Partidul Miscarea Populara a obtinut doua locuri de europarlamentari, cu 6,21% (potrivit rezultatelor partiale anuntate de Biroul Electoral Central luni, la ora 17.00). Partidul s-a clasat in urma candidatului independent Mircea Diaconu (6,81%) si a UDMR (6,30%).
De asemenea, PMP a ratat obiectivul cerut de presedintele tarii, Traian Basescu, care voia un scor cu doua cifre, adica minimum 10% la europene.
"Nu puteti sa fiti urmasii mei daca nu castigati. Ca sa puteti face ceea ce spuneti ca vreti sa faceti - sa continuati modernizarea Romaniei inceputa de Emil Boc si de mine - trebuie sa castigati. Asta inseamna doua cifre la europarlamentare, daca nu chiar candidatul PMP sa fie candidatul dreptei la prezidentiale", le spunea Basescu liderilor PMP, in martie.
Daniel Funariu, candidat al PMP pentru un colegiu de deputat in Timis si locul 5 de pe lista partidului pentru europene, considera ca liderii vizibili ai formatiunii politice sunt "responsabili" pentru scorul obtinut la europene.
"E bine ca la primul test electoral Partidul Miscarea Populara a intrat in Parlamentul European, este un rezultat sub cei 10% asumati. Responsabili sunt toti cei de pe afis", a declarat Funeriu, pentru HotNews.ro.
Pe afisele PMP pentru europene, deputatul Elena Udrea a fost vectorul de imagine, desi nu a candidat in aceste alegeri.
"Cele <<doua cifre>> cerute de presedinte au fost trei: sase, doi si unu. Restul reprezinta justificari penibile ale esecului fiecarui partid de dreapta care nu a facut nimic altceva in ultimii 10 ani decat sa vampirizeze capitalul politic al lui Traian Basescu", a comentat Funeriu, cu ironie.
La randul sau, fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu, membru al Fundatiei Miscarea Populara, a criticat strategia de campanie a PMP.
"Chiar cu mai putine structuri decat alte partide PMP putea lua 8-9 la suta. Daca in analiza lor asta va fi motivul scorului de 6-7 la suta, atunci le atrag atentia ca Mircea Diaconu fara nicio structura de partid a luat aproape cat PMP. Sper sa faca o analiza onesta a campaniei si strategiei de campanie. Altfel PMP va deveni irelevant", a scris Lazaroiu, pe contul lui de Facebook.
Ulterior, in comentarii la postarea sa, Lazaroiu a spus PMP a ajuns la acest scor "pe motiv de gafe penibile de campanie. Si pe strategia ca pe Ponta il bati cu armele lui. Fals. Pe Ponta il bati prin contrast nu prin asemanare... Eu am tacut pentru ca sunt prea batran. Daca nu taceam eram acuzat ca din cauza ca am vorbit a luat PMP 6 la suta. Acum s-au inchis urnele".
Si presedintele Fudatiei Miscarea Populara, Marian Preda, considera ca PMP ar fi trebuit sa obtina un rezultat mult mai bun.
"Cred ca in mod normal trebuia sa se obtina mai mult, mai ales ca potentialul de incredere pe care il are presedintele Traian Basescu este mult mai mare. Daca ne raportam la potentialul de crestere, tinand seama de sustinerea presedintelui si de asteptarea extrem de mare a unui proiect cu adevarat nou pe dreapta, atunci se putea obtine mult mai mult", a declarat Marian Preda, pentru HotNews.ro.
In context, liderul Fundatiei Miscarea Populara a aratat ca aportul de imagine al Elenei Udrea "nu a fost chiar ceea ce asteptau sustinatorii PMP", iar partidul nu a reusit sa transmita suficient "senzatia de nou".
"Tocmai in comparatia intre Mircea Diaconu si PMP se afla raspunsul. Cineva care a dat impresia ca e anti-sistem - desi nu este -, care a candidat independent a obtinut un scor similar cu al unei largi echipe in care poate ca senzatia de nou si de altfel nu a fost suficienta".
