Presedintele PPE, Joseph Daul, a declarat, marti, ca a avut o discutie cu comisarul pentru Justitie, Viviane Reading, care i-a comunicat ca rapoartele MCV pentru Romania si Bulgaria vor continua, dar a subliniat ca este nevoie de o instanta superioara pentru controlul justitiei la nivel european, relateaza Mediafax.

Liderul popularilor europeni a precizat, intr-o conferinta de presa, ca mai sunt "inca multe de facut" in ceea ce priveste independenta justitiei si statul de drept in Romania, Bulgaria si Slovenia. In acest context, Daul a sustinut ca ar putea fi necesar un Six-Pack in domeniul justitiei dupa modelul pachetului de sase masuri privind guvernanta economica, adoptat de PE in septembrie 2011.

In opinia sa, ar fi nevoie "de o instanta superioara pentru controlul justitiei" la nivel european.

Intrebat daca MCV nu este suficient pentru monitorizarea justitiei in Romania si Bulgaria, Daul a precizat ca acest mecanism va continua, dar justitia europeana ar putea functiona mai bine.

"Am discutat in aceasta dimineata cu doamna Reding despre acest subiect (rapoartele Mecanismului de Cooperare si Verificare - n.r.). Mi-a spus ca CE va continua verificarile (in cadrul MCV - n.r.). Sa speram va fi suficient (...) Cand ma duc in Kosovo, cand sunt la Sarajevo, constat ca avem nevoie de un stat de drept, altfel noi, cetatenii, nu am putea trai asa cum traim. Trebuie sa fim exemplari in ceea ce priveste functionarea justitiei europene. Si putem sa o facem mai bine. De aceea avem nevoie de un Six-Pack in materie de justitie", a subliniat presedintele Partidului Popular European.

El a dat ca exemplu faptul ca tarile carora li se aplica pachetul de sase legi europene sunt "mai atente" in chestiunile ce tin de buget. "Daca va exista o echipa de control care sa poata verifica functionarea justitiei - eu nu ma refer la a face justitie in alte tari - (statele) vor fi mai atente" in acest sens", a explicat liderul european.