Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Timisoara, ca pana la numirea lui Horia-Roman Patapievici si a lui Mircea Mihaies in fruntea ICR, institutia era utilizata "pentru acordarea de sinecuri" si a aratat ca nu a cerut niciodata nimic acestei conduceri.

Traian Basescu a tinut sa ii multumeasca lui Mircea Mihaies, precizand ca acesta a fost un director adjunct al Institutului Cultural Roman care a facut cinste nu numai Timisoarei, ci si Romaniei.

"A facut, impreuna cu Horia-Roman Patapievici, o excelenta echipa, care a adus ICR la un nivel de respect pe care nu l-a avut niciodata si care, dupa schimbarea lor de acolo, s-a prabusit", a sustinut Traian Basescu.

El a mai spus ca faptul ca Institutul Cultural Roman, in timpul lui Mircea Mihaies si a lui Horia-Roman Patapievici, a detinut presedintia Organizatiei Institutelor Culturale din lume este semnul de respect pe care niciodata o institutie de cultura nu l-a primit in aceasta lume a institutiilor culturale.

Traian Basescu a mai spus ca a facut referire in discursul sau la ICR, pentru ca si aceasta arata "interventia brutala a politicului".

"Pana la numirea lui Roman Patapievici si a lui Mihaies in fruntea Institutului, acesta era utilizat pentru acordarea de sinecuri. A fost prima data, si o spun public, cand am avut o conducere careia eu, ca presedinte, nu i-am cerut nimic. Nici sa numeasca pe cineva la post, nici sa traduca vreo opera de-a mea, ca n-aveam, dar a fost lasat Institutul, conducerea a impus atata respect tuturor, incat nimeni nu a indraznit sa le forteze mana, pentru ca si-au facut treaba exceptional", a mentionat seful statului.

"Vine o putere cu 70%, fara respect, si spune: Se ia de la Presedintie, se da lege si se muta la Palralement, ca sa stam noi cu picioarele pe acest Institut, care are reprezentante in strainatate si, in loc sa trimiti oameni reprezentativi ai culturii, in fruntea acestor reprezentante, sigur ca s-au trimis si aici tot politruci. Asta inseamna un stat care nu se respecta pe el si care face din politizare un mod de viata pe care il impune unei populatii care nu vrea lucrul asta", a spus Basescu.

Presedintele Traian Basescu a trimis, marti, presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, o cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre prim-ministru, pe de o parte, si presedintele Romaniei, potrivit unui comunicat al Presedintiei.

In sesizarea adresata Curtii Constitutionale de presedintele Traian Basescu se spune ca premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat sa contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihaies si Dan Croitoru, din fosta conducere a ICR.

Ulterior, Victor Ponta a spus ca nu poate contrasemna pentru decorarea "unor indivizi care au gestionat gresit sau au deturnat bani publici", iar unii dintre ei "au avut deseori opinii anti-romanesti sau chiar fasciste" si ca, daca presedintele doreste sa ii decoreze, o poate face, dar nu cu semnatura sa.

"Am doua rezerve: prima rezerva este legata de faptul ca, in baza raportului Curtii de Conturi care a fost transmis mai departe catre toate institutiile competente, conducerea de atunci a ICR, asa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit in mod gresit o multime de fonduri publice, deci sa-i decoram pe cei care au cheltuit prost banii publici sau chiar au deturnat mi se pare un lucru gresit. Si, in al doilea rand, erau acolo persoane care au facut deseori declaratii si au exprimat opinii anti-romanesti, chiar fasciste, nu exagerez, pentru ca, daca va uitati la domnul, e un domn Mihaies (Mircea Mihaies - vicepresedinte ICR in perioada 2005 - 2012), dansul e de extrema dreapta, e un fascist batran asa, ca nu credeam ca mai exista neonazisti in Europa, uite, exista si in Romania. Or eu nu pot sa contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat gresit bani publici si, pe de alta parte, exprima pozitii impotriva Romaniei. Daca domnul presedinte Basescu doreste sa-i decoreze, sa o faca, dar nu cu semnatura mea", a declarat Victor Ponta.