"Cred ca contributia Elenei Udrea si a echipei cu care a venit in PMP a fost foarte importanta in planul imaginii, impactului mediatic, dar probabil nu era chiar ceea ce asteptau sustinatorii PMP si aici trebuie facute analize mai de detaliu. Eu cred ca langa Elena Udrea trebuia sa fie mai multi membri, i-as fi vazut acolo si pe Tomac, si pe Funeriu si pe Papahagi", a completat Marian Preda.
In schimb, el a apreciat ca "satisfacator" rezultatul PMP, "daca ne raportam la faptul ca e un partid nou, infiintat de cateva luni, desi proiectul, cu tot cu fundatie, are un an si jumatate".
- Elena Udrea si Eugen Tomac: rezultat bun
"Pentru Partidul Miscarea Populara este o victorie rezultatul pe care am reusit sa-l obtinem la acest prim test electoral pe care-l dam. Ne-am atins primul obiectiv, anume acela de a intra in Parlamentul European, ceea ce ce este un lucru extraordinar, avand in vedere ca suntem un partid care s-a infiintat acum 3 luni", a afirmat Elena Udrea, duminica seara, dupa anuntarea exit poll-urilor.
Udrea a fososit ca scuza pentru ratarea unui rezultat mai bun tocmai faptul ca PMP are foarte multi "oameni noi".
"In plus, suntem un partid in care 80% dintre membri sunt oameni noi, un partid care-si construieste structurile acum, o data cu campania electorala, dar, totodata, suntem singurul partid de centru-dreapta care a crescut in aceasta campanie", a mai spus Elena Udrea.
Si Eugen Tomac, presedintele PMP, s-a declarat multumit de rezultatul partidului la europene.
"Noi am inceput in urma cu zece luni acest proiect politic si, iata, de la inregistrare am obtinut un scor care ne face increzatori ca, pe masura ce vom reusi sa ne organizam partidul, vom obtine scoruri si mai bune", a declarat Tomac, luni.
La randul lui, eurodeputatul Cristian Preda, "capul de lista" a PMP, a catalogat rezultatul PMP ca fiind "foarte bun", spargand "cartelul partidelor" vechi.
"E un rezultat foarte bun, pentru ca din 2000 incoace a fost foarte greu sa spargi cartelul partidelor politice care au fost validate de legile electorale si de legile partidelor. N-o sa ne turnam cenusa in cap pentru ca am reusit sa strapungem acest cartel", a declarat Cristian Preda, pentru HotNews.ro.
"Deloc nu ne-a sustinut media. M-as fi bucurat sa ne sustina mai multi oameni din presa, din societatea civila, ale caror viziuni politice coincid cu a mea", a mai spus el.
PMP va avea doi eurodeputati in viitorul Parlament European: Cristian Preda si Siegfried Muresan.
brontozaurii sa faca mai multi pasi in spate, ca ne-am saturat de ei!
Daca PNL se inscrie in PPE va fi stindardul dreptei,i se poate ierta ce a facut in 2012 cu conditia sa uneasca dreapta si sa castige alegerile cu unncandidat comun al dreptei.
Altfel suntem pierduti.
2. Unii din susținătorii lui TB nu aleg PMP ci alte partide de dreapta. De unde și doar 6 % pentru PMP, nu 15 %.
3. Ca să aibă simpatizanți noi, un partid are nevoie de timp și de muncă, nu doar de 3 luni.
4. Dupa ‘90 în Parlament au fost aleși mulți artiști cu notorietate, care nu au confirmat ca parlamentari. Nu confundați notorietatea lui Mircea Diaconu și resursele financiare și organizatorice ale A3, cu resursele și notorietatea PMP.
5. E prima oară când dl Funeriu mă dezamăgește. “Liderii de pe afiș” sunt responsabili? Dar liderii invizibili nu sunt responsabili că au fost invizibili? Și a câștigat mandatul de deputat în Timiș? Eu nu am așa pretenții absurde de la un partid de 3 luni. Indiferent de șansă trebuia să participe la competiție și, după mine, s-a comportat onorabil.
