Crin Antonescu a declarat miercuri ca liberalii se vor reuni in congres extraordinar in 28 - 29 iunie 2014, pentru a alege noua conducere a partidului, pentru care si-au anuntat candidatura, deocamdata, Klaus Iohannis si Ioan Ghise. Antonescu a precizat ca nu candida la presedintia PNL dar il va sustine pa Iohannis pentru acest post.

Klaus IohannisFoto: Agerpres

Pentru congresul extraordinar vor fi convocati 1.550 de delegati urmand ca, pana atunci, o comisie condusa de Mircea Ionescu Quintus, in calitate de presedinte, si de Catalin Boboc, presedinte executiv, sa se ocupe de pregatirea proiectului de statut.

Crin Antonescu a precizat ca este posibil ca pana la Congres sa mai apara si alte candidaturi pentru sefia partidului.

Delegatia Permanenta a PNL, reunita miercuri, a acordat un mandat deschis lui Crin Antonescu pentru a discuta cu PDL despre unificarea dreptei.

"Dorim o regrupare, o concentrare a fortelor de dreapta, care sa se opuna Guvernului, PSD si care are evident ca tinta imediata sustinerea unui candidat comun la presedintia Romaniei", a explicat Crin Antonescu, precizand ca el nu va candida la sefia PNL.

"In situatia in care ar fi existat doar candidati a caror tema, propunere de strategie sa fie intoarcerea pe langa, in curtea PSD, daca nu exista altcineva, atunci as fi intrat in lupta pentru a impiedica acest lucru", a explicat el.

UPDATE 3: Ludovic Orban: Am decis sa-mi retrag candidatura, ii acord intreg sprijinul meu dlui Iohannis

"Am dedicat 25 de ani PNL si intotdeauna a primat in deciziile mele interesul partidului. Nu stiam la acel moment (luni, cand si-a depus candidatura la sefia PNL - n.r.) ca dl Iohannis va candida. Desi m-am pregatit in toata aceasta perioada sa conduc acest partid, desi am in partid si in afara multi sustinatori (...) am decis sa-mi retrag candidatura", a anuntat miercuri, dupa reuniunea Delegatiei Permanente a PNL, deputatul liberal Ludovic Orban.

"Consider ca astazi dl Klaus Iohannis este cea mai buna solutie pentru PNL (...) Ii acord intreg sprijinul meu dlui Iohoannis de a transforma PNL in bine, de a consturi partidul pentru a da un candidat la Presedintia Romaniei", a mai declarat el.

UPDATE 2: Klaus Iohannis a confirmat ca si-a depus candidatura pentru sefia partidului

"Astazi, in deschiderea Delegatiei Permanente, am anuntat ca voi candida la sefia PNL. Am cerut o derogare de vechime pentru a fi in aceasta pozitie, cred ca reactia colegilor a fost una foarte buna, in concluzie ne pregatim pentru Congres", a anuntat miercuri primarul Sibiului, Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, Congresul Extraordinar al partidului va avea loc cel mai probabil la sfarsitul lunii iunie. "Eu cred ca PNL va continua foarte bine", a mai declarat Iohannis.

El a tinut sa precizeze ca nu se discuta in cadrul reuniunii de astazi a partidului despre candidatii la presedintie.

UPDATE 1: Senatorul liberal Ioan Ghise a declarat miercuri, intr-o interventie la B1 TV, ca Ludovic Orban si-a retras candidatura pentru sefia PNL, anuntul fiind facut in sedinta conducerii partidului. Ghise a anuntat in schimb ca si-a depus candidatura pentru sefia PNL, alt liberal inscris in cursa fiind Klaus Iohannis.

"Acum sunt inscrisi Ghise si Iohannis. Probabil va fi si Tariceanu, Orban s-a retras", a declarat senatorul Ioan Ghise ulterior, la Palatul Parlamentului.

Luni, liderul PNL Crin Antonescu si-a prezentat demisia din fruntea partidului in cadrul sedintei Biroului Politic National, precizand ca decizia sa este irevocabila si unilaterala, dupa ce mai multi lideri i-au sugerat sa renunte la acest demers, au precizat pentru Mediafax surse liberale. Si Klaus Iohannis a anuntat atunci ca demisioneaza din functia de prim-vicepresedinte PNL si din calitatea de membru in Biroul Politic, ca urmare a rezutatelor proaste obtinute de PNL la alegerile europarlamentare. De asemenea, Ludovic Orban a anuntat luni ca va candida la sefia PNL

Tot luni, conducerea PNL a votat trecerea europarlamentarilor partidului la grupul popularilor europeni (PPE). Europarlamentarul liberal Adina Valean, sotia lui Crin Antonescu, a afirmat si ea, tot luni, ca locul Partidului National Liberal in Parlamentul European este in PPE, intrucat ALDE contine partide cu orientare de centru-stanga, si sustine ca "socialistii inseamna Rusia" precum si "un numar foarte mare de europarlamentari foarte slab pregatiti in politica europeana".