UPDATE Camerele reunite ale Parlamentului au respins luni motiunea de cenzura impotriva Guvernului Ponta 3. In sala au fost prezenti doar 326 de parlamentari, dintr-un total de 571. Dintre acestia, au votat doar 196: 176 pentru, 19 impotriva si un vot anulat. Pentru aprobarea motiunii si demiterea guvernului erau necesare 286 de voturi.

Motiunea de cenzura fusese semnata de 231 de senatori si deputati.

Victor Ponta a comentat rezultatul spunand ca motiunea a fost "un element de campanie electorala despre care colegii de la PNL credeau ca ii va ajuta, nu i-a ajutat."

In opinia premierului, au existat trei momente "jenante" la dezbaterea din Parlament: Crin Antonescu s-a prezentat "cot la cot" cu Vasile Blaga si Elena Udrea, motiunea a avut mai putine voturi decat semnaturi iar Sorin Rosca Stanescu a vorbit in numele PNL.

In cursul dezbaterilor, liderul PNL, Crin Antonescu, l-a acuzat pe premierul Victor Ponta ca "batjocoreste" Parlamentul, dupa ce primul ministru a parasit sala in care se citea motiunea de cenzura la adresa guvernului.

"Am iesit din sala pentru ca se citeste din nou textul motiunii si dureaza o ora", si-a motivat Ponta gestul de a parasi sala.

Reactia sa a venit dupa ce Ponta a raspuns in doar 20 de secunde motiunii de cenzura initiata de PNL la adresa Guvernului, spunand ca aceasta a fost introdusa ca un element de campanie electorala, dar campania s-a incheiat, romanii au votat si trebuie "sa ne intoarcem toti la treaba", potrivit Mediafax.

"Depunerea unei motiuni de cenzura este, in mod constitutional, legata de activitatea Guvernului. Motiunea actuala a fost introdusa ca un element de campanie electorala. Campania s-a terminat, oamenii au votat, cred ca trebuie sa ne intoarcem toti la treaba", a spus Ponta, in plenul Parlamentului, fara alte comentarii.

"Expediind pentru prima oara in istoria parlamentului Romaniei in maniera aceasta un demers fundamental batjocoriti institutia parlamentara si cetatenii care sunt in spatele nostru, al tuturor", a spus Crin Antonescu, de la tribuna parlamentului, care a notat ca primul ministru se prezinta luni "ostenit si (...) un pic mai trist decat aseara".

Antonescu a sustinut ca plecarea premierului din sala in care se citea textul motiunii de cenzura reprezinta "o sfidare fara precedent la adresa democratiei parlamentare" "pretuita" atat de tare de Ponta in trecut.

"Imi pare rau ca din punct de vedere democratic v-ati stins atat de tanar", a mai spus Antonescu.

Parlamentul dezbate luni motiunea de cenzura "Opriti Guvernul Ponta 3 - Guvernul coruptiei, demagogiei si minciunii", sedinta debutand cu prezentarea textului depus de opozitie, de catre liberalul Eugen Nicolaescu, potrivit agentiei Mediafax. Liderul PSD, premierul Victor Ponta a iesit din sala in care deputatul PNL Eugen Nicolaescu prezinta motiunea de cenzura la adresa Guvernului, spunand ca este citit din nou textul motiunii si ca "dureaza o ora".

Ulterior, Ponta a explicat raspunsul scurt: Jenant sa raspund unui candidat cu 3% si unui liberal la Securitate

Premierul Victor Ponta a explicat ca a raspuns foarte scurt la motiunea de cenzura deoarece a vrut, in semn de respect fata de prestigiul Parlamentului, sa incheie cat mai rapid un "episod oarecum jenant" in care ar trebui sa raspunda unui candidat cu 3% in alegeri sau unui "liberal la Securitate".

"In semn de respect fata de Parlament, pentru prestigiul acestei institutii, am considerat ca trebuie sa incheiem cat mai repede un episod oarecum jenant, in care ar trebui sa raspund ca e foarte greu sa avem 500 milioane someri, observatie venita din partea unei economiste care a lucrat la stat intotdeauna, sa explic ca am pierdut alegerile cu 16 mandate, iar dumneavoastra le-ati castigat cu 5, sa raspund criticilor unui candidat la prezidentiale care a luat 3% sau sa vad mai ales momentul extrem de jenant, in care un partid istoric, respectat, este reprezentat in Parlament de catre Sorin Rosca Stanescu, un adevarat liberal, un om care a fost liberal si la Securitate, si cu Traian Basescu. Domnule senator Sorin Rosca Stanescu, v-ati ales un lider care va reprezinta, faptul ca pe cei care v-au injurat pana acum ii laudati, iar pe cei pe care i-ati laudat pana acum ii injurati cred ca tine strict de partea de caracter al dumneavoastra si al celor pe care ii sustineti", a spus Ponta, citat de Mediafax, ca raspuns la criticile formulate, printre altii, de Andreea Paul-Vass, Mihai Razvan Ungureanu, Crin Antonescu si Sorin Rosca Stanescu.