2.Aia e logic, nu e mare filozofie si nici nu stiu ce e de spus. Dar de intrebat este. De ce sustinatorii lui Basescu nu voteaza partidul pe care Basescu l-a indicat repetat ca fiind adevaratul partid de dreapta si urmasul lui pe pamant? Basescu se intreaba oare asta azi?
3.Nu are nevoie doar de asta. Ba chiar, in prima faza nu are nevoie de asta. Are nevoie de oameni credibili, de oameni proaspeti. Ori PMP s-a incapatanat sa defileze cu Udrea. Care e in politica cam de 10 ani si nu a confirmat vreodata in ce anume. Plus tot felul de racolari dubioase, inclusive pe traseistul ala care declara ca "el s-a intelees cu Udrea si daca nu e nevoie de el, isi ia sacosa si pleaca".Mai faci si porcarii in politica, dar te mai si feresti. Udrea sustine de fapt ca ea se poate baga in noroi cu Ponta si ca are stomacul tare. Cu asa atitudine, ce mai e de zis..
4. Resursele lui Diaconu au fost .. una. Antena 3. PMP avea Papahagi, avea Funeriu, care puteau sa fie utilizati. Il avea pe Basescu, care putea sa sustina partidul mai lejer, nu asa brutal. Ii avea chiar Tomac sau Cristian Preda, care nu sunt mari scule, dar macar nu sunt atat de uzati precum Udrea. Ori ei au prefarat Udrea si iar Udrea. Care, nu-I asa, se poata baga in namol cu Ponta. Ea nu a putut sa il bata pe Diaconu+Antena 3, dar spera sa il bata pe Ponta+Antena3+RTV+TVR+altii.
5. Funeriu cam face ce trebuie sa faca orice om politic. Cand partidul da gres, tu stai cel mai bine in popularitate, dar esti pus pe liste pe pozitite 16, te duci la sef si, harsti, ii iei gatul.Asa se face. Ia intrebati-l pe Petre Roman.
Rezultatul votului obtinut de PMP confirma ca nu ne-am inselat, si continuam sa fim dezamagiti de stema PMP care este Udrea complice cu Traian.
Pacat ca Poanta ride si de voi si de noi, ce-i drept....deocamdata.
Dar lucrul cel mai important este ca un partid pierde intotdeauna daca presedintele sau oficial este perceput ca inexistent. Deci, fie dl. Tomac isi asuma rolul (si nu lasa pe altcineva sa iasa in fata inaintea lui), fie trece altcineva ca presedinte. Presedintele partidului trebuie sa fie o locomotiva cu capacitate proprie de tractiune, nu un cuier pentru palaria cuiva absent.
Activitatile de genul: plimbari organizate cu bicicleta, meciuri de tenis, saritul cu parasuta etc nu prea au legatura cu lupta impotriva mafiei rosii. Cand avem un un PSD care obtine un 37% , solutia nu e un partid in blugi, e un partid in haine de lupta...
Eu votez cu Atilla Cseke (naiba stie cum se scrie) ,care a inchis spitale-sugativa pline ochi de infirmiere, brancardiere, RUNOS ,contabilitiate, samd, mai putin medici.aparatura si....bolnavi.
Eu votez Cristian Diaconescu pentru ca are o imagine impecabila, e apt,inteligent,cumpatat si diplomat.
Eu votez Monica Macovei, pentru ca datorita ei suntem mai aproape de europa.
DE CE SA O VOTEZ PE UDREA ? Nu pricep....Traian Basescu, ce se intampla tata? ce e cu tine? serios....
Ma simt ca un mascarici, acum, incercand sa fiu de partea ta.
E tanara, sa candideze peste 5 ani, poate se mai linistesc apele pana atunci. Cand va ajunge RO un fel de Elvetie unde sa nu conteze cine e presedinte.
