Initiativa Romania Liberala (IRL) propune, intr-un apel adresat sefului statului, premierului, liderilor partidelor politice si organizatiilor neguvernamentale, incheierea unui "Pact National pentru Romania Euroatlantica". Potrivit unui comunicat remis HotNews.ro de IRL, prin acest pact, partile semnatare ar urma sa se angajeze la actiuni pentru "consolidarea institutiilor statului de drept, mai ales a institutiilor anticoruptie si a institutiilor de siguranta nationala" sau pentru "asumarea si promovarea cu prioritate maxima a politicilor de natura sa asigure independenta energetica a Romaniei".

Comunicatul integral cu apelul lansat de Initiativa Romania Liberala, semnat de presedintele Consiliului Consultativ al IRL, Andrei Chiliman, si de presedintele Consiliului Director al IRL, Vlad Moisescu:

"Cresterea agresivitatii Rusiei este o realitate pe care nu o putem ignora. Aceasta agresivitate se manifesta, astazi, la frontierele Romaniei prin destabilizarea statului ucrainean, inclusiv cu mijloace militare, destabilizare al carei scop este expansiunea ruseasca pana la gurile Dunarii. Dar agresivitatea Rusiei se face simtita si in Romania, sau in raport cu Romania, mai ales in plan diplomatic si pe zona propagandei. La fel de evidente sunt si intentiile Rusiei de a slabi forta Statului Roman. Rusia vrea un Stat Roman dominat de coruptia politico-economica, o economie romaneasca dependenta de resursele energetice rusesti si o opinie publica romaneasca abil manipulata catre antiamericanism si antioccidentalism.

Ca stat membru al NATO, Romania are, astazi, garantii solide ca un scenariu de agresiune militara precum cel din Ucraina este imposibil in tara noastra. Dar nimeni nu ne poate oferi garantii ca statul si societatea romaneasca vor fi indeajuns de puternice pentru a rezista presiunii fortelor interesate in deraierea Romaniei de la traseul occidental. Puterea statului roman, forta economiei romanesti si moralul societatii noastre depind numai de noi.

Este un moment greu pentru Romania, iar clasa politica are datoria sa se ridice la inaltimea responsabilitatii pe care o are in fata celor 22 de milioane de romani.

Este un moment in care mizele politice meschine trebuie lasate deoparte si inlocuite cu actiunea in concordanta cu interesul national: apararea Romaniei euroatlantice, Romania libertatii, a economiei de piata si a statului de drept.

Propunem de aceea, incheierea unui "Pact National pentru Romania Euroatlantica" intre toti factorii responsabili - presedintele tarii, prim-ministrul guvernului si partidele politice. Prin acest pact, fiecare dintre partile semnatare ar urma sa se angajeze, in principiu, la actiune in urmatoarele sensuri:

1. Afirmarea permanenta si respectarea neconditionata a apartenentei Romaniei la familia democratiilor euroatlantice. Intarirea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.

2. Consolidarea institutiilor statului de drept, mai ales a institutiilor anticoruptie si a institutiilor de siguranta nationala. Abtinerea de la orice declaratii si actiuni publice de natura sa slabeasca ori sa discrediteze aceste institutii.

3. Izolarea politica a oricaror partide sau formatiuni politice care promoveaza mesaje sau politici de natura sa deturneze Romania de la parcursul occidental.

4. Asumarea si promovarea cu prioritate maxima a politicilor de natura sa asigure independenta energetica a Romaniei."