Ion Iliescu: Romania a avut o intelegere cu Federatia Rusa, in 2004, cu privire la normalizarea relatiilor
Fostul sef de stat a reamintit ca, imediat dupa invitarea Romaniei de a adera la NATO, in noiembrie 2002, la Praga, presedintele George W. Bush indemna Romania, in discursul sau din Piata Revolutiei, sa fie o punte catre Federatia Rusa.
"De fapt, era o invitatie la normalizarea relatiilor cu Moscova, care ar fi permis si o stabilizare a crizei transnistrene. Nimeni nu poate ignora faptul ca Federatia Rusa este atat parte a problemei transnistrene, cat si parte a solutiei la aceasta criza, lucru valabil si in cazul Ucrainei. Pentru a putea fi parte a solutiei crizei transnistrene, Romania trebuie sa aiba o relatie normala cu Moscova. Asta a fost 'intelegerea' cu Putin, care, ca si mine, ce reprezentam statul roman, nu se reprezenta pe sine, ci statul rus. Acum ar fi fost in avantajul Romaniei ca acest proces de normalizare sa fi fost dus la capat, pentru ca am fi reusit sa ajutam mai consistent Republica Moldova in criza transnistreana", a subliniat Ion Iliescu.
Presedintele de onoare a remarcat cu ingrijorare faptul ca, "din motive miop electorale", se incearca stimularea fricii ca Romania va fi atacata de rusi: "Si, pe acest fond, se foloseste in campanie retorica rusofoba in scop electoral. Uitam un fapt esential: suntem membrii celei mai puternice aliante politico-militare, si nu vad vreo natiune sau alianta capabile sa atace sau sa intre in conflict armat cu NATO sau cu una dintre tarile membre ale NATO. Conceptul de securitate colectiva functioneaza: NATO, respectiv SUA, si-au intarit prezenta in Romania. Tocmai pentru ca NATO are aceasta forta, Alianta poate determina partile implicate in conflictul din Ucraina sa negocieze. (...) Voiosia razboinica a unor politicieni si oameni publici din Romania este de neinteles si de neacceptat. NATO este o alianta defensiva, si are instrumentele pentru a descuraja orice adversar", a punctat fostul presedinte.
Ion Iliescu s-a referit, in context, la o serie de afirmatii facute recent de europarlamentarul PDL Monica Macovei conform carora "daca tovarasul Iliescu spune ca nu ne paste un razboi, asta arata inca o data simpatiile lui din tinerete si anume prosovietice si procomuniste. "Aduc aminte romanilor ca in decembrie '89, cand se murea la Timisoara, Bucuresti, Sibiu si in alte orase, Iliescu a spus tarii ca va chema trupele Uniunii Sovietice ca sa apere Romania", a sustinut Macovei in presa centrala.
Potrivit lui Ion Iliescu, astfel de afirmatii dovedesc, 'pe langa o crasa lipsa de bun-simt, mizeria morala a unui personaj ajuns, nu se stie cum, sa faca politica si sa reprezinte Romania intr-o Uniune Europeana ale carei valori nu le intelege'. "Spre deosebire de doamna Macovei, trecutul meu este public si bine cunoscut. Dar sa dea lectii de anti-comunism si de democratie un fost procuror ceausist, care isi ascunde cu grija acest trecut, este deja prea mult. Vrea, nu vrea, a fost si domnia sa o <tovarasa>. Si constat ca n-a evoluat pana la stadiul de <doamna>!" , a aratat Ion Iliescu.
El a calificat drept "o minciuna ordinara" si afirmatiile privind invitarea trupelor sovietice in Romania, in decembrie 1989: "Acest lucru nu s-a intamplat: nu am vorbit cu Gorbaciov si nu i-am cerut sa intervina militar in Romania. Acest lucru il confirma si Mihail Gorbaciov, care spune foarte clar ca nimeni de la Bucuresti nu i-a cerut sa intervina in decembrie 1989, imediat dupa fuga lui Ceausescu si nici in zilele care au urmat. Gorbaciov adauga ca Moscova decisese inainte de schimbarile din Europa de Est, din 1989, ca URSS sa nu mai intervina in exterior, in evenimentele din alte tari. Lipsa acestei cereri este recunoscuta, implicit, de fostul ministru de externe al URSS, Eduard Sevardnadze, in Memoriile sale. Vad ca si la doamna Macovei exista aceasta obsesie a 'loviturilor de stat'. Nu, Revolutia Romana nu a fost o lovitura de stat, asa cum nici suspendarea presedintelui Traian Basescu nu a fost o lovitura de stat, indiferent de minciunile pe care le debiteaza domnia sa la Bruxelles", a mai subliniat fostul sef de stat.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
до свидания товарищ Илиеску ! Прощание !
Bine ca nu mai poate de grija atitudinilor rusofobe, pe cele sustinute ore in sir la televiziunile de partid si de stat antiamericane si antieuropene nu le vede bunicuta.