Victor Ponta vrea modificarea legislatiei privind incompatibilitatea pentru parlamentari

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 17 iunie 2014, 19:38 Actualitate | Politic


Premierul Victor Ponta a declarat, marti, la ceremonia de aniversare a Senatului, ca situatia actuala, in care li se cere personalitatilor publice sa renunte la tot ce au facut pentru a avea calitatea de senator, este una aberanta, exagerata, el pledand pentru indreptarea acesteia, transmite Mediafax.

"Vreau sa ma refer in mod special la un anumit aspect care a fost mult timp definitoriu pentru Senat: faptul ca Senatul a fost pentru mult timp un loc al elitelor romanesti. M-am uitat peste istoria sa si am constatat ca mult timp presedintele Academiei era senator de drept, ca universitatile din Iasi si din Bucuresti desemnau senatori. Noi azi suntem intr-o situatie pe care o consider exagerata, daca nu chiar aberanta: orice personalitate a vietii publice care vrea sa fie senator trebuie sa renunte la tot ceea ce a facut pana atunci", a spus Ponta.

El a spus ca, potrivit normelor actuale, nu mai ai voie sa fii profesor universitar, membru al Academiei sau sa ai o pozitie de elita concomitent cu detinerea postului de senator, lucru care, in opinia sa, este in defavoarea calitatii actului de legislatie si a prestigiului pe care Senatul il poate avea.

"Cred ca impreuna, dupa ce terminam toate procesele electorale din acest an, trebuie sa restabilim ceea ce a fost de la inceput, si anume Senatul - un loc al elitelor, in care nu-i ceri unui academician sa renunte la mandat ca sa poata ramane in Academie, un loc in care nu plimbi toti rectorii si profesorii universitari pe la tribunale pentru ca sunt senatori, un loc in care sa convingem elitele acestei tari sa-si dedice o parte din viata lor binelui public. Cred ca obligatia dumneavoastra -si sprijinul Guvernului va fi total - e de a indrepta aceasta greseala pe care am facut-o impreuna", a spus Ponta.

***

Conform Legii 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, potrivit Constitutiei, cu exceptia celei de membru al Guvernului.

Prin functii publice de autoritate, incompatibile cu calitatea de deputat sau de senator, se intelege functiile din administratia publica asimilate celor de ministru, functiile de secretar de stat, subsecretar de stat si functiile asimilate celor de secretar de stat si subsecretar de stat din cadrul organelor de specialitate din subordinea Guvernului sau a ministerelor, functiile din Administratia Prezidentiala, din aparatul de lucru al Parlamentului si al Guvernului, functiile de conducere specifice ministerelor, celorlalte autoritati si institutii publice, functiile de consilieri locali si consilieri judeteni, de prefecti si subprefecti si celelalte functii de conducere din aparatul propriu al prefecturilor, functiile de primar, viceprimar si secretar ai unitatilor administrativ-teritoriale, functiile de conducere si executie din serviciile publice descentralizate ale ministerelor si celorlalte organe din unitatile administrativ-teritoriale si din aparatul propriu si serviciile publice ale consiliilor judetene si consiliilor locale, precum si functiile care, potrivit legii, nu permit persoanelor care le detin sa candideze in alegeri.

Calitatea de deputat si senator este, de asemenea, incompatibila cu: functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la societatile comerciale, inclusiv bancile sau alte institutii de credit, societatile de asigurare si cele financiare, precum si la institutiile publice; functia de presedinte sau de secretar al adunarilor generale ale actionarilor sau asociatilor la societatile comerciale prevazute anterior; functia de reprezentant al statului in adunarile generale ale societatilor comerciale prevazute anterior; functia de manager sau membru al consiliilor de administratie ale regiilor autonome, companiilor si societatilor nationale; calitatea de comerciant persoana fizica; calitatea de membru al unui grup de interes economic; o functie publica incredintata de un stat strain, cu exceptia acelor functii prevazute in acordurile si conventiile la care Romania este parte.

Deputatii si senatorii pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice, mai prevede actul normativ.

Deputatul sau senatorul care, pe durata exercitarii mandatului de parlamentar, doreste sa exercite si profesia de avocat nu poate sa pledeze in cauzele ce se judeca de catre judecatorii sau tribunale si nici nu poate acorda asistenta juridica la parchetele de pe langa aceste instante. Deputatul sau senatorul aflat in aceasta situatie nu poate acorda asistenta juridica invinuitilor sau inculpatilor si nici nu ii poate asista in instante in cauzele penale privind: infractiunile de coruptie, infractiunile asimilate infractiunilor de coruptie, infractiunile in legatura directa cu infractiunile de coruptie, precum si infractiunile impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, prevazute in Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare; infractiunile prevazute in Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, cu modificarile si completarile ulterioare; infractiunile privind traficul de persoane si infractiunile in legatura cu traficul de persoane, prevazute in Legea nr. 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, cu modificarile si completarile ulterioare; infractiunea de spalare a banilor, prevazuta in Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, cu modificarile ulterioare; infractiunile contra sigurantei statului, prevazute in art. 155-173 din Codul penal; infractiunile care impiedica infaptuirea justitiei, prevazute in art. 259-272 din Codul penal; infractiunile contra pacii si omenirii, prevazute in art. 356-361 din Codul penal.

