Presedintele Traian Basescu a declarat duminica, la Timisoara, ca statul roman este privit ca o "masinarie potrivnica", institutiile fiind considerate "mosii ale partidelor", pledand pentru o depolitizare a institutiilor.

"Noi inca suntem la stadiul la care privim statul ca pe o masinarie care ne este potrivnica. Nu din cauza noastra, ci a statutului insusi (...) Statul a ajuns sa fie privit ca o masinarie a partidelor, si-au asumat convingerea ca ele sunt stapanele institutiilor," a afirmat seful statului intr-un discurs sustinut duminica la Casa "Adam Muller Guttenbrunn" din Timisoara, in cadrul unei dezbateri organizate de Fundatia "Miscarea Populara".

"Nu plec de la premisa ca partidele ar trebui desfiintate, dar ar trebui sanctionate pentru ce au facut, si neincrederea electoratului in aceste partide deja se vede", a spus presedintele.

El a afirmat despre Serviciul Roman de Informatii ca a ajuns "mai credibil decat primarii" si ca "am ajuns ca SRI sa se ocupe de evaziune fiscala".

"Marea problema este cum sa facem ca prin legi acesti stat sa devina o structura la dispozitia noastra, atata timp cat vom lasa statul sa stea calare pe noi, si unele institutii inca mai fac acest lucru, nu ne vom simti bine cu acest- n-as vrea sa ii spun monstru birocratic - cu acest partener care ar trebui sa fie partener bun," a mai spus presedintele.

"Trebuie sa recunoastem ca partea guvernamentala, indiferent cine va fi la guvern, trebuie sa lase partea de stat in afara jocurile si a intereselor politice," mai spune Basescu.