Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo, considera ca, in prezent, "se duce o taraganeala in jurul autonomiei, cu ochii pe Bucuresti" si intrebarea de baza este daca maghiarii se multumesc cu "oportunismul politic" din ultimii 25 de ani sau vor milita "intr-adevar" pentru a dobandi autonomia secuimii.

"Intrebarea de baza se pune in felul urmator: ne multumim cu oportunismul politic obisnuit de 25 de ani incoace in privinta autonomiei ori intr-adevar vom milita pentru autonomie si vom dobandi autonomia ungurilor din Romania, respectiv autonomia teritoriala a secuimii? In prezent, la fel ca inainte, se duce o taraganeala in jurul autonomiei, cu ochii pe Bucuresti si situatia interioara domestica politica a Romaniei, dar noi trebui sa pasim pe calea noastra si sa dam sansa izbandei autonomiei", a declarat presedintele CNMT, Laszlo Tokes, pentru Mediafax, marti, la Sfantu Gheorghe.

Tokes a precizat ca din acest motiv PPMT si-a lansat propria conceptie de autonomie pe care a supus-o dezbaterii publice, dar ca la urma-urmei organizatiile maghiare trebuie sa ajunga la un numitor comun in privinta autonomiei.

"PPMT a hotarat sa-si lanseze conceptia sa de autonomie si sa porneasca o dezbatere publica despre aceasta conceptie, fara a tine cont de celelalte proiecte de autonomie, care in felul lor sunt foarte importante, dar la urma-urmei ar trebui sa ajungem la un numitor comun in privinta autonomiei maghiarilor si a secuilor", a spus Tokes.

Presedintele CNMT, Tokes Laszlo, a participat, marti dupa-amiaza, la Sfantu Gheorghe, la "Caravana autonomiei", lansata de PPMT.

Conducerea PPMT anunta, in urma cu o saptamana, ca partidul a lansat "Caravana autonomiei", urmand sa prezinte in mai multe localitati din Transilvania un pachet legislativ ce include proiectul de autonomie elaborat de PPMT, care se bazeaza pe crearea de regiuni cu statut special, intre care regiunea Partium.