Mircea Diaconu si-a ridicat de la BEC, vineri dimineata, mandatul de europarlamentar si a declarat presei, la final, ca nu candideaza la Presedintie pentru ca isi vede "lungul nasului", relateaza Mediafax. El a fost aclamat apoi de un grup de simpatizanti care il indemnau sa candideze, carora le-a spus: "Hai ma, terminati!"

Mircea DiaconuFoto: Agerpres

Diaconu a venit la BEC la ora 10.00 si si-a ridicat rapid mandatul, dupa care a iesit din sediul BEC.

Intrebat de jurnalisti daca va candida la Presedintie, el a raspuns negativ, precizand ca acesta este un lucru serios, care ar trebui tratat ca atare si de partide. El a spus ca, "miraculos aproape", a fost votat cu aproape 7% pentru a deveni europarlamentar. "N-am castigat decat povara si responsabilitate", a spus Diaconu.

Legat de candidatura la Presedintie, Diaconu a mai spus: "Fiecare ar trebui sa-si vada lungul nasului, eu mi-l vad".

El a mentionat ca are, ca parlamentar, parghii limitate pentru a raspunde increderii acordate de cei care l-au votat.

Diaconu a spus ca va lansa, la ora 18.30, o carte la Bookfest, de care este foarte mandru si pe care o considera, spre deosebire de dobandirea mandatului de europarlamentar, una dintre adevaratele sale realizari. Actorul a plecat apoi de la sediul BEC.

Noii europarlamentari au primit, joi, in cadrul unei ceremonii organizate la sediul BEC, certificatele prin care se constata alegerea lor ca membri ai PE, patru dintre cei declarati alesi - Ecaterina Andronescu, Mircea Diaconu, Ramona Manescu si Ionel Sorin Moisa - absentand de la eveniment.

Alianta PSD-UNPR-PC a obtinut, in urma alegerilor de duminica, 16 mandate in PE, PNL - 6 mandate, PDL - 5 mandate, UDMR - 2 mandate, PMP - 2 mandate, iar Mircea Diaconu un mandat, potrivit rezultatelor finale, a anuntat, joi, purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet.

Astfel, au obtinut mandate in PE: Corina Cretu, Ecaterina Andronescu, Catalin Ivan, Dan Nica, Maria Grapini, Damian Draghici, Daciana Sarbu, Ioan Mircea Pascu, Viorica Dancila, Ionel Sorin Moisa, Victor Bostinaru, Claudiu Ciprian Tanasescu, Doru Frunzulica, Constantin Rebega, Ana Claudia Tapardel, Andi Lucian Cristea din partea Aliantei PSD-UNPR-PC, Norica Nicolai, Adina Valean, Ramona Manescu, Cristian Busoi, Renate Weber, Eduard Hellvig de la PNL, Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Marian Jean Marinescu, Daniel Buda de la PDL, Iuliu Winkler, Csaba Sogor de la UDMR, Cristian Preda, Siegfried Muresan de la PMP si Mircea Diaconu.

In urma scrutinului pentru Parlamentul European, Alianta electorala PSD-UNPR-PC a intrunit 2.093.234 de voturi, PNL - 835.531 de voturi, PDL - 680.853 de voturi, candidatul independent Mircea Diaconu - 379.582 de voturi, UDMR - 350.689 de voturi, iar PMP - 345.973 de voturi.

Celelalte formatiuni politice care au propus candidati la alegerile de duminica, precum si restul candidatilor independenti nu au intrunit pragul electoral de 5% pentru a li se atribui mandate in PE.