Partidul Miscarea Populara are programat sambata, 7 iunie, primul congres care ar urma sa-si aleaga o noua conducere, in prezent partidul fiind condus de un presedinte interimar, Eugen Tomac. Azi, ora 14, este ultima zi cand se pot depune candidaturile la sefia PMP. La Congres, ar urma sa fie luat in discutie si statutul partidului. Viitorul statut ar urma sa prevada puteri mult mai mari pentru conducerea centrala, ea avand ultimul cuvant in desemnarea candidatilor, in timp ce actualul statut prevede desemnarea candidatilor de catre toti membri, au declarat pentru HotNews.ro surse din partid.

Elena Udrea si Cristian DiaconescuFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Modificarea statutului are loc dupa ce PMP a organizat alegeri interne pentru stabilirea candidatilor pe lista de europarlamentare, dar rezultatul votului nu a fost respectat. Candidatii au fost pusi pe lista mai sus sau mai jos de o comisie de la centru.

Nu e clar daca la congresul de sambata se va discuta despre viitorul candidat si politica de aliante.

Cele mai mari sanse la sefia PMP le-ar avea Cristian Diaconescu (55). Fost ministru al justitiei in guvernul Nastase si fost ministru de externe in guvernul Boc si Ungureanu, Diaconescu a fost eliberat din functia de consilier la Cotroceni cu cateva zile inainte de europarlamentare si s-a inscris in partid. A fost candidatul PSD la primaria Capitalei (2008), l-a sprijinit pe Mircea Geoana la conducerea PSD la congresul din februarie 2010 si a participat la fondarea UNPR-ului condus de Gabriel Oprea.

Jurnalistul Robert Turcescu a scris pe pagina de Facebook ca "simbata, la Congresul PMP, Diaconescu Cristian va fi ales președinte al partidului".

Adrian Papahagi si-a mai anuntat intentia de a candida „doar dacă nu va fi altul mai bun ca el”. PMP a obtinut 6, 21 procente la europarlamentare, mai putin decat candidatul independent Mircea Diaconu - 6,81. Desi nu a candidat la europarlamentare si este simplu membru, Elena Udrea a fost principalul vector de imagine al partidului in campanie atat in iesirile publice cat si pe afisul PMP.

Mai multi lideri au cerut asumarea responsabilitatii celor care s-au implicat in campania partidului, lansand critici inclusiv la adresa Elenei Udrea.

Potrivit surselor HotNews.ro, PMP avea programat un congres inainte de alegeri care urma s-o aleaga pe Elena Udrea in functia de presedinte al partidului. Udrea, puternic sustinuta de presedintele Traian Basescu, ar fi intentionat sa candideze inclusiv la prezidentiale in toamna. Nu e clar in acest moment daca Udrea se mai bucura de sustinerea lui Traian Basescu pentru atingerea acestor obiective.

In tot cazul, partidul este in cautarea unui candidat la prezidentiale. Mihai Razvan Ungureanu ar fi intens curtat de PMP, insa acesta discuta in prezent cu liderii PNL si PDL. Cele doua partide se pregatesc sa fuzioneze. "Este putin probabil ca PMP sa se alature viitoarei aliante, va merge singur la prezidentiale iar tinta sunt alegerile din 2016", au declarat pentru HotNews.ro surse PMP.

n plus, Vasile Blaga a declarat ca, personal, nu vede o colaborare cu Elena Udrea, adaugand ca aceasta "nu a lasat loc de buna ziua" cand a plecat din partid. "Nu as vota niciodata cu Elena Udrea la prezidentiale", a mai spus Blaga. PDL si PNL n-au exclux o eventuala fuziune si cu PMP, dar e improbabil ca Traian Basescu ar accepta. In aceste conditii, exista premise ca dreapta sa ramana faramitata inaintea turului I si sa se prezinte cu cel putin doi candidati.