Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a fost intrebat, luni, daca liderul social-democratilor Victor Ponta indeplineste toate conditiile pentru a fi candidatul partidului la prezidentiale, el aratand ca Ponta are, acum, cea mai mare expunere si a si acumulat experienta. "In momentul de fata este persoana din conducerea PSD care are cea mai mare expunere si care a acumulat si o anumita experienta, desi este un premier tanar", a spus Iliescu. El a aratat ca Ponta nu este singurul exemplu in istoria europeana, si ca in tarile europene se intalnesc premieri la nivelul varstei de 40 de ani.

"Noi am avut, sigur, premier de 60 de ani, dar nu este un lucru unicat din acest punct de vedere. Si, cum sa spun, oamenii invata repede, responsabilitatile ii maturizeaza pe oameni, ii formeaza, ii ajuta sa castige experienta. Si, deocamdata, este omul cu cea mai mare expunere si care a dat dovada de capacitate de a raspunde solicitarilor", a spus Iliescu, citat de Mediafax.

El a aratat ca se abtine din a-i da sfaturi lui Ponta privind candidatura la prezidentiale. "Deocamdata nu dau sfaturi. Nici nu mi-au fost cerute, asa ca nu fac", a spus Iliescu.

  • Iliescu: Basescu sa-si impuna rigurozitate. Afirmatiile privind votarea PMP, cam nepotrivite

Fostul sef de stat Ion Iliescu a declarat, luni, ca presedintele Traian Basescu trebuie sa isi impuna, cat timp este intr-o pozitie oficiala, rigurozitate in orice iesire publica, el apreciind ca afirmatiile de la Cotroceni privind intentia de a vota cu PMP sunt "cam nepotrivite".

Intrebat daca un presedinte poate de la tribuna Palatului Cotroceni sa spuna cu cine voteaza, Iliescu a raspuns: "Cam nepotrivit": "Un cetatean simplu nu spune cu cine voteaza. E dreptul lui la vot. Si votul lui e secret. Daca vrea, el poate sa faca declaratii publice, ca sustine niste candidati, sustine o anumita orientare, asta e cu totul altceva. Si el, ca cetatean simplu, poate sa spuna, dar totusi se afla intr-o pozitie oficiala. Cata vreme se afla in aceasta pozitie oficiala trebuie sa-si impuna o anumita rigurozitate in orice iesire publica si in orice pozitie pe care o exprima", spune Ion Iliescu.

Traian Basescu a facut mai multe declaratii, in ultima perioada, legate de faptul ca sustine PMP si ca la alegeri va vota cu acest partid.