Presedintele Traian Basescu a declarat marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Cotroceni, ca afirmatia facuta duminica seara la adresa senatorului PSD Gabriela Firea - pentru care social-democratii au anuntat ca depun plangere penala pentru amenintare si santaj -, a fost "o recomandare absolut amicala". Seful statului s-a referit in repetate randuri la Gabriela Firea drept "doamna senator santajist Firea", asigurand-o ca "poate fi linistita" pentru ca nu vorbeste despre sotului ei, Florentin Pandele, primarul orasului Voluntari, fara sa aiba documente care sa ii sustina afirmatiile.

Presedintele a precizat ca la presintie functioneaza o structura numita Biroul cu probleme cetatenesti, unde au fost depuse mai multe petitii si reclamatii care vizeaza posibile abuzuri ale primarului din Voluntari.

"Cu privire la ce se intampla in Voluntari, am facut-o in baza unor petitii care exista la presedintie si le-am indreptat catre institutiile abilitate, unele la Ministerului Mediului, altele la Interne, altele la Cabinetul premierului", a explicat Basescu.

Senatorul PSD Gabriela Firea a anuntat, marti, ca "avocatul meu personal a redactat textul plangerii penale impotriva lui Traian Basescu pentru doua infractiuni din Codul penal: amenintare si santaj. Ma simt amenintata ca s-ar putea sa nu imi mai gasesc sotul acasa daca nu stau in banca mea. Simt permanent o stare de temere, de ingrijorare si de neliniste in legatura cu siguranta familiei mele. Cred ca sunt intrunite si elementele infractiunii de santaj", a declarat Gabriela Firea. Plangerea va fi depusa astazi.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ca a fost primul care a semnat plangerea Gabriele Firea, adaugand ca "nu e un gest al PSD sau al coalitiei de guvernare. Daca parlamentarul amenintat de presedinte facea parte din orice grup parlamentar, as fi semnat. E un gest intolerabil. Niciun presedinte, niciun prim-ministru, niciun om care ocupa o functie importanta in stat, nu are dreptul sa santajeze un membru al Parlamentului. Nu cred ca Basescu e un presedinte care controleaza justitia, dar cred ca ceea ce a spus este cea mai mare lovitura data credibilitatii justitiei din Romania."

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, la Realitatea TV, ca atat el, cat si fiica sa Ioana Basescu stau la dispozitia Parchetului privind terenul din comuna Nana si ca senatorul PSD Gabriela Firea - membru al comisiei parlamentare de ancheta "mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului".

Referindu-se la senatorul PSD Gabriela Firea, presedintele a spus ca si acum poate spune ca aceasta este "o buna jurnalista, dar este catastrofala ca jurist". "Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului ei, unde e primar. Ca s-ar putea sa nu il mai gaseasca intr-o zi acasa, daca nu e atenta. Inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele", a spus Basescu.

In replica, Firea a scris, luni, pe Facebook, ca presedintele Traian Basescu i-a transmis, duminica seara, intr-o emisiune televizata, "un mesaj fara niciun echivoc" legat de activitatea ei in Comisia Calarasi.