Camera Deputatilor a respins, miercuri, cu 187 voturi "pentru", 107 voturi "impotriva" si 19 abtineri, obiectiile presedintelui Traian Basescu la legea parteneriatului public privat si a adoptat legea in forma initiala, informeaza Mediafax.

Presedintele a retrimis in Parlament legea parteneriatului public privat, aratand ca se impune respingerea legii deoarece nu sunt stabilite clar situatiile ce pot constitui motive exceptionale de interes national sau local ce conduc la incetarea unilaterala a contractului parteriatului public privat si ca in aceasta forma legea prevede o procedura lipsita de transparenta in ceea ce priveste inlocuirea partenerului privat, fara realizarea unei noi proceduri de atribuire.

Comisia juridica a considerat insa ca textul actual al legii este formulat "clar, fluent" si a decis respingerea cererii de reexaminare a presedintelui Traian Basescu, punct de vedere insusit de plen.

Legea reglementeaza incheierea si derularea parteneriatului public-privat ce are ca obiect realizarea sau, dupa caz, reabilitarea si/sau extinderea unui bun sau a unor bunuri destinate prestarii unui serviciu public si/sau operarii unui serviciu public.

Ca urmare a adoptarii acestui proiect, se propune abrogarea Legii parteneriatului public-privat 178/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

Propunerea legislativa prevede ca, in cazul in care partenerul privat sau societatea de proiect nu isi indeplineste obligatiile asumate in cadrul contractului de parteneriat public-privat sau obligatiile fata de finantatorii proiectului, partenerul public, din proprie initiativa sau la solicitarea finantatorilor proiectului, va putea inlocui partenerul privat.

Totodata, proiectul prevede ca inlocuirea partenerului privat se poate face fara realizarea unei noi proceduri de atribuire, in anumite conditii.

Potrivit propunerii legislative, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se realizeaza de catre persoane imputernicite in acest sens de catre Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine va monitoriza si supraveghea respectarea prevederilor acestei legi si a actelor normative emise in aplicarea acesteia, putand lua orice masuri prevazute de lege pentru indreptarea neconformitatilor constatate, se mai stipuleaza in propunerea legislativa.

Totodata, propunerea legislativa prevede si faptul ca procedurile de atribuire demarate in temeiul dispozitiilor Legii nr.178/2010 privind parteneriatul public-privat, cu modificarile si completarile ulterioare, in curs de desfasurare la data intrarii in vigoare a acesteia, inceteaza de drept.

Camera Deputatilor a adoptat initial proiectul in 13 decembrie 2013 si l-a trimis la promulgare, insa, presedintele l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare.

Camera Deputatilor este for decizional la acest proiect.