Udrea ar face fata, in cel mai bun caz, unui ministeriat (eventual bine consiliata), dar nu, doamna e in cautare permanenta de pozitii care ii depasesc vizibil capacitatile. Totusi pare sa nu-si dea seama neam de chestia asta, din prostie si/sau trufie. Promovarea ei de catre Basescu (care poseda in general un fler peste medie) este de neinteles, cu atit mai mult cu cit dovezile incompetentei s-au tot acumulat.
Nu inteleg nici care este exact functia lui Udrea in partid. Apare de parca ar fi presedintele partidului, totusi nimeni nu i-a incredintat functia. Ceea ce ii da un neplacut aer de uzurpator. Daca totusi ar fi fost declarata presedinte cu acte in regula, sint sigur ca PMP-ul ar fi avut un scor si mai slab.
Sa aiba Udrea rolul unui organizator de calllibru si lider de forta?
Nu poti fi lider de partid daca nu esti agreat de public, vei scadea scorul partidului. Nu-i suficient sa fii "bun comunicator" (si aici am mari indoieli), in schimb pare evident ca Udrea e mai degraba antipatizata. Poti zice mult si bine ca oamenii au umori, totusi un partid e votat de oameni si nu poti trece fluierind peste acest aspect. Te dai la o parte daca nu ai priza.
Poate o fi bun organizator, cu viziune? Pai evident ca nu, palmaresul e dezastruos.
La aceste alegeri PMP-ul a obtinut procentele pe care le avea inainte de venirea lui Udrea, deci s-a ratat cresterea care ar fi fost de asteptat in tot acest timp. No comment.
Si nu pot uita cum tot sub bagheta lui Udrea s-a pierdut la scor primaria Bucurestiului. Contributia personajului a fost decisiva. Marele lider si l-a luat consilier pe... Piedone (!) si l-a sustinut drept candidat pe... Prigoana! Maari figuri, mari caractere, succes pe masura.
Bref - punerea pe tusa a lui Udrea e un "must", daca PMP-ul mai vrea sa aiba sperante.
daca nici pe voi nu v-a sustinut presa...
mai madam avea 2-3 interviuri pe zi si tu spui ca nu v-a sustinut presa?
asta e basismul cel mai pur
Nu PMP în sine este un insucces ci gestionarea lui catastrofală aș spune hormonal de către Traian Băsescu. Un rateu istoric din motive evidente. Elena Udrea, acest "simplu membru de partid" a preluat încă de la început frâiele acestuia și gafele au început să curgă. Acceptarea unor personaje politice absolut discutabile (dacă nu chiar penale), mesajul absolut penibil al doamnei care poate fi orice numai om politic nu, toate sub privirea îngăduitoare și uneori stimulativă (eu aș vota la președinție cu Elena Udrea) ale lui Traian Băsescu, au tras partidul în jos deși pornise bine. Nu are importanță dacă această afinitate are și alt fundament decât cel politic, are importanță faptul că este o alianță falimentară. Tot trecutul politic al Elenei Udrea (inclusiv cel organizatoric, vezi alegerile locale București) este un fiasco. Ultimele ei ieșiri dovedesc că dispune de ditamai tovalul și că nu are nici cea mai mică intenție de a face un pas înapoi. Secondată de niște sicofanți blegi (Preda, Tomac, Baconschi), Udrea va face PMP-ul praf și pulbere și va fi o piedică majoră în unificarea dreptei absolut necesară...
Ii contestati pe toti leaderii de dreapta.
Cine spune ca imediat vor aparea eroi?
Ponta va reusi si datorita dvs, d-lor jurnalisti.
Campania a fost una de rahat, oamenii care au realizat-o sunt "imbatraniti". N-a avut sare si piper, n-a starnit emotie, revolta. A mers catre publcul PSD, nu a creat contraste cum bine a declarat Lazaroiu.
Pacat ca suntem nevoiti sa traim la oras dupa cum dicteaza primarii de la tara.