, in curand, Comisia Mixta pentru Minoritati si ministrii de Externe ar trebui sa se intalneasca.

  • Kelemen Hunor : UDMR trebuie sa ia o decizie daca va desemna sau nu candidat la Presedintia Romaniei

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sambata, in cadrul Consiliului Reprezentantilor Unionali care se desfasoara la Targu Mures, ca pana in luna iulie organizatiile teritoriale ale UDMR trebuie sa ia o decizie cu privire la nominalizarea sau nu a unui candidat la Presedintia Romaniei si ca situatia actuala este unica, intrucat niciodata nu s-a mai intamplat sa nu fie cunoscuti candidatii cu cateva luni inainte de campania electorala.

Liderul Uniunii a cerut organizatiilor locale ca in urmatoarea saptamana sa se consulte cu oamenii din teritoriu, sa afle opinia alegatorilor daca merita sau nu ca UDMR sa isi nominalizeze un candidat la presedintie.

Kelemen Hunor a afirmat ca alegerile prezidentiale prezinta un mare semn de intrebare, dat fiind faptul ca pana acum se cunoaste doar un nume de candidat si ca este importat pentru comunitatea maghiara sa stie cine sunt acestia, dar si sa aiba posibilitatea de a alege.