Raportul Comisiei juridice a Senatului in privinta solicitarii de incuviintare a arestarii preventive a senatorului PSD Marius Isaila nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru o decizie, fiind paritate, astfel ca hotararea apartine plenului, informeaza Mediafax.

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Catalin Boboc (PNL), a declarat la finalul sedintei ca membrii comisiei au acordat un vot privind solicitarea Parchetului de a incuviinta masura restului preventiv in cazul senatorului Marius Isaila.

El a precizat ca a propus, personal, ca plenul sa fie de acord cu aceasta solicitare, dar propunerea sa nu a intrunit numarul ncesar de voturi pentru a fi adoptata, inregistrandu-se cinci voturi "pentru" si cinci voturi "impotriva".

Boboc a precizat ca senatorii liberali au votat in favoarea avizului de incuviintare a arestului preventiv.

"Comisia nu da neaparat un aviz, ci comunica punctul de vedere. Punctul de vedere formulat de mine nu a intrunit majoritatea si sigur ca vom comunica asta plenului. Plenul, fiind suveran, va decide asa cum va considera", a spus Boboc.

Intrebat daca este un aziv negativ, presedintele comisiei juridice a spus: "S-ar spune ca da, desi nu este un aviz, este un punct de vedere".

Catalin Boboc a mai spus ca membrii comisiei juridice au pus intrebari, iar avocatii senatorului Marius Isaila au pledat pentru nevinovatia acestuia. "Comisia juridica nu este o instanta, nu da verdicte. Noi trebuia sa ne pronuntam pe o masura clara, pe o solicitare a Parchetului, si asta am facut. Nu dam verdicte, nu gasim oameni vinovati sau nevinovati, ne pronuntam pe procedura", a mai aratat Catalin Boboc.

Presedintele comisiei juridice a anuntat ca va trimite avizul comisiei la Biroul Permanent al Senatului, care urmeaza sa il puna pe ordinea de zi a plenului, fiind posibil ca acest caz sa fie dezbatut in plen lunea viitoare, la prima sedinta de plen.

Senatorul Marius Isaila a parasit, miercuri, sedinta comisiei juridice, dupa jumatate de ora, el refuzand sa faca declaratii presei. Acesta a fugit, la propriu, de la lift, pe scarile din Parlament, pentru a nu fi filmat.

Unul dintre avocatii senatorului, Catalin Dancu, a declarat presei ca Marius Isaila nu s-a prezentat la sedinta anterioara a comisiei, din cauza sa. "Eu am dreptul sa il asist si atat timp cat am facut o cerere si am dorit sa asist la audieri, nu i-am permis decat in prezenta mea sa aiba loc audierile. Atata vreme cat nu am putut fi prezent, am cerut comisiei sa amane audierea pentru ziua de azi", a declarat Catalin Dancu.

Dancu a mai afirmat ca a cerut comisiei juridice respingerea solicitarii Parchetului privind arestarea preventiva a senatorului Marius Isaila.

"Daca DNA avea probe solide si eu, ca avocat al clinetului meu, le dadeam. De asta am fost prezent aici, ca DNA sa invete ca, in maniera in care se face o astfel de propunere, nici nu se vor obtine rezultate", a mai comentat Catalin Dancu.

Procurorii spun ca solicitarea de arestare preventiva a lui Isaila este justificata de faptul ca au fost constatate "repetabilitatea actelor infractionale, intinderea acestora in timp (2012 - 2014), modalitatea concreta de savarsire a infractiunilor - prin folosirea/interpunerea altor persoane care primeau sumele de bani pretinse urmare a traficarii influentei, modalitatea conspirata de a aborda discutiile cu tematica infractionala (in toalete, prin dezbracarea interlocutorului pentru a nu avea asupra sa aparatura de inregistrare, dialog in soapta insotit de gestica), precum si incercarile de a sterge urmele infractiunilor prin redactarea unor contracte false care sa creeze o alta aparenta decat realitatea primirii unor sume de bani".

De asemenea, DNA sustine ca Isaila a incercat sa afle date nedestinate publicitatii, despre posibile cercetari ce s-ar fi putut efectua fata de persoana sa de catre organele judiciare.

