Deputatul independent Remus Cernea denunta, intr-un comunicat remis HotNews.ro, "gravele abuzuri" care au avut loc in sedinta de marti a plenului Camerei Deputatilor. Potrivit lui Cernea, desi pe agenda de vot final "figurau peste 80 de puncte, multe foarte importante, printre care Rosia Montana, gazele de sist, dar si incuviintarea arestarii preventive a deputatului PMP Florin Popescu" si desi multi deputati erau prezenti in sala, in opinia sa peste 200, numarul necesar pentru a asigura cvorumul minim, "presedintele de sedinta, dl. Viorel Hrebenciuc, a testat repede prezenta printr-un vot electronic si a decis apoi, fara nici un fel de discutii, sa termine sedinta!".

Comunicatul integral transmis de deputatul Remus Cernea:

"Camera Deputatilor a fost astazi scena unor noi grave abuzuri! La inceputul sedintei de plen, in jurul orelor 9.45-10.00, in sala erau doar aproximativ 100 de deputati. Cvorumul minim este insa de peste 200!

Obligatia presedintelui de sedinta este, conform Art. 145 alin. 2 din Regulament ca, la inceputul sedintei, sa anunte de la microfon daca este sau nu cvorum. Era evident ca nu exista cvorum, insa presedintele de sedinta, dl. Viorel Hrebenciuc, nu a spus nimic, nici ca este, nici ca nu este.

Un alt lucru bizar, care devine evident nedemocratic in astfel de situatii cu prezenta redusa in plen, este faptul ca acest cvorum se calculeaza in functie de semnaturile deputatilor. Pe holul Camerei deputatii pot semna, insa nimeni nu ii obliga sa si intre in sala dupa ce semneaza! Asadar, un cvorum stabilit astfel este un cvorum de hol al parlamentului, nu un cvorum real de plen al unui parlament democratic in care alesi isi respecta menirea si obligatiile fata de cetateni!

Dupa indelungi discutii intre cei de la tribuna, am fost anuntat ca ar exista cvorum, calculat insa dupa cum v-am spus (semnaturi culese pe hol) si fara a exista nici un mecanism de control al numarului exact de semnaturi. Este o realitate ca multi vin sa se semneze, dar nu participa deloc la lucrarile din plen! Unii se semneaza si dupa ce se termina sedinta fara a fi participat vreo clipa la sedinta propriu-zisa!!!

Ar trebui ca prezenta in sala sa fie contorizata pe baza unei cartele electronice, nu pe baza unei semnaturi cine stie cand data (si de catre cine!, existand si riscul ca unii sa semneze prezenta si pentru alti colegi ca sa nu li se taie din indemnizatie)!

Asadar, un prim grav abuz!

Al doilea abuz s-a petrecut aproximativ doua ore mai tarziu, dupa pauza, pe la ora 12.30, cand am revenit in sala pentru a avea votul final pe agenda dezbatuta mai devreme ori in sedintele din saptamanile trecute.

Pe agenda de vot final figurau peste 80 de puncte, multe foarte importante, printre care Rosia Montana, gazele de sist, dar si incuviintarea arestarii preventive a deputatului PMP, Florin Popescu.

Desi, de data aceasta, foarte multe locuri erau ocupate in sala, iar dupa parerea mea erau peste 200 de deputati prezenti, si in permanenta intrau in sala alti si alti deputati, presedintele de sedinta, dl. Viorel Hrebenciuc, a testat repede prezenta printr-un vot electronic si a decis apoi, fara nici un fel de discutii, sa termine sedinta! Imediat ce au fost exprimate doar cca 130 de voturi cu cartele electronice, domnia sa a declarat sedinta inchisa pe motiv ca nu ar fi cvorum. Insa, repet, dupa cum se va putea vedea si in imagini, sala avea multi deputati prezenti, probabil peste 200. Alteori cand a fost o problema de cvorum s-a asteptat cateva minute sa intre toti cei de pe holuri astfel incat sa se poata continua sedinta in conditiile prevazute de Regulamentul Camerei Deputatilor.

Probabil, in incercarea de a-l salva de la arestare pe deputatul Florin Popescu, si luand in calcul reactiile publice de pe urma unui vot din partea majoritatii actuale pentru a se refuza cererea Parchetului, s-a gasit un truc procedural pentru a se evita luarea unei decizii astazi! Dar acest lucru afecteaza grav intregul proces democratic de luare a deciziilor in plenul Camerei Deputatilor si loveste grav in spiritul lor Regulamentul si legile tarii noastre.

Cand vad astfel de practici am gust amar gandindu-ma la modul nedemocratic in care este gestionata politic Romania si la nonsalanta cu care se apeleaza la diverse 'stratageme' pentru a apara un mod de a face politica prin care este compromisa grav sansa cetatenilor la un viitor democratic si prosper."