Peste 18 milioane de cetateni cu drept de vot sunt asteptati sa-i aleaga pe cei 32 de europarlamentari care vor reprezenta Romania in viitorul Parlament European. Urnele de vot s-au deschis la ora 7.00 si se vor inchide la ora 21.00. Miza alegerilor este de astazi e uriasa: partidele isi vor calibra eforturile si pentru prezidentialele din noiembrie. In plus fata de alegerile pentru PE, astazi au loc alegeri si pentru 8 locuri de senatori si deputati in Parlamentul Romaniei, precum si alegeri locale pentru o serie de primarii si consilii judetene.

Alegeri europarlamentare 2014Foto: Agerpres
  • Cele mai importante momente ale zilei de alegeri:

Ora 21.00: Exit-poll-uri estimative pentru ora 19.00: PSD cistiga detasat, PMP reuseste sa treaca pragul electoral

Ora 20:29 PNL denunta "intensificarea turismului electoral practicat de PSD" in ultimele ore

Ora 20.20 Prezenta la vot la ora 19.00 a fost de 26,52%, cu 5 puncte procentuale mai ridicata decat in 2009

Ora 19.05 Prahova: Dosar penal pe numele primarului din Baltesti pentru frauda electorala

Ora 18.13: Patriarhul Daniel a votat la Scoala Generala 74 "Ienachita Vacarescu"

Ora 18.00: Bistrita: Afise cu gropari in tricouri cu sigla PNL. Liberalii acuza PSD

Ora 17.30: Prezenta la vot pana la ora 16.00: 18,41%, mai mare decat in 2009

Ora 17.20: Suspiciuni de fraude electorala in judetul Teleorman: O femeie care a vrut sa voteze a descoperit ca altcineva votase in locul ei

Ora 17:05 Alina Gorghiu (PNL):Pacienti in halate si pijamale, scosi din spital si incolonati la vot in Sectorul 5

Deputatul PNL Alina Gorghiu a anuntat duminica, intr-o conferinta de presa, ca a sesizat Politia cu privire la faptul ca un grup de pacienti, aflati in halate si pijamale, au fost scosi dintr-un spital din Sectorul 5 din Capitala si 'incolonati' la o sectie de vot de catre o asistenta.

Deputatul PNL Alina Gorghiu a declarat ca liberalii au facut o plangere penala cu privire la Scoala 146 IG Duca, sectia 946 din Sectorul 5, unde -au fost incolonati pacienti in halate- pentru a merge la vot pentru alegerile europarlamentare.

"Foarte multi pacienti, internati, scosi de un anumit doctor Arsene Gabriel - ii dau numele ca poate se simte si renunta la genul asta de turism cu pacienti. Mie mi se pare sub orice fel de nivel de intelegere, din spusele pacientilor au fost trimisi de acest doctor care teoretic este la spitalul Burghele, un spital de urologie. In schimb, surpriza, toti pacientii au adeverinte medicale semnate de acest domn din partea Institutului National pentru Medicina si Recuperare a Capacitatii de Munca. Asta in conditiile in care la acelasi spital s-a facut o solicitare de urna mobila si a fost trimisa urna pentru 53 de pacienti, toti din localitatile Targu Mures, Campulung si Calarasi", a declarat Gorghiu.

Gorghiu a pus la dispozitia presei fotografii realizate la sectia de votare de reprezentantii PNL.

Ora 16:40 Sociologul Barbu Mateescu, pe Facebook: Prezenta mai mare decat la europarlamentarele din 2009 datorita urbanului. Este vorba in special de Bucuresti si orasele din Vechiul Regat.

  • La ora 10 prezenta era cu 15% mai mare, relativ vorbind, decat in 2009 la acea ora.
  • La ora 13 prezenta era cu 22% (!) mai mare, relativ vorbind, decat in 2009 la acea ora.

