PDL si PNL demareaza negocierile pentru unificarea dreptei. Crin Antonescu favorizeaza o fuziune, Elena Udrea pare exclusa de la discutii, nu si Mihai Razvan Ungureanu
Anuntul deschiderii negocierilor pentru unificarea principalelor forte de dreapta vine dupa ce liberalii au obtinut un scor (15%) sub tinta asumata la alegerile europarlamentare, in timp ce analistii au cotat ca fiind bun rezultatul PDL, de peste 12%.
Negocierile au pus in umbra si incercarea fostului premier Calin Popescu Tariceanu - caracterizat de Crin Antonescu drept un "zombie politic", "cadavrul USL" - de a prelua conducerea PNL. Trebuie remarcat, de asemenea, ca dupa demisia conducerii PNL, in frunte cu Antonescu si Iohannis, congresul pentru alegerea unei noi conduceri va avea loc peste o luna. Or, marti seara, Crin Antonescu a anuntat la Realitatea TV ca isi doreste ca discutiile despre unificarea dreptei sa avanseze rapid si s-a pronuntat pentru o fuziune. In aceste conditii, temele viitorului Congres ar putea sa fie dominate de ideea unificarii dreptei, si nu de cine va prelua conducerea partidului.
"Putem discuta, am vazut si o declaratie a lui Blaga, daca e posibil, si asta inseamna fuziune, pentru ca intr-adevar un partid mare sa se realizeze. In dreapta nu am avut niciodata un partid foarte mare, in vreme ce in stanga avem un monolit (...) In PNL exista disponibilitate pentru a purta chiar o astfel de discutie", a spus el.
In plus, a spus Antonescu, aliantele "de tipul Alianta DA, CDR, USL" sunt decredibilizate usor pentru electoratul romanesc, dupa esecurile consecutive ale acestor constructii politice.
In cursul zilei de marti, si Vasile Blaga a fost intrebat de ziaristi daca se discuta si despre o fuziune a partidelor, iar presedintele PDL a raspuns: "De mai multe luni de zile spun ca va fi nevoie pe termen mediu sau lung de un singur mare partid de centru-drepta. (...) Lucrurile trebuie facute asa cum trebuie. Deocamdata e bine sa avem o alianta, sa ajungem la o alianta, daca se poate politica. Cred ca vom discuta intregul ciclu electoral, nu ne marginim la prezidentiale, avem alegeri generale in 2016 si partidele trebuie sa ajunga la astfel de discutii".
Daca Antonescu si liderul Fortei Civice, Mihai Razvan Ungureanu, au avut deja o prima discutie, la sediul PNL, Elena Udrea pare sa fi fost luata prin surprindere de viteza derularii evenimentelor, si pe fondul criticilor puternice din propriul partid, PMP.
Astfel, Elena Udrea s-a razgandit in decurs de doar cateva ore in ceea ce priveste unificarea dreptei in vederea alegerilor prezidentiale din toamna.
Marti dimineata, Udrea a scris pe contul sau de Facebook ca "eu cred ca partidele de centru dreapta nu se vor uni. Nu pana la alegerile din toamna."
Cateva ore mai tarziu, Elena Udrea s-a razgandit si a editat aceeasi postare de pe Facebook, scriind ca "Miscarea Populara este gata sa faca parte din orice proiect al dreptei unite. Mai mult, accepta orice initiativa de unificare indiferent din partea cui vine. Va sustine chiar orice candidat care poate sa invinga candidatul PSD, fara sa importe din ce partid face parte."
De notat, de asemenea, pledoaria lui lui Daniel Funeriu, un critic acerb al rezultatului obtinut de PMP la europarlamentare, pentru "Uniunea dreptei".
In opinia acestuia, oamenii care ar trebui sa reprezinte acest proiect sunt "Traian Basescu, Emil Boc, Ludovic Orban, Klaus Johannis, Monica Macovei, Catalin Predoiu, Adrian Papahagi, Andrei Chiliman si, cu voia dumneavoastra, ultimul e lista, Cristian Diaconescu"
De la Bruxelles, Victor Ponta a incercat sa minimizeze eventuala unificare a dreptei, sustinand ca acesta este "cel mai bun scenariu" pentru PSD.
