Presedintele Traian Basescu a declarat marti, inainte de plecarea la Bruxelles, ca desi nu este cazul sa fie inca agitatie cu stabilirea comisarilor europeni, este totusi un moment diplomatic bun pentru discutii presedinte-guvern pentru pozitionarea in vederea obtinerii unui portofoliu important in Comisia Europeana. Seful statului a precizat ca pozitionarea Romaniei este in favoarea mentinerii lui Dacian Ciolos la Agricultura, un portofoliu important, insa "nu suntem singuri".

Traian Basescu pleaca marti la Bruxelles, unde va participa la dineul de lucru al sefilor de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene, in formatul Consiliului European, anunta Administratia Prezidentiala.

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa la Aeroportul International "Henri Coanda".

Principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu inainte de plecarea la Bruxelles:

 • Voi participa la un Consiliu European informal.
 • Subiectele pe ordinea de zi sunt: in primul rand, o analiza situatiei din Ucraina in urma alegerilor prezidentiale.
 • Se va face o planificare legislativa pentru perioada 2014-2019.
 • Punctul nostru de vedere va fi ca legislatia trebuie sa se axeze prioritar pe solutii pentru cresterea numarului locurilor de munca, cresterea investitiilor si cresterea economica.
 • Al treilea punct - analiza rezultatului alegerilor pentru PE.
 • Din acest punct de vedere as face un comentariu simplu: rezultatul arata ca PPE a castigat alegerile fara a avea majoritate absoluta.
 • Este previzibil ca in procesul de formare a noilor institutii, acest lucru sa cantareasca foarte greu in desemnarea presedintelui Comisiei Europene.
 • Astazi nu se va face nicio desemnare, incepe un proces de reflectie cu privire la desemnarea presedintelui CE.
 • E un proces care va dura probabil pana la sfarsitul lunii iunie.
 • Prima sansa o are un reprezentant PPE si noi vom sustine acest lucru fara rezerve.
 • Vad ca este o agitatie extraordinara cu comisari, cu... Nu este momentul.
 • Nu inseamna ca nu este momentul diplomatic pentru discutii presedinte-guvern pentru pozitionarea in vederea obtinerii unui portofoliu important.
 • Sigur ca pozitionarea noastra este sa il mentinem pe Dacian Ciolos la Agricultura, dar nu suntem singuri.

La ora 17.00 (ora Romaniei), la Bruxelles, Traian Basescu va participa la Summitul Partidului Popular European, iar de la ora 20.00, la sediul Consiliului European, seful statului roman va lua parte la Dineul de lucru separat al sefilor de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.

Sambata seara, premierul Victor Ponta spunea, la Antena 3, ca in aceasta saptamana va fi organizata o reuniune a sefilor de guvern din UE privind desemnarea presedintelui Comisiei Europene, la care insa Romania va participa fara drept de vot, deoarece reprezentarea va fi asigurata de catre presedintele Traian Basescu, in baza deciziei Curtii Constitutionale.

Premierul Victor Ponta anunta, luni, ca urma sa ii adreseze o scrisoare oficiala presedintelui Traian Basescu pentru a participa la Summit-ul Consiliului European care are loc la Bruxelles marti.

Ponta declara, luni seara, ca nu a primit inca niciun raspuns din partea presedintelui Traian Basescu la scrisoarea pe care i-a trimis-o privind participarea la summit-ul Consiliului European.

"Nu, nu am primit niciun raspuns", a afirmat Ponta, intrebat de presa despre acest subiect.

Intrebat daca va face o noua incercare in aceasta seara, in sensul de a-l contacta telefonic pe seful statului, premierul a raspuns ca nu.

"Eu m-am adresat oficial. Daca domnia sa va dori sa raspunda, in mod sigur o va face oficial. Daca nu vrea sa raspunda...", a afirmat Ponta.

El a precizat ca se va intalni, marti, la Bruxelles, cu prim-ministrii social-democrati din statele membre UE, carora le va prezenta punctul de vedere al Romaniei.