Plenul comun al Camerei Deputatilor si Senatului dezbate si voteaza luni motiunea de cenzura "Opriti Guvernul Ponta 3 - Guvernul coruptiei, demagogiei si minciunii", noteaza Agerpres.

Dezbaterile vor incepe la ora 16.00. Motiunea a fost prezentata joi in plenul comun, iar textul acesteia a fost initiat de parlamentarii PNL si semnat de 214 senatori si deputati, dintre care 140 ai PNL, restul fiind afiliati PDL, Forta Civica, PP-DD si un senator independent.

Pentru a fi adoptata, motiunea de cenzura are nevoie de jumatate plus unu din numarul total al voturilor parlamentarilor, adica 287 de voturi pentru. In cazul in care motiunea de cenzura este adoptata, Parlamentul retrage mandatul acordat Executivului.

Actualul Executiv condus de Victor Ponta duce Romania in orizontul "intunecat si corupt" din perioada 2001-2004, dar si in perioada de dinainte de 1989, cand partidul unic acaparase intreaga tara, se arata in textul motiunii de cenzura.

"Romanii vor democratie, nu restauratie, motiv pentru care avem astazi obligatia constitutionala si morala de a retrage sprijinul politic acordat acestui Guvern si de a-l trimite direct la cosul de gunoi al istoriei", spun semnatarii motiunii.

PNL arata ca premierul a evitat sa se pronunte ferm impotriva practicilor Rusiei si a evitat orice intalnire cu trimisi americani de rang inalt la Bucuresti.

In opinia acestora, desi este un premier tanar, prin atacurile sale publice virulente la adresa statului de drept, lui Victor Ponta i s-ar potrivi mai bine statutul unui premier comunist, "in care Partidul sa aiba totul si sa le decida pe toate, inclusiv in justitie".

Motiunea face referire la cazul presedintelui PSD Mehedinti, Adrian Duicu, care este calificat drept "cel mai elocvent caz de coruptie guvernamentala postdecembrista, la cel mai inalt nivel, cel de prim-ministru".

Semnatarii sustin ca premierul Ponta este aservit 'dorintelor baronilor PSD din teritoriu' si ca a uitat de oamenii simpli, 'de problemele si planurile lor, de promisiunile facute tuturor romanilor in 2012'.

Pe de alta parte, liberalii ii reproseaza lui Ponta ca, din cele doua masuri de relaxare fiscala si stimulare economica promise, a adoptat numai una, dar nu pe cea mai importanta - reducerea CAS.

Totodata, semnatarii il acuza pe premier ca directioneaza resursele bugetare in scopuri electorale, sustinand ca dovada modul in care va fi utilizata acciza suplimentara de 7 eurocenti la carburanti.