Prezenta la vot pana la ora 13.00: 12,54%, mai mare decat cea din 2009. Prezenta la vot pana la ora 13.00 a fost de 12,54%, a anuntat Biroul Electoral Central, mai buna decat la precedentele alegeri europarlamentare din 2009, cand a fost de 10,24%.

Prezenta in mediul rural a fost de 13,15%, iar in urban de 12,09%.

Ora 13:50 PNL va depune o sesizare la politie, dupa ce Gabriela Szabo (PSD) a anuntat cu cine a votat

Ora 12.21 Teleorman: Bataie in fata unei sectii de votare din Alexandria intre presedintele organizatiei locale a TSD si un membru PDL

Ora 12.10: Presedintele Traian Basescu a votat alaturi de sotia sa Maria la Colegiul Economic "A.D. Xenopol."Presedintele a fost aplaudat de cateva persoane cand a iesit din cladire, iar apoi a fost huiduit de un grup de oameni, care scandau "Jos Basescu!": Sunt informat de cate ori merg undeva ca vor fi astfel de grupuri dar nu ne impiedicam de asemenea lucruri, a declarat presedintele.

Foto: Agerpres

Ora 11.30 Prezenta la vot la ora 10.00 a fost de 4,61%, a anunta Biroul Electoral Central. Reamintim ca la precedentele alegeri europarlamentare, in 2009, prezenta a fost de 4%. Prezenta a fost calculata in 3021 de sectii de vot.

Prezenta in mediul rural a fost de 5,03%, iar in urban de 4,3%.

Judetele fruntase la prezenta sint Olt (7,8%, Teleorman (6,7%), Ilfov (6,19%), Dambovita si Mehedinti.

Vezi aici mai multe informatii

0ra 11.00Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, voteaza la liceul Jean Monnet din Bucuresti.

Foto: Agerpres

Ora 10.44 B1TV informeaza ca activitatea de votare a fost intrerupta temporar in patru sectii de vot (103, 104, 105, 106) din sectorul 1 al Capitalei, fiind suspectat un caz de turism electoral.

Ora 10.19 Elena Udrea (PMP) a votat la Colegiul Mihai Eminescu din Bucuresti in jurul orei 10.15.

"Am votat cu gandul ca Romania are nevoie de oameni puternici care sa o reprezinte atat in tara si in Europa, asa ca am votat pentru cea mai curajoasa lista, pentru energie, pentru tinerete si pentru cei care au reusit sa faca ceva in viata, fie ca au activat in sport, politica, sau in domeniul afacerilor", a declarat Elena Udrea la iesirea de la vot.

Foto: Agerpres

Ora 10.04Premierul Victor Ponta a sosit la ora 10:01 la Scoala Nr. 17 din Bucuresti, insotit de sotia sa Daciana Sarbu si de fiica sa. Atata Daciana Sarbu cat si fiica sa erau imbracate in haine cu motive traditionale stilizate, pe culoare rosu cu alb, respectiv rosu, amintind de modelul folosit de PSD in campania electorala pentru PE sub sloganul "Mandru ca sunt roman".

Foto: Agerpres

Declaratii Victor Ponta:

  • (intrebat cu cine a votat) Stiu foarte bine regulile si nu am voie sa spun pt cine, desi cred ca e evident.
  • In 2014 se schimba si Romania, se schimba si Europa dupa atatia ani, si cred ca se vor schimba in bine.
  • Cu siguranta toti cei care sunt implicati in Romania si in Europa o sa vina la vot.
  • Nu exista alegeri fara miza. Miza este uriasa de fiecare data.
  • Dupa-amiaza o sa merg in mod sigur la partid.

Premierul a facut aceste declaratii in sectia de votare.

La iesirea din sectia de vot, Ponta a mai afirmat in fata camerelor de filmat care transmiteau in direct ca merge "la Buftea, sa o sutinem pe Gabi Szabo. Asta nu aveti voie sa dati. Mergem noi."