Deputatul sau senatorul aflat in situatia mentionata anterior nu poate sa pledeze in cauzele civile sau comerciale impotriva statului, a autoritatilor sau institutiilor publice, a companiilor nationale ori a societatilor nationale in care acestea sunt parti. De asemenea, nu poate sa pledeze in procese intentate statului roman, in fata instantelor internationale.

Aceste prevederi nu se aplica in cauzele in care avocatul este parte in proces sau acorda asistenta ori reprezentare sotului sau rudelor pana la gradul IV inclusiv.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3239 vizualizari

 • +14 (16 voturi)    
  Aberatiile lui Ponta !!! (Marţi, 17 iunie 2014, 20:04)

  andreesanu [utilizator]

  Derbedei ,puslamale ,hoti de buzunare ,bagabonti si mafioti locul vostru este in politica, in parlament la guvernare ,cei aia incompatibilitate ???glasuieste Papura voda alias Ponta .
 • +18 (20 voturi)    
  Votati? (Marţi, 17 iunie 2014, 20:18)

  MarinOprea [anonim]

  Pontacul si veti fi intr-o tara ca niciuna!
 • +13 (17 voturi)    
  mda (Marţi, 17 iunie 2014, 20:30)

  ctrlm [utilizator]

  Catalin Voicu era cu adevarat special. Cel mai cel reprezentant al elitei românești
 • +13 (15 voturi)    
  Victoras tata (Marţi, 17 iunie 2014, 21:06)

  CristiC. [utilizator]

  Dupa ce ca traim in aberatia in care parlamentarii isi voteaza ei intre ei neinceperea urmarii penale, tu vrei sa faci functia asta si mai aberanta? Cum ar fi ca CEO Petrom sa fie parlamentar si sa initieze legea gazelor de sist? Bai tu chiar esti retardat?
 • +4 (4 voturi)    
  da (Marţi, 17 iunie 2014, 21:34)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  ''Senatul a fost pentru mult timp un loc al elitelor romanesti'' Acum este un loc pentru ''elitele'' puscariabile. profesori universitari semianalfabeti de tipul ''doctorilor'' mang, ponta sau catalin voicu.
  Vom reveni rapid in anii 2000, pe vremea lui bombo,dar daca atunci exista o speranta de mai bine, acum exista doar certitudinea de mai rau.
 • +5 (5 voturi)    
  Atentie mare! (Marţi, 17 iunie 2014, 21:37)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  Senatul la care se refera Victor Viorel era doar un "corp ponderator", nu avea competentele celui actual, deci un Senator atunci nu putea initia legi care s-l avantajeze pe el.
 • +3 (3 voturi)    
  Un mic panglicar incul si obraznic (Marţi, 17 iunie 2014, 22:41)

  John M. [utilizator]

  ce nu a invatat nimic din lectia pe care Istoria i-a dat-o lui Nastase. Sau poate vrea sa i se alature. Personal sper sa apuc ziua cand aceste lichele vor fi spulberate de pe scena de comedie numita in bataie de joc 'casa poporului". Refuz sa cred ca poporul este la fel ca ei.
 • +1 (1 vot)    
  Atat de multe lucruri bune vrea Ponta (Marţi, 17 iunie 2014, 23:19)

  ty [utilizator]

  Din pacate sunt doar pentru urechile naivilor care il mai cred.
 • +5 (5 voturi)    
  Aberatie (Marţi, 17 iunie 2014, 23:25)

  _tudor_ [utilizator]

  Credeam ca aberant e faptul ca nu pot fi judecati si condamnati decat daca au chef colegii lor...
 • +5 (5 voturi)    
  Elita? Care elita? (Marţi, 17 iunie 2014, 23:29)

  codo [utilizator]

  Elita hotilor si a derbedeilor. Tot mai verosi, tot mai analfabeti. In loc sa le ridice automat imunitatea si eventual sa le interzica sa aiba vreo afacere, oricare ar fi aia, micul fultilescu vrea sa le redea onoarea scapatatilor colegi.
 • +3 (3 voturi)    
  regrete (Marţi, 17 iunie 2014, 23:34)

  Windu [utilizator]

  mwahahaha, asta este numai inceputul. are si Basescu bubele lui, multe, insa o sa-l regretam amarnic. vai de tine Romanie cine a ajuns sa te conduca.
 • +3 (3 voturi)    
  ce imbecil...senil, senil... (Miercuri, 18 iunie 2014, 1:21)

  timp tamp [utilizator]

  Fă Abramburico stuchi-l între ochi pe plagiator că te-a făcut toantă, incultă și leneșă, că numai așa poți să fii senator. Ți-a anulat dintr-vorbă titlurile de prof. universitar, rector, pisididtă, dar mai ales pe cel de demolator al învățământului românesc. Mai au de suferit și Manglitorul, dumitreasca, năstase, felix toți mari profesori și savanți, și să nu uităm pe actorașul golănel care dădea funcții la nevastă din poziția de director de teatru
 • +2 (2 voturi)    
  sigur ca da :) (Miercuri, 18 iunie 2014, 13:28)

  stupidu [utilizator]

  cred ca i se pregateste intrarea in senat a CEO al BOR, Daniel, baiatu' cu trafaletu'


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by