Procurorii precizeaza ca Marius Isaila a ocupat o serie de functii in sistemul public de finante, fiind director in Administratia Financiara sector 5, director adjunct al Directiei de Control din cadrul ANAF, sef serviciu in Ministerul de Finante, la Oficiul de Plati si Contracte PHARE, pentru ca din decembrie 2012 sa fie ales senator.

In 2012, Isaila ar fi solicitat o mita de 200.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni in solutionarea favorabila a controlului ANAF, el fiind la acel moment sef serviciu in Ministerul Finantelor. Actualul senator PSD, alaturi de consilierul sau Stefan Cristian Ene, ar fi primit 180.000 de euro, in vreme ce un intermediar al mitei a obtinut 20.000 de euro din suma totala.

Intermediarul, Catalin Cristescu, era comisar in cadrul Garzii Financiare si reprezenta legatura cu omul de afaceri Lucian Timofanovici, detinator al firmei SC Dave Research SRL.

Ca urmare a faptului ca situatia controlului ANAF la firma omului de afaceri nu fusese rezolvata, dar si sub pretextul ca de fapt ar fi fost vorba de o noua verificare asupra firmei, lui Timofanovici i s-a solicitat o noua suma, de 150.000 de euro. In iulie 2012, omul de afaceri realizeaza un denunt la DNA, in care pune la dispozitie inclusiv o serie de inregistrari ambientale in sustinerea demersului.

Ulterior, procurorii au dispus interceptarea comunicarilor dintre Timofanovici si Cristescu, intermediarul folosit de Isaila si Ene, in cursul carora s-au confirmat plata mitei de 200.000 de euro cat si solicitarea facuta pentru o noua suma, de 150.000 de euro.

Supravegherea intalnirilor dintre cei doi a fost realizata inclusiv prin mijloace audio-video, cu scopul pregatirii unui flagrant, insa in cele din urma demersul a esuat ca urmare a unei scurgeri de informatii din cadrul DNA.

Intermediarul Catalin Cristescu este pus sub invinuire, iar dupa aplicarea sechestrului si inceperea urmaririi penale acesta se decide sa colaboreze cu procurorii. El ofera declaratii care confirma infractiunile suspectate de procurori cu privire la intermedierea realizata de acesta in scopul solutionarii favorabile a controlului ANAF pentru firma lui Timofanovici.

Ulterior, procurorii reusesc cu ajutorul lui Cristescu sa realizeze un flagrant, in martie 2014, in care Stefan Cristian Ene primeste suma de 20.000 de euro cu scopul ca senatorul PSD Marius Isaila sa-i faciliteze castigarea concursului pentru un post in Directia Generala Antifrauda Fiscala.

Urmare a acestui flagrant, Ene decide sa colaboreze cu procurorii si confirma infractiunile in care au fost implicati atat el, cat si senatorul Isaila. De asemenea, consilierul lui Isaila participa la operatiuni de supraveghere in calitate de colaborator al DNA, redactand la solicitarea senatorului un contract de imprumut prin care Ene sa stearga urmele mitei de 20.000 de euro primita de la Cristescu. Astfel, procurorii probeaza infractiunea de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In argumentatia procurorilor pentru incuviintarea solicitarii de arestare preventiva a lui Isaila se precizeaza ca activitatile infractionale ale acestuia "releva un grad de pericol social ridicat, care este apt a determina in randul opiniei publice o reactie negativa - in contextul actual al diminuarii increderii populatiei in institutiile bazale ale statului roman".

DNA sustine ca activitatea acestuia mai arata periculozitatea deosebita, dar si riscul ca Isaila sa poata influenta negativ persoanele care au depus/depun marturie in dosarul de urmarire penala.

In cazul in care Senatul nu ar accepta solicitarea de arestare preventiva a senatorului PSD, spun procurorii, acest lucru ar avea un impact negativ cu consecinta directa in scaderea increderii in Parlament si autoritatile publice, "inducandu-se treptat in constientul colectiv ideea ca persoanele cu functii importante, care comit ilegalitati, scapa de rigoarea si aplicarea legilor si a masurilor coercitive corespunzatoare gradului de pericol social al faptelor savarsite de respectiva persoana".