Presedintele Traian Basescu a afirmat, intr-un interviu pentru Opinia Timisoarei, ca “trebuie aflat cata votca a consumat” vicepremierul rus Dmitri Rogozin inainte de a face declaratiile pe Twitter privind inchiderea spatului aerian pentru zborul sau si l-a acuzat pe acesta de gandire stalinista.

“Trebuie aflat cata votca a consumat inainte sa faca aceste declaratiii. e o declaratie tipic rogoziana, cu lipsa de respect fata de orice altceva ce nu reprezinta Mama Rusia, el a ramas inca la modul de gandire al stalinismului. Asta e Rogozin”, a declarat Basescu.

Intrebat cum comenteaza reactia Ministerului Afacerilor Externe, seful statului a raspuns: “In astfel de situatii MAE nu stia daca a facut aceste declaratii dupa un consum masiv de votca.”

Reamintim ca Rogozin a scris sambata dupa-amiaza pe contul sau de Twitter ca, la solicitarea SUA, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul sau. "La solicitarea SUA, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu ma lasa din nou sa trec. Data viitoare voi zbura la bordul (aeronavei) TU-160", a scris pe contul sau de Twitter, in limba engleza, Dmitri Rogozin, care se afla de vineri intr-o vizita in Transnistria, necoordonata cu autoritatile Republicii Moldova. "Voi zbura, in pofida interdictiei", a mai scris vicepremierul rus, intr-o postare ulterioara.

Potrivit Publika TV, care citeaza reprezentanti ai ambasadei Ucrainei de la Chisinau si ai Ministerului moldovean de Externe, Rogozin a plecat intr-un final la Moscova cu o cursa de linie. Avionul cu care vicepremierul rus a vrut sa plece sambata din Republica Moldova a fost intors de catre autoritatile ucrainene, dar acesta nu se afla in avionul respectiv, precizeaza sursa citata.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a calificat drept o "declaratie foarte grava" amenintarea vicepremierului rus Dmitri Rogozin cu folosirea unui bombardier strategic, in conditiile in care Romania si-ar fi inchis spatiul aerian pentru avionul sau. "Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de catre un vicepremier rus, reprezinta o declaratie foarte grava, in actualul context regional, in care Federatia Rusa a incalcat suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, iar forte separatiste proruse violeaza grav ordinea publica din statul vecin", precizeaza Biroul de presa al MAE, intr-un comunicat.