Fostul premier Emil Boc recomanda PDL si PNL sa vorbeasca pana in ianuarie 2015 despre o alianta deschisa, nu de o fuziune, alianta care sa duca la castigarea alegerilor prezidentiale si care sa nu fie una impotriva presedintelui Traian Basescu, transmite Mediafax.

Intrebat, sambata, de jurnalisti, cum vede fuziunea PDL-PNL, Emil Boc a spus ca daca discutiile incep cu fuziunea, obiectivul comun, de castigare a prezidentialelor, va deveni un obiectiv secundar, iar prioritatea va deveni dezbateri locale despre "cine va fi sef, pe ce pozitie si cum".

"Recomandarea mea pentru toata lumea, din experienta, ar fi ca pana in ianuarie 2015 sa vorbim de o alianta PNL-PDL, una deschisa si celorlalte forte de dreapta, si nu inchisa, care sa conduca la castigarea alegerilor prezidentiale. Daca incepe acum sa se puna pe tapet in primul rand problema fuziunii, va asigur ca sase luni in teritoriu vor fi dezbateri in fiecare judet cine sa fie sef, pe ce pozitie si cum. Obiectivul comun, de a castiga prezidentialele, va deveni un obiectiv secundar. Cred ca daca avem intelepciune, pana in ianuarie 2015, nimeni nu mai vorbeste de fuziune, ci vorbeste de alianta in vederea castigarii alegerilor prezidentiale. Acesta este un sfat si o recomandare pornita din experienta, pentru ca daca pui inaintea obiectivului general obiective ale oamenilor, s-a terminat cu constructia", a spus Boc.

Potrivit acestuia, la fel ca PNL, si PDL are de sustinut blazonul, are de doua ori presedintele Romaniei, de trei ori primarul general al Capitalei, a avut prim-ministru, are lucruri de aparat.

"PDL are un palmares care nu poate fi ignorat foarte usor si nu e bine sa discuti despre fuziune. Daca intram in aceste dezbateri acum, am pierdut din vedere obiectivul, si facem un cadou lui Ponta, lasandu-l sa mearga pe un culoar favorabil spre prezidentiale, pentru ca noi cu PNL ne vom bate cine sa fie sef in fuziunea asta la nivel judetea", a spus Boc.

Fostul premier a adaugat ca alianta PNL-PDL nu trebuie sa se transforme, asa cum a fost USL, intr-una contra presedintelui Basescu pentru ca, vrand-nevrand, "vor avea nevoie cei de dreapta, pentru a castiga alegerile prezidentiale si de suportul, direct sau indirect, al presedintelui, acesta ramanand exponentul dreptei in Romania, lucru care nu poate fi ignorat".

"E nevoie de intelepciune, de adunarea tuturor resurselor de dreapta intr-o alianta si asa se pot castiga alegerile prezidentiale. Dupa aceea, cum se fac fuziunile, prin comasare, prin absorbtie, cand si cu cine, sub ce denumire, e o treaba pentru inceputul anului 2015", a afirmat Emil Boc.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, declara, joi, la Gandul Live, ca alianta cu PNL va fi o fuziune prin comasare, nu prin absorbtie, mentionand ca in urma fuziunii principiul va fi ca un partid sa aiba Presedintia, iar celalalt, premierul.

"Va fi o fuziune prin comasare, nu prin absorbtie intre cele doua partide, adica se merge pe principiul egalitatii. Nu fuzioneaza prin absorbtie PDL-ul cu PNL-ul, ca nu intram noi in PNL sa ocupam functiile din acest partid si nu intra nici PNL-ul in PDL", explica Vasile Blaga.

El adauga ca luni se vor desemna comisiile de negociere, deocamdata fiind doar cea politica. "Vom lucra militareste, nemteste, zi de zi pentru a face ca lucrurile sa mearga liniar, pentru ca dorim o fuziune in teritoriu, de jos in sus, nu impusa", spunea Vasile Blaga.