Voci nemultumite din partid si dintre sustinatorii formatiunii politice cer responsabilitatea liderilor vizibili ai PMP pentru rezultatul obtinut la alegerile europene, inferior scorului candidatului independent Mircea Diaconu. In schimb, liderii "de pe afise" revendica un "rezultat foarte bun" al PMP.

Afis PMPFoto: Hotnews

Partidul Miscarea Populara a obtinut doua locuri de europarlamentari, cu 6,21% (potrivit rezultatelor partiale anuntate de Biroul Electoral Central luni, la ora 17.00). Partidul s-a clasat in urma candidatului independent Mircea Diaconu (6,81%) si a UDMR (6,30%).

De asemenea, PMP a ratat obiectivul cerut de presedintele tarii, Traian Basescu, care voia un scor cu doua cifre, adica minimum 10% la europene.

"Nu puteti sa fiti urmasii mei daca nu castigati. Ca sa puteti face ceea ce spuneti ca vreti sa faceti - sa continuati modernizarea Romaniei inceputa de Emil Boc si de mine - trebuie sa castigati. Asta inseamna doua cifre la europarlamentare, daca nu chiar candidatul PMP sa fie candidatul dreptei la prezidentiale", le spunea Basescu liderilor PMP, in martie.

Daniel Funariu, candidat al PMP pentru un colegiu de deputat in Timis si locul 5 de pe lista partidului pentru europene, considera ca liderii vizibili ai formatiunii politice sunt "responsabili" pentru scorul obtinut la europene.

"E bine ca la primul test electoral Partidul Miscarea Populara a intrat in Parlamentul European, este un rezultat sub cei 10% asumati. Responsabili sunt toti cei de pe afis", a declarat Funeriu, pentru HotNews.ro.

Pe afisele PMP pentru europene, deputatul Elena Udrea a fost vectorul de imagine, desi nu a candidat in aceste alegeri.

"Cele <> cerute de presedinte au fost trei: sase, doi si unu. Restul reprezinta justificari penibile ale esecului fiecarui partid de dreapta care nu a facut nimic altceva in ultimii 10 ani decat sa vampirizeze capitalul politic al lui Traian Basescu", a comentat Funeriu, cu ironie.

La randul sau, fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu, membru al Fundatiei Miscarea Populara, a criticat strategia de campanie a PMP.

"Chiar cu mai putine structuri decat alte partide PMP putea lua 8-9 la suta. Daca in analiza lor asta va fi motivul scorului de 6-7 la suta, atunci le atrag atentia ca Mircea Diaconu fara nicio structura de partid a luat aproape cat PMP. Sper sa faca o analiza onesta a campaniei si strategiei de campanie. Altfel PMP va deveni irelevant", a scris Lazaroiu, pe contul lui de Facebook.

Ulterior, in comentarii la postarea sa, Lazaroiu a spus PMP a ajuns la acest scor "pe motiv de gafe penibile de campanie. Si pe strategia ca pe Ponta il bati cu armele lui. Fals. Pe Ponta il bati prin contrast nu prin asemanare... Eu am tacut pentru ca sunt prea batran. Daca nu taceam eram acuzat ca din cauza ca am vorbit a luat PMP 6 la suta. Acum s-au inchis urnele".

Si presedintele Fudatiei Miscarea Populara, Marian Preda, considera ca PMP ar fi trebuit sa obtina un rezultat mult mai bun.

"Cred ca in mod normal trebuia sa se obtina mai mult, mai ales ca potentialul de incredere pe care il are presedintele Traian Basescu este mult mai mare. Daca ne raportam la potentialul de crestere, tinand seama de sustinerea presedintelui si de asteptarea extrem de mare a unui proiect cu adevarat nou pe dreapta, atunci se putea obtine mult mai mult", a declarat Marian Preda, pentru HotNews.ro.

In context, liderul Fundatiei Miscarea Populara a aratat ca aportul de imagine al Elenei Udrea "nu a fost chiar ceea ce asteptau sustinatorii PMP", iar partidul nu a reusit sa transmita suficient "senzatia de nou".

"Tocmai in comparatia intre Mircea Diaconu si PMP se afla raspunsul. Cineva care a dat impresia ca e anti-sistem - desi nu este -, care a candidat independent a obtinut un scor similar cu al unei largi echipe in care poate ca senzatia de nou si de altfel nu a fost suficienta".

"Cred ca contributia Elenei Udrea si a echipei cu care a venit in PMP a fost foarte importanta in planul imaginii, impactului mediatic, dar probabil nu era chiar ceea ce asteptau sustinatorii PMP si aici trebuie facute analize mai de detaliu. Eu cred ca langa Elena Udrea trebuia sa fie mai multi membri, i-as fi vazut acolo si pe Tomac, si pe Funeriu si pe Papahagi", a completat Marian Preda.

In schimb, el a apreciat ca "satisfacator" rezultatul PMP, "daca ne raportam la faptul ca e un partid nou, infiintat de cateva luni, desi proiectul, cu tot cu fundatie, are un an si jumatate".

  • Elena Udrea si Eugen Tomac: rezultat bun

In schimb, liderii formali si vectorii de imagine din campania electorala ai PMP au afirmat ca rezultatul obtinut de partid este unul pozitiv.

"Pentru Partidul Miscarea Populara este o victorie rezultatul pe care am reusit sa-l obtinem la acest prim test electoral pe care-l dam. Ne-am atins primul obiectiv, anume acela de a intra in Parlamentul European, ceea ce ce este un lucru extraordinar, avand in vedere ca suntem un partid care s-a infiintat acum 3 luni", a afirmat Elena Udrea, duminica seara, dupa anuntarea exit poll-urilor.

Udrea a fososit ca scuza pentru ratarea unui rezultat mai bun tocmai faptul ca PMP are foarte multi "oameni noi".

"In plus, suntem un partid in care 80% dintre membri sunt oameni noi, un partid care-si construieste structurile acum, o data cu campania electorala, dar, totodata, suntem singurul partid de centru-dreapta care a crescut in aceasta campanie", a mai spus Elena Udrea.

Si Eugen Tomac, presedintele PMP, s-a declarat multumit de rezultatul partidului la europene.

"Noi am inceput in urma cu zece luni acest proiect politic si, iata, de la inregistrare am obtinut un scor care ne face increzatori ca, pe masura ce vom reusi sa ne organizam partidul, vom obtine scoruri si mai bune", a declarat Tomac, luni.

La randul lui, eurodeputatul Cristian Preda, "capul de lista" a PMP, a catalogat rezultatul PMP ca fiind "foarte bun", spargand "cartelul partidelor" vechi.

"E un rezultat foarte bun, pentru ca din 2000 incoace a fost foarte greu sa spargi cartelul partidelor politice care au fost validate de legile electorale si de legile partidelor. N-o sa ne turnam cenusa in cap pentru ca am reusit sa strapungem acest cartel", a declarat Cristian Preda, pentru HotNews.ro.

"Deloc nu ne-a sustinut media. M-as fi bucurat sa ne sustina mai multi oameni din presa, din societatea civila, ale caror viziuni politice coincid cu a mea", a mai spus el.

PMP va avea doi eurodeputati in viitorul Parlament European: Cristian Preda si Siegfried Muresan.