Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a emis recent un ordin prin care a introdus un nou regulament al onorurilor si ceremoniilor militare in MAI, "astfel incat sa-l poata primi pe Victor Ponta cu fanfara, la fel ca pe seful statului", scrie pe blogul sau prim-vicepredintele PDL Catalin Predoiu.

Ordinul, datat 30 aprilie 2014, a fost publicat miercuri in Monitorul Oficial si, potrivit lui Predoiu, "incearca sa acopere gafa petrecuta acum o luna la bilantul institutiei."

Amintim ca premierul a fost primit cu onor militar pe 8 aprilie la bilantul MAI, desi regulamentul prevedea ca onorul sa i se prezinte persoanei cu cel mai inalt rand in stat prezent la ceremonie.

Acest fapt contravenea in mod flagrant regulamentului in vigoare, noteaza Predoiu, regulament emis de Ministerul Apararii Nationale si modificat ultima data in vara lui 2013. Conform articolului 10, alineatul 2, "in situatia in care la un eveniment participa mai multe dintre persoanele prevazute la alin. 1, presedintele, presedintii celor doua camere ale Parlamentului, prim-ministrul, ministrul apararii nationale, seful Statului Major General etc, onorul militar se acorda o singura data, persoanei cu rangul cel mai inalt".

Ministrul de interne a modifica aceasta prevedere, dupa cum urmeaza: "In situatia in care la un eveniment participa mai multe dintre persoanele prevazute la alin. 1 [cele enumerate mai sus, carora li se adauga acum si viceprimministrii], daca sosesc impreuna, onorul se acorda persoanei cu rangul cel mai inalt, potrivit programului intocmit de organizatori".

"Este evident cui ii este dedicata modificarea, daca ne gandim ca Ponta nu va veni niciodata impreuna cu Basescu la vreo manifestare oficiala. Dar si mai grav este faptul ca ea vine in continuarea unor gesturi prin care liderul PSD incearca sa-si proiecteze o imagine de 'comandant suprem': subordonarea serviciilor secrete ale Politiei si Armatei, mutarea biroului in sediul Ministerului Apararii Nationale si conferinta de presa organizata recent in acelasi loc", mai afirma Predoiu.

UPDATE Ministerul Afacerilor Interne precizeaza, intr-un comunicat transmis HotNews.ro, urmatoarele:

1. Regulamentul onorurilor și ceremoniilor militare M63/2013 emis de către Ministerul Apărării Naționale este aplicabil, conform articolului 2 al anexei acestuia, “pentru acordarea onorurilor militare şi desfăşurarea ceremoniilor militare de către Ministerul Apărării Naţionale la nivel central şi local”.

2. În Ministerul Afacerilor Interne, în condițile în care, începând cu anul 2002 polițiștii nu mai au statut militar, domeniul ceremoniilor nu era reglementat, de aceea și necesitatea unui cadru de reglementare cu aplicabilitate pentru instituția noastră.

3. Ministerul Afacerilor Interne are în componență peste 75.000 de polițiști – deveniți funcționari publici cu statut special – pentru care nu pot fi aplicate regulile militare de organizare ale unor ceremonii (inclusiv acordarea gradelor profesionale, încetarea raporturilor de serviciu ale polițiștilor, funeralii, ceremonii comemorative etc.)

4. În forma sa, regulamentul promovat de către Ministerul Afacerilor Interne nu este destinat anumitor demnitari și nici nu impune norme diferite de manifestare a respectului față de anumite demnități publice.