Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, lanseaza, joi, alaturi de un grup de parlamentari liberali, ONG-ul "Grupul de Initiativa pentru pastrarea identitatii liberale". Printre cei care i s-au alaturat lui Tariceanu in aceasta initiativa se numara fostii ministri Daniel Chitoiu, Radu Stroe, Mihai Stanisoara, Daniel Barbu si Andrei Gerea. Alaturi de acestia se mai afla parlamentarii liberali Gratiela Gravilescu, Sorin Iliesiu sau Nicu Marcu, potrivit B1 Tv. Potrivit sursei citate, 14 parlamentari liberali i s-au alaturat lui Tariceanu in aceasta initiativa.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres
  • Tariceanu: Prin initiativa noastra ne opunem celor care au scos la vanzare PNL

"La ultimele alegeri PNL a intrat acum in competitie cu PSD pentru acelasi electorat. Nu au putut sau nu au stiut sa aduca la urne electoratul PNL. Cum dispare un partid? Asa dispare un partid. Partidul nu e decat un dispozitiv care tine impreuna actiunile si ideile. Esecul PNL trebuie imputat in totalitate conducerii. Prin initiativa noastra ne opunem celor care au scos la vanzare PNL. Nu stiu ce se va intampla cu PNL in continuare. PNL a fost impins catre apartenenta la PPE si practic in bratele celui care incearca de 10 ani sa desfiinteze PNL si sa controleze ceea ce inseamna dreapta romaneasca - si aici ma refer la actualul presedinte (Traian Basescu - n.red.)", a afirmat Calin Popescu Tariceanu.

  • Chitoiu: Peste 200 de alesi locali fac parte din grupul de initiativa

"Daca la Congresul PNL din 28-29 iunie se ia decizia sa mearga cu PDL si sa se alature PPE, vom fi in afara PNL si infiintam alt partid, pentru ca nu mai impartasim principiile si valorile care vor fi adoptate la Congresul din 28-29 iunie. Daca vom reusi sa convingem majoritatea liberala sa pastram identitatea liberala si valorile la care noi tinem, atunci nu mai iesim din PNL", a declarat joi fostul ministru liberal Daniel Chitoiu.

"Peste 200 de alesi locali, primari, consilieri judeteni si consilieri locali fac parte din acest grup de initiativa. Nu s-au alaturat unui nou partid pentru ca nu este constituit deocamdata. Credem ca dupa Congres majoritatea alesilor locali si membri PNL vor impartasi parerile si principiile noastre", a mai spus Daniel Chitoiu la Romania Tv.

  • Mircea Ionescu Quintus: Nici vorba sa se rupa PNL

La randul sau, presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat ca "200 de alesi locali nu reprezinta mai nimic". Intrebat, la Romania Tv, daca se rupe PNL, Quintus a raspuns ca "Nici vorba".

Calin Popescu Tariceanu a demisionat din PNL la sfarsitul lunii februarie, anuntandu-si atunci intentia de a crea un alt partid in care, spunea el, il vor urma toti nemultumitii din PNL. Tariceanu nu a fost, insa, urmat atunci de niciun liberal. Doar senatorul Sorin Iliesiu a fost exclus, atunci, din PNL dupa ce a propus organizarea unui Congres Extraordinar al partidului si ca actualul presedinte al partidului, Crin Antonescu, "sa faca un pas inapoi" astfel incat conducerea PNL sa fie preluata, interimar, de catre senatorul Calin Popescu Tariceanu.