Deputatul independent Remus Cernea a trimis Parlamentului o scrisoare deschisa in care cere adoptarea unei Declaratii de solidaritate cu Ucraina. "Cconsider ca este important ca Romania sa reafirme si la nivel de Parlament, valorile democratice si principiile dreptului international pe care Presedintia si Ministerul de Externe le-au sustinut in ultima perioada cu privire la Ucraina. (...) Cred ca o astfel de Declaratie ar trebui sa reafirme sprijinul Romaniei fata de aspiratiile democratice si pro-europene ale cetatenilor din aceasta tara, dar si fata de integritatea teritoriala a Ucrainei si de respectarea dreptului international", arata Remus Cernea in document.

Redam integral textul scrisorii transmise de Remus Cernea Parlamentului:

Scrisoare deschisa catre Parlamentul Romaniei pentru a formula o Declaratie de solidaritate cu Ucraina

In urma cu aproximativ doua luni, a fost anuntata intentia ca Parlamentul Romaniei sa se reuneasca in sedinta comuna a celor doua Camere pentru a fi adoptata o Declaratie comuna de solidaritate cu Ucraina. Schimbarile politice interne care au dus la formarea unui nou guvern la Bucuresti, au facut ca aceasta sedinta comuna sa nu mai aiba loc.

Intre timp, situatia din Ucraina s-a deteriorat. Confruntarile violente se extind, deciziile negocierilor de la Geneva care ar fi putut calma lucrurile nu au fost respectate, apar tot mai multe victime, demersul diplomatic este in dificultate, observatori ai OSCE au fost capturati de grupuri paramilitare. Instabilitatea si tensiunea sunt in crestere, iar viitorul pare incert, amenintand sa afecteze atat cetatenii ucraineni, dar si intreaga regiune.

Or, in acest context, consider ca este important ca Romania sa reafirme si la nivel de Parlament, valorile democratice si principiile dreptului international pe care Presedintia si Ministerul de Externe le-au sustinut in ultima perioada cu privire la Ucraina.

Parlamentul este institutia fundamentala a democratiei care ii reprezinta pe cetatenii tarii noastre, iar o Declaratie comuna a celor doua Camere are, astfel, o miza si o semnificatie importanta.

Ucraina este cel mai mare vecin al Romaniei iar efortul de a cultiva o relatie buna cu tarile din jurul nostru se poate demonstra mai ales in momentele de criza si de mare dificultate prin care, iata, acest stat trece.

Cred ca o astfel de Declaratie ar trebui sa reafirme sprijinul Romaniei fata de aspiratiile democratice si pro-europene ale cetatenilor din aceasta tara, dar si fata de integritatea teritoriala a Ucrainei si de respectarea dreptului international.

Romania, ca stat membru al Uniunii Europene si ca membru NATO, trebuie sa isi asume responsabilitati majore in privinta acestei crize si sa sustina raspicat valorile comune ale acestor doua structuri internationale din care face parte. Coordonarea si cooperarea cu partenerii din UE si NATO sunt esentiale.

Divergentele actuale din interiorul Ucrainei vor trebui solutionate apeland la virtutile democratiei si ale dialogului, in nici un caz prin violenta, confruntare si varsare de sange.

Asadar, fac un apel la conducerile celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei sa convoace o sedinta comuna pentru a se afirma o pozitie in spiritul valorilor si principiilor enuntate mai sus.

Remus Cernea

Deputat independent