Ora 9.32Presedintele PDL Vasile Blaga a votat la colegiul I.L. Caragiale din Bucuresti in jurul orei 9.30. Liderul PDL era insotit de secretarul general al PDL Gheorghe Flutur.

La iesirea din sectia de vot, liderul democrat-liberal a declarat ca a votat "pentru viitorul european al Romaniei" si i-a invitat "pe toti romanii sa vina sa isi manifeste vointa politica prezentandu-se astazi la vot si sa nu lase doar pe unii sa voteze pentru viitorul lor".

Foto: Agerpres

Ora 9.29 Liderii PSD Cluj au reclamat Politiei ca o dubita pe care erau lipite afise electorale ale PMP era oprita, duminica dimineata, pe o strada din Cluj-Napoca, iar soferul acesteia a adresat injurii unui reprezentant al social-democratilor clujeni, transmite Mediafax. (vezi aici mai multe informatii)

Ora 9.12 Presedintele PNL Crin Antonescu a sosit in jurul orei 9.11 la sectia de vot amenajata in scoala Barbu Delavrancea.

Foto: Agerpres

Declaratii Crin Antonescu:

  • Stiti care este optiunea mea. Am votat pentru cea mai buna echipa si cel mai bun program, dar cred ca cel mai bun lucru este ca m-am prezentat sa votez.
  • Este un gest civic si cetatenesc elementar sa dam acest vot.
  • Deocamdata asupra prezentei nu putem sa facem estimari, putem sa facem doar comparatii cu 2009.
  • Este clar in toate evaluarile ca vom avea o prezenta mica (la vot - .red.), inca nu stim cat de mica.
  • De aceea eu am facut acest apel la prezenta la vot, indiferent de optiune.
  • Cei 32 de oameni care in urma votului lor vor fi prezenti la Bruxelles vor participa la decizii majore pentru viata lor (a cetatenilor - n.red.), fie ca sunt din mediul urban sau rural.
  • Eu as spune chiar ca acest vot este mai important decat cel din alegerile interne.

Ora 9.00 Procesul de votare la sectiile 158 si 159, din cadrul Scolii nr. 181, din Sectorul 1 al Capitalei, a fost intrerupt pentru zece minute, dupa ce presedinta biroului electoral al sectiilor a suspectat ca se confrunta cu un caz de turism electoral, au declarat oficiali din MAI, citati de Mediafax. (Vezi aici mai multe informatii)

Ora 8:55 Vicepremierul Liviu Dragnea a votat in jurul orei 8:50 la Liceul A.D Xenopol din Bucuresti. A refuzat sa faca declaratii la iesirea din sectie.

Foto: Agerpres

Ora 8.42 Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Monica Dajbog, a precizat duminica dimineata ca MAI a predat intre orele 6:00 si 7:00 sectiile de votare catre presedintii Birourilor electorale si aceasta activitate s-a desfasurat fara probleme, transmite Agerpres.

Ora 7.35 Biroul Electoral Central va da primele estimari ale prezentei la vot la ora 11.30

----------------------------

Reamintim ca cetatenii care in ziua alegerilor se afla in alta localitate decat cea de domiciliu pot vota la orice sectie de votare, urmand a fi inscrisi in lista electorala suplimentara.

Sondajele de opinie din timpul campaniei electorale au proiectat o prezenta scazuta la vot, in jur de 30%, in linie cu prezenta de la anterioarele alegeri europarlamentare (2009) si cu interesul mai scazut din intreaga Europa pentru aceste alegeri.

Importanta scrutinului este insa majora: noul Parlament European va avea puteri crescute in arhitectura institutionala a Uniunii Europene in urma Tratatului de la Lisabona. Tot mai multe decizii de mare impact ale UE vor putea fi initiate sau blocate de noul Parlament European. Una dintre atributiile - cheie ale PE este votul pentru noul sef al Comisiei Europene (executivul UE), post pentru care se lupta doi candidati cu sanse mari (Jean-Claude Junker - popularii europeni si Martin Schulz - socialistii europeni).

Citeste si: