Premierul Victor Ponta a fost intrebat, vineri, la Reghin, despre posibilitatea unirii cu R. Moldova, el raspunzand ca tara vecina trebuie sprijinita in aderarea la UE, ceea ce este "realizabil, posibil si corect" pe termen scurt si mediu, iar Romania nu este URSS "sa ia pe cineva cu forta", relateaza Mediafax.

Premierul Victor Ponta a facut, vineri, o vizita in judetul Mures, in programul sau figurand Fabrica de viori "Gliga" din Reghin, barajul in constructie de la Rastolita si combinatul producator de ingrasaminte chimice Azomures din Targu Mures.

"In momentul in care au decis ca vor sa vina impreuna cu noi spre Europa, cred ca asta trebuie sustinut. Iar daca la un moment dat, in timpul vietii noastre, mai tarziu, vor decide ambele popoare mai mult decat atat, nu pot decat sa ma bucur. Dar, haideti sa ne uitam la ce se poate face rapid si ceea ce se poate face in mod real, fara sa punem in discutie granite si lucruri greu de acceptat pentru alte tari din zona", a conchis Ponta.

El a spus ca pe termen mediu si lung este realizabila aderarea la UE a Moldovei. "Pe termen scurt si mediu este realizabil, posibil si corect sa sprijinim Moldova sa se integreze in UE, sa aiba un sistem de securitate care sa fie garantat - ei au in Constitutie ca nu pot fi membri NATO, ai unei aliante militare. Un sistem care sa garanteaze faptul ca nu stau tot timpul cu teama ca sunt invadati de cineva. Si sa-i compatibilizam cat mai mult cu ce inseamna economia romaneasca, educatia romaneasca. (...) Deci, o integrare, noi nu suntem Uniunea Sovietica, sa luam pe cineva cu forta", a afirmat Victor Ponta.

Acesta a adaugat ca Romania a dat 20 milioane de euro pentru infrastructura gradinitelor din Republica Moldova si lucreaza impreuna cu specialistii moldoveni la manualele digitale, pentru ca, practic, copiii de pe ambele parti ale Prutului sa invete dupa aceleasi manuale la clasa I, clasa a II-a.

Totodata, cele doua tari se compatibilizeaza in sensul de a avea institutii asemanatoare, a spus Ponta, aratand ca CNA, Curtea Constitutionala, structurile de justitie, cele de guvernare din Romania si Republica Moldova "sunt aproape identice".

El a subliniat ca reprezentantii Romaniei nu uita ca pe malul celalalt al Prutului sunt oameni care vorbesc limba romana, dar sunt constienti ca acestia "au dreptul sa-si decida singuri drumul".