UDMR cere PSD, intr-un comunicat transmis miercuri de secretarul general al Uniunii, Kovacs Peter, "sa decida intr-un final daca UDMR este partener sau adversar in coalitia de guvernare", reactionand astfel la acuzatiile deputatului PSD Bogdan Diaconu la adresa formatiunii maghiare. Potrivit lui Kovacs Peter, "Diaconu a incercat de nenumarate ori indepartarea formatiunii noastre de la guvernare si din Parlamentul European, a vrut desfiintarea partidelor maghiare din Romania, iar mai nou vrea si interzicerea manifestarilor de sprijinire a ideii de autonomie teritoriala".

"UDMR nu obisnuieste sa reactioneze la atacurile ieftine si afirmatiile halucinante, nerealiste ale politicenilor nesemnificativi insa, de aceasta data, trebuie sa facem o exceptie, deoarece absurditatile din recentele declaratii ale deputatului PSD, Bogdan Diaconu, nu pot fi trecute cu vederea", a transmis in comunicat secretarul general al UDMR, Kovacs Peter.

Potrivit comunicatului, liderul UDMR s-a referit, in acest context, "la declaratia politicianului pesedist, prin care acesta acuza Uniunea de santaj, pentru ca s-a opus initiativelor legislative anti-maghiare, propuse de reprezentantul partidului partener in coalitia guvernamentala".

"Nu putem ramane indiferenti in fata unor asemenea atacuri ce prejudiciaza imaginea intregii comunitati maghiare, cand se pregatesc reglementari legislative devaforizante la adresa noastra si cand se incearca, prin mijloace meschine, intimidarea comunitatii maghiare. Se pare ca sloganurile nationaliste sunt, din pacate, inca in voga pe scena politica romaneasca, desi stim foarte bine ca si alti politicieni extremisti, de mai mare calibru ca si Diaconu, au ajuns sa dispara de pe esichierul politic", a subliniat secretarul general.

Kovacs Peter a adaugat ca, "in contradictie cu temerile lui Bogdan Diaconu, nimeni nu doreste reducerea sa la tacere, dar si mai important este faptul ca nimeni nu pune la indoiala unitatea statului roman. Acest gen de scenarii se petrec doar in mintea unui politician care, prin fiecare cuvant al declaratiilor sale, nu face decat sa pedepseasca, sa interzica si sa denunte adversarii sai politici".

Potrivit secretarului general al UDMR, "intreaga activitate politica a deputatului PSD se restrange la preocuparea sa foarte intensa pentru situatia maghiarimii din Romania: propunerea de masuri defavorizatoare la adresa comunitatii, respectiv respingerea oricarei initiative venite din partea minoritatii maghiare".

"Politicianul pesedist a fost foarte deranjat si de Marele Mars al Secuilor, de folosirea la nivel institutional a simbolurilor maghiare, precum si de faptul ca, in anul 2010, Marko Bela, vicepremier UDMR in acea vreme, a folosit limba maghiara in corespondenta sa oficiala, cu directorii maghiari ai scolilor din Targu Mures. Diaconu a incercat de nenumarate ori indepartarea formatiunii noastre de la guvernare si din Parlamentul European, a vrut desfiintarea partidelor maghiare din Romania, iar mai nou vrea si interzicerea manifestarilor de sprijinire a ideii de autonomie teritoriala", a sustinut Kovacs Peter.

Secretarul general al UDMR a adaugat, totodata, ca "ar fi de dorit ca Bogdan Diaconu si partidul sau sa decida intr-un final daca UDMR este partener sau adversar in coalitia de guvernare".

***

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a depus saptamana trecuta la Parlament o propunere legislativa prin care este interzisa autonomia teritoriala sau orice forma de secesionism. Incalcarea acestor prevederi de catre persoane fizice constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani, iar de catre persoanele juridice se pedepseste cu desfiintarea persoanei juridice gasite vinovate, potrivit initiativei legislative. Diaconu a motivat proiectul de lege spunind ca "Romania se confrunta deja cu acest pericol din cauza extremismului maghiar netratat corespunzator si sustinut cu bani si cu influenta politica de la Budapesta".

In proiectul deputatului PSD se arata ca "este interzis orice fel de demers sub forma de mitinguri, manifestatii publice, dezbateri, initiative politice sau civice prin care este sustinuta autonomia teritoriala sau orice fel de secesionism si este interzisa afisarea de steaguri, simboluri, insemne, pancarte, bannere sau afise, indiferent de imprejurare si circumstante, prin care este sustinuta autonomia teritoriala sau orice fel de secesionism".

Bogdan Diaconu a precizat intr-o conferinta de presa ca propunerea sa legislativa "nu este o emanatie a grupului deputatilor PSD", ci este o initiativa legislativa proprie.

In urma cu doua zile, Diaconu scria pe blogul sau ca "propunerea legislativa pentru interzicerea manifestarilor si organizatiilor de tip extremist a fost trantita efectiv la votul final din Camera Deputatilor unde a obtinut doar trei voturi favorabile".

"Ce inseamna acest lucru in primul rand? Ca nimeni nu vrea sa supere UDMR. De ce se simte UDMR atacata de o lege impotriva incalcarii flagrante a Constitutiei, este o alta poveste: pentru ca acesta este obiectul sau de activitate pe care nu l-ar dori interzis. De ce toate partidele romanesti stau in siajul UDMR si ii canta in struna, aici este adevarata buba. Pentru ca majoritatile se schimba, aliantele se fac si se desfac si toata lumea se gandeste ca, la un moment dat, vor avea nevoie de voturile UDMR din Parlament. Nimeni nu isi pune problema daca este firesc ca o uniune culturala de tip ONG sa poata avea locuri in Parlament, nu, ci toti actorii politici se gandesc doar ce pret au de platit pentru a beneficia la nevoie de acele voturi", a notat el.

"A ajuns o tara intreaga si un stat suveran sa se teama sa nu supere o mana de agitatori conectati la Budapesta, respingand in acest sens orice demers de oprire a destramarii Romaniei", a continuat Diaconu.

"Am depus la Parlament, chiar cu o zi inainte de acest vot final rusinos, un proiect de lege de interzicere a autonomiei teritoriale si a agitatiei secesioniste. Sunt curios daca va avea aceeasi soarta", a mai scris deputatul PSD pe blogul personal.

***

Pe de alta parte, miercuri, intr-un raspuns adresat Consiliului National Secuiesc (CNS), care ceruse, la marsul din 10 martie, solutionarea situatiei juridice a Tinutului Secuiesc, Guvernul a transmis ca Romania nu este obligata de dreptul european sa constituie regiuni in functie de criteriul etnic, cultural sau istoric.

Raspunsul Guvernului Romaniei la petitia pro-autonomista adoptata la comemorarea din 10 martie de la Targu Mures a fost prezentata, miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures de liderul Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs.

"Este important de retinut, de asemenea, ca reglementarile in materie de protectie a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale din Romania se aplica in mod egal si nediscriminatoriu fata de membrii oricarei minoritati nationale de pe teritoriul Romaniei. Romania nu are niciun fel de obligatie impusa prin niciun fel de tratat international prin care sa acorde autonomie teritoriala pe criterii etnice sau orice fel de drepturi colective pentru minoritatile nationale, dreptul international consacrand drepturi individuale pentru persoanele apartinand minoritatilor nationale, care pot fi exercitate impreuna cu altii", se arata in raspunsul Guvernului.