Premierul Victor Ponta l-a acuzat luni pe presedintele Traian Basescu ca se afla in campanie electorala alaturi de Elena Udrea si a afirmat ca va lua el, in calitate de vicepresedinte al CSAT, toate deciziile importante. Declaratiile au fost facute in contextul in care primul ministru a fost intrebat cum a fost interzisa intrarea in spatiul aerian al Romaniei al avionului in care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care se indrepta spre Ucraina.

"Presedintele, daca ar fi fost in Bucuresti sau ar fi fost interesat, ar fi trebuit sa ia decizia (de interzicere a survolului), dar era in Arad in campanie cu doamna Udrea. Pana pe 25 mai cand termina campania o sa iau eu ca vicepresedinte CSAT toate deciziile importante si mi le asum", a spus Ponta, care se afla in judetul Buzau, unde a vizitat o fabrica.

Premierul a precizat ca "Romania va impune respectarea tuturor deciziilor UE si NATO privind interdictia de a intra sau de a tranzita teritoriul Romaniei pentru persoanele aflate pe lista persoanelor indezirabile", referindu-se la personalitatile ruse sau pro-ruse sanctionate de UE si SUA prin interzicerea vizelor si inghetarea averilor, in urma crizei ucrainene. Pe aceasta lista se afla si Dmitri Rogozin.

Victor Ponta a declarat ca vizita lui Rogozin a avut un scop "pur provocator".

"Punctul de vedere al guvernului a fost ca interdictia de a intra sau tranzita teritoriul Romaniei se aplica tuturor persoanelor aflate pe lista de sanctiuni ale UE", a argumentat Ponta.

Presedintele Traian Basescu declarase, cu putin timp inainte, ca nu poate aprecia "daca masura de interdictie de survol face parte din pachetul doi de sanctiuni sau ne aflam deja in pachetul trei", in conditiile in care "survolul nu a fost discutat" la nivelul Uniunii Europene atunci cand s-au stabilit sanctiunile.