PNL a cerut, vineri, demisia de onoare a ministrului Agriculturii, invocand nepublicarea in MO, in termenul legal, a normelor de aplicare a Legii privind vanzarea-cumpararea terenurilor agricole din extravilan, Dan Voiculescu replicand, sambata, ca liberalii lupta cu PC, nu cu Daniel Constantin, potrivit Mediafax.

Deputatul PNL de Alba Dan Simedru a remis, vineri, un comunicat in care preciza ca "un fapt grav" pe care parlamentarii PNL l-au sesizat saptamana aceasta a fost nepublicarea in Monitorul Oficial, in termenul legal, a normelor metodologice de aplicare a Legii 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan.

"Pentru o asemenea chestiune grava, in mod normal, prinipalul raspunzator, adica ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, vicepremierul Daniel Constantin, ar trebui sa se simta vinovat si chiar sa-si dea demisia de onoare", scrie Simedru, precizand ca legea 17/2014 este foarte importanta pentru evolutiile viitoare din agricultura romaneasca.

"Astfel, conform art. 2 alin. 2 si 3 din lege, posibilitatea dobandirii de terenuri agricole extravilane de catre alte persoane decat cele romane se face in conditii de reciprocitate, iar verificarea revine Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Grav este ca MADR nu poate, prin structurile sale teritoriale, sa faca asemenea verificari, atat timp cat nici site-ul Ministerului Afacerilor Externe nu ofera informatii pentru punerea in aplicare a legii. Astfel, constatam ca actele de vanzare-cumparare ce se vor incheia cu persoanele fizice sau juridice straine vor fi susceptibile de nulitate absoluta.

Un alt aspect important il reprezinta posibilitatea declararii nulitatii actului de vanzare-cumparare daca acesta nu are avizele specifice ale Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Culturii, prevazute la art. 3 din lege", scrie Simedru.

Potrivit acestuia, alt aspect grav se regaseste in prevederile art. 6 alin. 3: "Astfel, se instituie obligatia primariilor de a transmite catre Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale un dosar care sa cuprinda lista preemptorilor, in termen de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii de cumparare. Si aceasta in conditiile in care termenul legal de exercitare a dreptului de preemtiune este de 30 de zile. Din cauza acestui termen extrem de scurt, de 3 zile, exista riscul omiterii unui preemptor, aspect care atrage anularea contractului de vanzare".

"Totodata, trebuie evidentiat si faptul ca exista retineri intemeiate cu privire la posibilitatea aplicarii in termenul legal si in conditii constitutionale a prevederilor Legii nr. 17/2014 in forma sa actuala, din cauza unor aspecte din continutul reglementarii, aspecte de natura sa produca consecinte negative asupra circuitului civil imobiliar. Ministerele implicate in acest proces legislativ au fost incapabile sa armonizeze aceste prevederi in timpul prevazut de legea-cadru care este deja in vigoare, dar care nu se poate pune in aplicare tocmai din lipsa acestora

Simedru precizeaza, de asemenea, ca "vinovat este si premierul Victor Ponta, cel care coordoneaza activitatea ministrilor direct implicati in elaborarea ordinului comun privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr.17/2014".

"PNL solicita o demisie de onoare macar din partea ministrului Agriculturii, cel care si-a asumat promovarea acestui act normativ", afirma Simedru, in incheierea comunicatului.

In replica, presedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu, a declarat, sambata, la Congresului formatiunii, despre initiativa PNL de a cere demisia ministrului Agriculturii, ca liberalii trebuie sa inteleaga ca lupta lor nu este cu Daniel Constantin, ci cu PC.

Dan Voiculescu a apreciat gestul liberalilor de a cere demisia ministrului Agriculturii ca o incercare de razbunare. "As vrea sa transmitem PNL un semnal: sa ridice mana cei care sunt de acord cu pastrarea lui Daniel Constantin ca ministru", a spus Voiculescu. El a continuat: "PNL sa inteleaga ca lupta PNL nu este cu o persoana, cu Daniel Constantin, ci cu Partidul Conservator".