Corpul de control al prim-ministrului va sesiza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu posibile infractiuni savarsite in cazul petitiei colective depuse la Guvern de Partidul Miscarea Populara prin deputatul Daniel Geanta, informeaza Biroul de presa al Executivului. Potrivit raportului Corpului de Control al Guvernului, dintre cele 300 de mii de semnaturi anuntate de PMP, peste 200.000 nu pot fi identificate, ar contine date false sau ar apartine unor persoane decedate.

Reactia Elenei Udrea, deputat PMP: "Facem plangere penala impotriva lui Ponta, pentru amenintare si santaj la adresa semnatarilor petitiei. Nu este treaba Guvernului sa cerceteze oamenii care isi permit sa aiba opinii impotriva activitatii lui. E vorba despre oameni care si-au pus semnatura pe o petitie impotriva activitatii Guvernului, cum poti sa ii permiti sa ii cercetezi? Teroarea este mijlocul prin care domnul Ponta vrea sa conduca aceasta tara si sa castige alegerile."

Potrivit Notei de informare a Corpului de control al primului-ministru privind petitia colectiva impotriva introducerii accizei la combustibil, depusa de Partidul Miscarea Populara la Secretariatul General al Guvernului, petitia colectiva intitulata "Miscarea Populara strange semnaturi impotriva scumpirii benzinei si motorinei. Semneaza si tu!" nu contine "300.000 de semnaturi", cum s-a afirmat de initiatorii demersului, iar "numarul total de rubrici cu semnaturi din petitia colectiva, inclusiv cele inexacte sau incomplete, este de 213.983".

Inspectorii guvernamentali au constatat ca "sesizarea numarului de 206.251 persoane inscrise in listele cu antetul Partidului Miscarea Populara doar cu nume, prenume si localitatea de domiciliu sau de resedinta, fara alte date de natura a permite identificarea, nu poate fi luata in considerare".

In acest sens, in nota de informare se arata ca "potrivit dispozitiilor art. 7 din O.G. nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, 'petitiile (...) in care nu sunt trecute datele de identificare a petitionarului nu se iau in considerare si se claseaza, potrivit prezentei ordonante".

In concluziile notei de informare, inspectorii guvernamentali au mai retinut ca "doar in cazul unui numar de 3.468 de rubrici cu 'semnaturi' au fost mentionate date de natura a permite identificarea petitionarilor".

"Din numarul total de 3.468 persoane la care au fost mentionate date de natura a permite identificarea acestora au fost identificate 2.748 persoane, acestea putand fi considerate petitionari conform prevederilor legale daca au semnat, in realitate, petitia colectiva initiata si sustinuta de Partidul Miscarea Populara. Un numar de 255 persoane au fost inscrise in listele cu 'semnaturi' cu acte de identitate care apartin, in realitate, altor persoane. Au fost identificate 12 (douasprezece) situatii in care 'semnatarii' petitiei colective initiata si sustinuta de Partidul Miscarea Populara decedasera anterior datei de intocmire a listelor", se precizeaza in documentul Corpului de control al prim-ministrului.

De asemenea, Corpul de control a mai constatat ca "au fost utilizate date de identitate neadevarate care nu erau in concordanta cu situatia la zi a titularilor si, in mod evident, in absenta 'semnatarilor' listelor (decedati de mai multi ani). In consecinta, este evidenta alterarea continutului listelor cu semnaturi prin contrafacerea subscrierii persoanelor decedate, fapta care poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata, prevazuta si sanctionata de legea penala."

"Avand in vedere utilizarea listelor care contin 'semnaturi' ale unor persoane decedate, cu scopul producerii unor consecinte juridice, respectiv sustinerea unei petitii, rezulta indicii privind posibila savarsire a infractiunii de uz de fals, fapta prevazuta si sanctionata de legea penal"', mai arata inspectorii guvernamentali.

In finalul materialului de documentare se precizeaza ca "Nota reprezinta un act de informare a primului-ministru si de sesizare a organelor de urmarire penala competente, in legatura cu posibile fapte de natura penala, ca forma de indeplinire a atributiilor prevazute de lege in sarcina organelor de control."

"Corpul de control al primului-ministru, ca organ cu atributii de control, va sesiza organele de urmarire penala, respectiv Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, privind operatiunile sau actele ilicite in legatura cu care au rezultat indicii de savarsire a unui numar de doua fapte care pot intruni elementele constitutive ale unor infractiuni, urmand ca organul de urmarire penala sau, dupa caz, instanta de judecata sa hotarasca asupra existentei sau inexistentei infractiunilor si asupra vinovatiei", se mai arata in documentul Corpului de Control.