Prima runda de discutii este programata marti, la ora 17.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Dupa ce a facut tara praf alaturi de PSD, PNL are tupeul sa vrea candidatul pentru presedentie.Asta ar fi culmea sa votam intre doi uselisti!!! Acest partid istoric trebuie sa intre in istorie prin lada de gunoi a istoriei.
Cat despre PDL, pana ce Blaga nu-si va da demisia pentru rezultatul slab de la europarlamentare si acest partid sa se reformeze, nu merita atentia nimanui. A scazut an de an, a pierdut 4% de la ultimele alegeri.
Eu nu votez niciun candidat de la PNL si PDL.
Cei de acum si-au aratat potentialul si nu prea au cu ce se lauda.
Excluderea oricarui partid sau miscare de dreapta din aceasta alianta va genera o noua dezbinare care va avea consecinte grave in viitoarea guvernare.
Din pecate, politicianismul si interesul personal va predomina si in aceasta alianta iar pierzatorii vom fi tot noi, prostimea condamnata sa plateasca toate prostiile pigmeilor politicii romanesti.
Deh, asa este acest sistem politic daunator !
NOI cetatenii de rand pe a caror spinare s-au cocotat acesti politicieni, ce vom avea de castigat ?
Se schimba cumva sistemul ticalos ? NU !
Se face iar rocada intre "putere" si "opozitie" si tot in defavoarea noastra.
Trebuie sa intelegem ca ei sunt angajatii si nu stapanii nostri !
Daca chiar s-ar realiza unirea dreptei vad citeva conditii:
- ar trebui sa fie loc pt. toti, inclusiv PMP, doar ca sper ca vor fi reprezentati corect, nu de Elena Udrea;
- pt. Basescu ar fi o ocazie sa faca un pas in spate, ca oricum nu poate ajuta acum pe nimeni;
- as fi de acord sa vedem similar cu alte uniuni electorale anterioare un candidat la presedentie si un viitor prim ministru agreati de toti, unul de la PDL si altul de la PNL (care insa nu se numesc Blaga si Antonescu, ca sa fie agreati);
- restul e tacere.
Asta ar da o noua sansa dreptei cu alti lideri, orientati spre viitor, fara Basescu, Blaga si Antonescu. Va fi sau nu va fi?
In ce-l priveste pe "golgheter",din pacate de la o vreme sta mai mult in rama,decit pe teren.Dupa cum s-a vazut cu ocazia acestui scrutin, nici macar EL n-a putut sa ridice o sageata(vectorul Udrea) care s-a infipt in pamint. Sper sa nu fi dorit mai mult decit un test ,mult mai real decit aiurelile din sondaje, sa traga concluzia cit se poate de evidenta si sa separe obsesia, de jocul politic. Eu il inteleg. De aceea ii si doresc sa aiba aceasta putere.
Daca Traian Basescu se va descotorosi de Elena Udrea, daca va arata public regretul pentru despartirea brutala de PDL, daca ii va intinde mana lui Vasile Blaga, presedintele va recastiga din credibilitate (la populatie!), mai ales daca se va implica energic in coalizarea dreptei, cu respect pentru toate partidele.
Acum se vede daca T.B. este un veritabil 'animal politic'.
Daca nici acum acesti lideri de partidulete nu-si vad lungul nasului si anume ca nu EI sunt importanti, atunci trebuie decartati imediat, inainte de a mai face alt rau si mai mare.
Trebuie toti sa se uneasca si formeze un partid serios, iar mai apoi sa se ridice deasupra celorlalti in functie de meritele fiecaruia.
Situatia este asa de cotoiasa incat trebuie luat in considerare si scenariul in care Presedintele 2014 va trebui sa vietuiasca cat mai eficient si in acelasi timp pasnic cu mitomanul Ponta.
Viata nu este chiar asa de simpla - oare scapa cine poate?