Grupul parlamentar al Partidului National Liberal din Camera Deputatilor a depus, marti, o sesizare la Curtea Constitutionala cu privire la Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa (PL-x nr. 90/2014) adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 15 aprilie. Potrivit Sesizarii de neconstitutionalitate depusa de parlamentarii PNL, Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa incalca mai multe principii constitutionale, precum: dreptul la proprietate, accesul liber si neingradit la justitie, dar si obligativitatea respectarii legilor in vigoare.

Sesizarea de neconstitutionalitate cu privire la Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa (PL-x nr. 90/2014) a fost inregistrata la Secretariatul General al Camerei Deputatilor insotita de o lista cu 83 semnaturi de sustinere din partea reprezentantilor Grupului PNL, potrvit unui comunicat al liberalilor.

Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa a fost adoptat pe 15 aprilie de plenul Camerei Deputatilor cu 212 voturi pentru, 111 impotriva si 8 abtineri. Atat PNL, cat si PDL au anuntat, atunci, ca vor contesta proiectul la CCR.

Proiectul de lege fusese respins de Senat pe data de 25 februarie 2014.

Guvernul a inaintat Parlamentului in data de 2 decembrie 2013, in procedura de urgenta, noul Cod al insolventei, de data aceasta sub forma unui proiect de lege, dupa ce Curtea Constitutionala Romaniei a decis ca ordonanta de urgenta privind Codul insolventei este neconstitutionala, fiind admisa sesizarea Avocatului Poporului.

Mediafax informa la acea data ca proiectul transmis de Guvern nu mai prevede ca procedura va fi aplicata si dosarelor de insolventa deja deschise si care nici nu mai include un paragraf distinct legat de insolventa in audio-vizual.

Proiectul propus de Guvern prevede acum ca noile reguli de insolventa vor fi aplicate procedurilor incepute dupa intrarea in vigoare a legii si nu mai contine un paragraf distinct legat de audio-vizual.

Celelalte reguli sunt pastrate din ordonanta de urgenta initiata in octombrie.

Initial, Guvernul a promovat Codul Insolventei printr-o ordonanta de urgenta, hotarand ca noile prevederi vor fi aplicate din 25 octombrie inclusiv procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa aflate in derulare.

Aceeasi ordonanta includea un paragraf distinct legat de domeniul audio-vizualului si care prevedea ca, in cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare, se suspenda licenta audiovizuala cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului.

Aceste doua prevederi au fost insa contestate de Avocatul Poporului, iar judecatorii CC au admis exceptia de neconstitutionalitate si, mai mult, au constatat ca intreaga ordonanta este neconstitutionala, Guvernul fiind astfel obligat sa propuna un nou proiect, promovat acum ca lege, nu ca ordonanta de urgenta.

Decizia Curtii Constitutionale a fost criticata de premierul Victor Ponta, care a acuzat institutia ca sprijina evaziunea fiscala si nu lasa Guvernul sa combata acest fenomen, el afirmand despre actuala lege a insolventei ca incurajeaza companiile sa nu plateasca taxele.